Post

Klasyczne Jabłko Crisp

Przejdź do przepisu

Śpiewam wszystkie pochwały dla jabłkowego chrupania

, ponieważ jest to deser sezonu. Ciepłe, słodkie jabłka z cynamonem i brązowa polewa owsiana to klasyk, który zajmuje o połowę mniej czasu i wysiłku niż tradycyjna szarlotka. Potrzebujesz tylko garści podstawowych składników, aby zacząć.

Na ile sposobów możemy piec z jabłkami?

Mam nadzieję, że rozsmakowałeś się w słodkich i prostych wypiekach z jabłkami, a nawet zanurzyłeś się w jabłkowo-cynamonowym chlebie i karmelowym cieście z jabłkami do góry nogami. Jest jeszcze jabłkowo-cynamonowa babka, szarlotka i wiele innych przepisów z jabłkami. Trudno się połapać!

Ale dziś chcę przejść do podstaw. Oto czysty i prosty jabłkowy chips, ponadczasowy deser podkreślający naturalny smak jabłek. Smakołyk na koniec posiłku, który dostarcza DUŻO smaku przy bardzo małym nakładzie pracy. Bądźmy szczerzy - jeśli potrafisz pokroić jabłka, potrafisz zrobić jabłkową chrupkę.

Apple Crisp - film instruktażowy


Dlaczego warto zrobić ciasto jabłkowe?

  1. Łatwiejsze niż ciasto:
  2. Uwielbiam szarlotkę, ale jest ona pracochłonna. Tutaj zamieniamy ciasto na owsianą polewę streusel. Pomiń całe to chłodzenie ciasta i zostaw swój wałek do ciasta w szafce.
  3. Podstawowe składniki:
  4. Chrupki są dość proste - nie wymagają żadnych dziwnych składników. Większość z nich powtarza się również w obu warstwach.
  5. Bez jajek:
  6. Wielu piekarzy prosili o bezjajeczne przepisy na wypieki, takie jak ten.
  7. Krótki czas chłodzenia:
  8. Tak bardzo, jak kocham domowe ciasto, to przychodzi z długim czasem chłodzenia. Czasami potrzebujemy czegoś nieco szybszego, ale tak samo sezonowe i imponujące.
  9. I to jest pyszne: Cojest
lepszego niż ciepłe jabłka z cynamonem i chrupiącą owsianą polewą? To jest zimna pogoda musi.

Przede wszystkim jednak - jeśli masz małe dzieci, ten deser jest wygodny i łatwy

do wykonania. Mając malucha i niemowlę jestem zmęczoną mamą, która może mówić z doświadczenia! Nie trzeba czekać, aż cokolwiek dojdzie do temperatury pokojowej, schłodzi się, czy ostygnie. Moja córka świetnie się bawiła, rozkładając jabłka w naczyniu i posypując je owsianą kruszonką.

Przegląd składników Apple Crisp

  1. Jabłka:
  2. Zobacz poniżej, jakie jabłka są najlepsze do użycia. Potrzebujesz około 8 średnich jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki.
  3. Brązowy cukier:
  4. Używamy brązowego cukru, aby osłodzić i przynieść smak do całego dania. Potrzebujesz go zarówno do warstwy jabłek i polewy.
  5. Mąka:
  6. Mąka uniwersalna zagęszcza nadzienie jabłkowe i jest podstawą polewy. Czy potrzebujesz wersji bezglutenowej? Oto moja super aromatyczna bezglutenowa krucha jabłkowa.
  7. Wanilia i sól:
  8. Zrobiłem wiele przepisów na chrupiące jabłka i nic nie porównuje się do sposobu, w jaki robię to teraz (przepis poniżej). Wanilia uzupełnia te ciepłe smaki i sól równoważy całą słodycz. Zaufaj mi, nie chcesz pominąć żadnego z nich - uważam, że smakuje płasko w przeciwnym razie.
  9. Cynamon i gałka muszkatołowa:
  10. Oczywiste podejrzanych. Użyj cynamonu i gałki muszkatołowej w warstwie jabłek i cynamonu ponownie w polewie.
  11. Masło:
  12. Aby uniknąć zbyt szybkiego topnienia i utraty tekstury, użyj bardzo zimnego masła. Weź go prosto z lodówki i pokrój w kostkę. Następnie użyj noża do ciasta lub widelca, aby wymieszać go z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Nie komplikuj zbytnio tego kroku, niech masa będzie niechlujna, krucha i gruboziarnista. Mniej znaczy więcej. (Muzyka dla naszych uszu!)
  13. Płatki owsiane:
Najlepsza część polewy. Niektóre owies dostać trochę chrupiące, niektóre pozostają miękkie i żucia. Użyj całego owsa dla najlepszej tekstury. Wymieszaj płatki owsiane z polewą *po* wkrojeniu masła. Tak samo postępujemy z chipsem truskawkowym, nie chcemy, aby owies zbytnio się rozpadł.

Polewa jest tym samym przepisem, którego używamy do jagodowego ciasta z kruszonką i wiśniowego chrupka z bourbonem, tylko nieco zwiększonym dla większego naczynia. Używam go również do cynamonowej szarlotki z gruszkami.

Czy mogę zrobić Apple Crisp bez owsa?

