Post

Sweet Vanilla Bean Biscotti

Przejdź do przepisu

Jeśli lubisz czysty smak wanilii, z pewnością pokochasz te ciasteczka z ziaren wanilii

. Są słodkie i chrupiące, a do tego doskonale smakują zanurzone w gorącej kawie lub herbacie. Lubię zanurzać jeden koniec każdego z nich w roztopionej białej czekoladzie, która dodaje odrobinę słodyczy, ale nie przytłacza wanilii. W tym przepisie używam i polecam cukier waniliowy. Nie pożałujesz!

Waniliowe biscotti to ciasteczkowa prostota w najlepszym wydaniu. Zwykłe? Absolutnie nie. Jeśli cenisz sobie czysty smak wanilii, z pewnością polubisz ten przepis.

Nie wszystkie biscotti są takie same i nie ma jednego idealnego sposobu na ich przygotowanie, ale ja zdecydowanie znalazłam swój ulubiony. Z biegiem lat zmieniłam podstawowy przepis na biscotti w biscotti migdałowe, biscotti z wiórkami mokki, biscotti pomarańczowe z ciemną czekoladą i biscotti pistacjowe z białą czekoladą i żurawiną. Dzisiejszy przepis nie zawiera żadnych dodatków, ale na pewno nie miałabym nic przeciwko, gdybyś dodał do tego ciasta jakiś drobiazg. (Orzechy laskowe byłyby fantastyczne!).


Opowiedz mi o biscotti z ziaren wanilii

  • Tekstura:
  • Biscotti to chrupiące ciasteczka. I jeśli tylko nie przesadzisz z pieczeniem, nie połamią Ci zębów. Środek jest kruchy na wszystkie możliwe sposoby i rozpływa się w ustach, zwłaszcza gdy zanurzysz je w swoim ciepłym napoju. Jeśli mnie pytasz, gorąca czekolada z wolnowaru będzie wspaniałym połączeniem!
  • Smak:
  • Waniliowy waniliowy. Każdy kęs przypominał mi ciasto waniliowe, choć oczywiście nie tak słodkie. (Są słodkie, ale nigdzie nie są tak słodkie jak ciasto). Chociaż do przygotowania biscotti można użyć zwykłego cukru granulowanego, zachęcam Was do wypróbowania cukru waniliowego. Mogłabym wychwalać go przez cały dzień, ale powiem krótko: po co mieć zwykły cukier, skoro można mieć cukier waniliowy? W prostych przepisach, takich jak ten, robi on ogromną różnicę smakową.
  • Łatwość:
  • Biscotti to ciasteczka pieczone dwa razy, ale nie oznacza to, że wymagają dodatkowego nakładu pracy. Mogą wydawać się skomplikowane, ale proces ich przygotowania jest całkiem prosty, w czym pomogą Ci moje zdjęcia krok po kroku zamieszczone poniżej. Nie potrzeba żadnych specjalnych narzędzi ani miksera. Foremka do ciasta jest przydatna do krojenia masła, ale można się bez niej obejść. Moja rada nr 1? Nie wyrabiaj ciasta zbyt mocno. Tak, ten przepis mówi, żeby mniej wyrabiać.
  • Czas:
Ciasto nie wymaga chłodzenia, a składniki nie muszą najpierw osiągnąć temperatury pokojowej. Jeśli chcesz, możesz zacząć już teraz. UWIELBIAM TO!

Biscotti z fasoli waniliowej na zdjęciach krok po kroku

Zanim zapoznasz się z pełnym przepisem poniżej, pozwól, że przeprowadzę Cię przez ten proces za pomocą kilku zdjęć i krótkich wyjaśnień. Wiem, że to wszystko okaże się pomocne, gdy zaczniesz przygotowywać biscotti we własnej kuchni.

Rozgrzej piekarnik.

Ponownie, nie ma potrzeby chłodzenia ciasta, więc możesz od razu włączyć piekarnik. W tym samym czasie upieczesz dwie blachy biscotti, ale możesz też piec partiami, jeśli Twój piekarnik nie jest wystarczająco duży.

Rozpocznij wyrabianie ciasta.

Połącz ze sobą suche składniki, w tym mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Uważam, że 1 łyżeczka proszku do pieczenia wystarczy, aby zapewnić odpowiednią siłę nacisku, ale jednocześnie ciasteczka pozostaną gęste i chrupiące. Za pomocą wykrawacza do ciasta lub widelca dodawaj zimne i pokrojone w kostkę masło, aż masa stanie się krucha. Widzisz zdjęcie po lewej stronie poniżej? Właśnie tak. Następnie wlej mokre składniki. Ubij razem jajka, olej i wanilię. Wylej na mieszankę mąki i masła, jak pokazano na zdjęciu po prawej stronie:

Użyj drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki, aby połączyć składniki.

Będzie to kruchy bałagan. Nie przesadzaj z ilością pracy ani nie zastanawiaj się nad tym! Wylej masę na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą:

Używając lekko oprószonych mąką rąk, uformuj ciasto w kulę.

Zrób to, zagniatając (składając) wszystko razem kilka razy. Zakładając, że postępowałeś zgodnie z przepisem, obiecuję, że ten kruchy bałagan się połączy. Przetnij kulę na pół:

Spłaszcz obie połówki na płyty bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Potrzebujesz 8-9-calowych kromek, każda o grubości około 1/2 cala.

Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, czyli 1 jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

Jeśli nie masz pędzelka do ciasta, po prostu nałóż odrobinę na każdy płat i rozprowadź dookoła, aby go pokryć. Widzisz te wszystkie maleńkie ziarenka wanilii w cieście? Smak!

Biscotti to ciasteczka pieczone dwukrotnie.

Upiecz kawałki ciasta do lekkiego zrumienienia, wyjmij z piekarnika, a następnie pokrój je na 8-9 plastrów o szerokości 1 cala. Ułóż plastry (przeciętymi stronami do góry) na blachach do pieczenia i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz je jeszcze przez około 16 minut, odwracając każde ciasteczko po 8 minutach.

Gotowe! Waniliowe biscotti są kruche zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale stają się jeszcze bardziej chrupiące, gdy ostygną. Polanie ich białą czekoladą jest całkowicie opcjonalne, ale dodaje im dodatkowej wartości, zwłaszcza jeśli podajesz je na deser. (W przeciwieństwie do śniadania lub podwieczorku, kiedy nie ma się ochoty na coś tak słodkiego).

Wyobraź sobie je na przyjęciu herbacianym razem z petit fours lub ciastkami do herbaty. Świetna zabawa!

Więcej przepisów na biscotti

  • Biscotti migdałowe
  • Biscotti z wiórkami Mocha
  • Ciemna czekolada z pomarańczą
  • Białe ciasteczka czekoladowe z żurawiną i pistacjami
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona druku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Słodkie Biscotti z ziaren wanilii

★★★★★ 4,7 z 18recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Czas gotowania: 45
  • minut
  • Czas całkowity: 1 godzina, 25 minut
  • Plon: 18 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: włoska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Dwukrotnie wypiekane ciasteczka o pysznie chrupiącym kęsie mają słodki, waniliowy smak, a zanurzone w białej czekoladzie smakują wyjątkowo rozkosznie.


Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki (281 g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana), plus więcej na blat roboczy i do rąk
  • 1 filiżanka (200 g) cukru waniliowego lub cukru kryształu*
  • (patrz uwaga przed rozpoczęciem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyże czki soli
  • 1/4 szklanki (60 g) niesolonego masła
  • , zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) oleju roślinnego lub roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • polewa jajeczna:
  • 1 duże jajko ubite z 1 łyżką stołową (15 ml) mleka
  • opcjonalnie: dwie tabliczki białej czekolady o wadze 4 uncji (226 g
), grubo posiekane*.

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłożyć na bok.
  2. W dużej misce ubij mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, aż się połączą. Używając noża do ciasta lub widelca, dodawaj masło, aż masa stanie się krucha. Odłóż na bok. W średniej misce ubij razem 3 jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Wlej do mieszanki mąki z masłem i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką lub gumową szpatułką, aż wszystko będzie ledwie wilgotne. Ciasto będzie bardzo kruche, zobacz zdjęcie powyżej, aby zobaczyć, jak wygląda.
  3. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i oprószonymi mąką dłońmi ugniataj, aż stanie się miękkie i lekko klejące, około 8-10 razy. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodaj do niego jeszcze 1-2 łyżki mąki. Podziel ciasto na dwie części i połóż każdą z nich na blasze do pieczenia. Uformuj każdą połówkę w placek o długości 8-9 cali i ugniataj, aż będzie miał około 1/2 cala grubości. Za pomocą pędzelka do ciasta posmaruj wierzch i boki każdego ciastka roztrzepanym jajkiem.
  4. Piec partiami (lub razem) przez 25-26 minut, aż wierzch i boki ciastek lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika, ale nie wyłączaj ciepła. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Gdy ciastka będą wystarczająco chłodne, pokroić każde z nich na plastry o szerokości 1 cala. Ułóż plastry przeciętymi stronami do góry, w odstępach ¼ cala, na blachach do pieczenia. (Trudno jest ustawić końcowe plastry pionowo, więc po prostu je odwróć.) Wróć do piekarnika i piecz przez 8 minut. Odwróć biscotti i piecz drugą stronę przez 8 minut. Ciastka będą lekko miękkie w środku i twardsze na brzegach.
  5. Wyjąć z piekarnika i studzić biscotti przez 5 minut na blasze. Przenieś na stojak do drucianej deski, aby całkowicie ostygły, a następnie oblej je białą czekoladą. W miarę stygnięcia biscotti stają się coraz bardziej chrupiące. Warto zachować blachy do pieczenia do następnego kroku.
  6. Opcjonalnie biała czekolada:
  7. Roztop posiekaną białą czekoladę w podwójnym kotle lub ostrożnie w mikrofalówce. W przypadku mikrofalówki, umieść białą czekoladę w średniej wielkości żaroodpornej misce. Roztapiaj ją w odstępach 15 sekundowych, mieszając po każdym kroku, aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Zanurzaj każde ciasteczko w rozpuszczonej czekoladzie i układaj z powrotem na blasze do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
  8. Biscotti zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 1-2 tygodnie.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania:
  2. Upieczone i ostudzone biscotti można zamrozić na okres do 3 miesięcy, z czekoladą lub bez. Rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed oblaniem białą czekoladą i/lub podaniem. Można również zamrozić kawałki ciasta przed posmarowaniem ich roztworem jajka i upieczeniem. W takim przypadku zalecam rozklepanie/spłaszczenie płatów ciasta bezpośrednio na kawałku folii plastikowej lub aluminiowej, aby nie trzeba było ich przenosić. Zawiń ciasto w folię, a następnie zamroź je na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej przed posmarowaniem jajkiem i pieczeniem.
  3. Cukier waniliowy:
  4. Zdecydowanie polecam przygotowanie tych biscotti z cukrem waniliowym. Dodaje on niesamowitego smaku! Cukier waniliowy jest bardzo łatwy do wykonania, a mój tutorial znajdziesz tutaj. Jeśli nie masz lub nie chcesz zrobić cukru waniliowego, użyj zwykłego cukru ziarnistego. Aby jednak uzyskać wyraźny smak wanilii, dodaj nasiona wyskrobane z połowy ziaren wanilii. Wbij nasiona razem z trzema jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym. Jeśli masz pastę z ziaren wanilii, możesz jej użyć zamiast ziaren wanilii. Dodaj 1 łyżeczkę pasty z ziaren wanilii do ekstraktu z wanilii. Jeśli chcesz zastąpić ekstrakt z wanilii pastą z ziaren wanilii, użyj 1 łyżki pasty i ubij ją razem z 3 jajkami i olejem.
  5. Zmniejsz słodycz:
  6. Są to stosunkowo słodkie ciasteczka, więc jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szklanki (100 g). Zalecam również dodanie 2 łyżek stołowych (16 g) mąki uniwersalnej. Ciastka będą miały nieco inny smak.
  7. Biała czekolada:
  8. Użyj tabliczek czystej białej czekolady do pieczenia. Można je znaleźć tuż obok wiórków czekoladowych w dziale z artykułami do pieczenia. Są one sprzedawane w tabliczkach o wadze 4 uncji, więc będziesz potrzebować 2 tabliczek. Ja lubię marki Bakers lub Ghirardelli. Polecam białą czekoladę, aby nie przytłaczała wanilii, ale możesz użyć półsłodkiej lub gorzkiej.
  9. Chcesz dodać coś do tego biscotti?
Po zakończeniu kroku 2, zanim wyłożysz ciasto na blat, aby nadać mu kształt, dodaj 1 filiżankę dowolnego z następujących składników: suszoną żurawinę, wiórki z białej czekolady, posiekane orzechy laskowe, pekanowe lub włoskie, wiórki cynamonowe lub wiórki z półsłodkiej czekolady.

Słowa kluczowe:

biscotti, biscotti waniliowe

Przepisy powiązane

  • Biscotti migdałowe z polewą czekoladową
  • Biscotti pomarańczowe z ciemną czekoladą
  • Ciasteczka z wiórkami Mocha
  • Biała czekolada, żurawina, pistacje Biscotti