Tak, absolutnie. Aby zrobić jabłkową kruszonkę bez płatków owsianych, użyjemy polewy z szarlotki, tylko nieco powiększonej. Użyj 3/4 szklanki (150g) brązowego cukru, 1 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szklanki (125g) uniwersalnej mąki i 1/2 szklanki (115g) niesolonego masła, roztopionego i lekko ostudzonego. Wymieszaj razem brązowy cukier, cynamon i mąkę. Używając widelca, wmieszaj przestudzone, roztopione masło, aż masa będzie gęsta i krucha. Nie przesadzaj z mieszaniem - stanie się pastą, jeśli przesadzisz z mieszaniem. Taka sama temperatura piekarnika i czas pieczenia jak poniżej. Wolę roztopione masło, aby kruszonka była bardziej miękka. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą kruszonkę, użyj zimnego masła i wkrój je do masy tak, jak w przepisie poniżej.

  • Możesz dodać 1 filiżankę posiekanych orzechów pekan lub włoskich. Dodaj razem z mąką.

Możesz też zrobić z tego jabłkowy cobbler

. Zamiast owsianej polewy, jabłecznik zazwyczaj zwieńczony jest biszkoptem lub polewą przypominającą ciasto. Użyj tego samego nadzienia jabłkowego i tej samej temperatury piekarnika, co w przepisie poniżej, ale zamiast tego użyj polewy i czasu pieczenia z mojego jagodowego cobblera.

Jedna rzecz, której nie możesz zmienić?

Lodów waniliowych. To nienegocjowalny element jabłkowego chrupania. Plus odrobina solonego karmelu na dobry początek. Najlepszy jesienny deser w okolicy.

Jakie są najlepsze jabłka do pieczenia?

Jędrniejsze jabłka są idealne do pieczenia. Unikaj miękkich, mączystych i mięsistych jabłek. Aby uzyskać głębię smaku, najlepiej jest piec z mieszanką cierpkich i słodkich jabłek. Do chrupania jabłkowego używam zazwyczaj 4 jabłek cierpkich i 4 słodkich.

  • Cierpkie jabłka, z którymi uwielbiam piec:
  • Granny Smith (moim zdaniem jest to najlepsze ogólne jabłko do pieczenia), Braeburn, Jonathan i Pacific Rose
  • Słodkie jabłka, z którymi uwielbiam piec:
Jazz, Honeycrisp, Pink Lady i Fuji Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflagaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterestpinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stała ikona stała ikona

Klasyczne Jabłko Chrupiące

★★★★★ 5 z 35opinii
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 45
  • minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 5 minut
  • Wydajność: służy 8-10
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten klasyczny jabłkowy chips łączy w sobie ciepłe, słodkie jabłka z cynamonem i maślaną polewę z brązowego cukru owsianego. Zobacz uwagi do przepisu, aby uzyskać instrukcje dotyczące przygotowania i zamrażania.


Składniki

Nadzienie

  • 7-8średnich jabłek, pokrojonych na 1-calowe kawałki (około 10 filiżanek
  • kawałków)
  • 1/2 szkl anki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szkl anki (31g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyże czka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyże czka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyże czki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli

Polewa

  • 3/4 szklanki (94g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 szkl anki (150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 szkl anki (1 laska; 115g) niesolonego masła
  • , zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1 fil iżanka (80g) pełnoziarnistych płatków owsianych
  • opcjonalnie:
solony karmel i lody waniliowe do podania

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Lekko natłuścić formę do pieczenia o wymiarach 9×13 cali. Nadaje się też każde 4-kwartałowe naczynie do pieczenia.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia razem w dużej misce, a następnie rozprowadź w formie do pieczenia.
  3. Przygotować polewę:
  4. Ubij mąkę, brązowy cukier i cynamon razem w średniej misce. Posiekaj masło za pomocą noża do ciasta lub widelca, aż mieszanina staje się bardzo krucha. Wymieszaj z płatkami owsianymi. Posypać nadzienie.
  5. Piec przez 45 minut lub do momentu, gdy polewa stanie się złotobrązowa, a soki owocowe będą bulgotać wokół krawędzi. Wyjmij z piekarnika, umieść na drucianej półce i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 5 minut przed podaniem. Podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej, lub na zimno - bez dodatków lub z solonym karmelem i/lub lodami waniliowymi.
  6. Resztki przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania:
  2. Upieczony i ostudzony kruchy placek można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, następnie piec (przykryte) w temperaturze 350°F (177°C) przez 30 minut lub do momentu podgrzania. Możesz przygotować chrupki w kroku 3, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na 1 dzień przed pieczeniem. Możesz również zamrozić nie upieczone ciasto do 3 miesięcy. Pozostawić na noc w lodówce do rozmrożenia, a następnie kontynuować krok 4. Czas pieczenia będzie nieco dłuższy, ponieważ chrupki będą zimne.
  3. Jabłka:
  4. Zobacz post na blogu powyżej dla najlepszych jabłek do użycia. Równa mieszanka Granny Smith i Jazz lub Pink Lady jest moim ulubionym dla jabłkowego chrupania.
  5. Owies:
  6. Całe owies są najlepsze, ale można użyć szybkich owsianych w razie potrzeby. Kruszonka będzie po prostu trochę bardziej proszkowata. (Nie daj się skusić do zmniejszenia mąki, choć-polewą może okazać się tłuste). Zamień płatki owsiane w proporcji 1:1 z pełnymi na szybkie. Aby uzyskać polewę bez owsa, zobacz powyższy wpis na blogu.
  7. Orzechy:
  8. Czuj się swobodnie, aby dodać 1 filiżankę posiekanych pekanów lub orzechów włoskich do polewy chrupiącej. Wymieszaj z mieszanką po dodaniu płatków owsianych.
  9. Przepis na połowę:
Możesz łatwo zmniejszyć ten przepis o połowę, zmniejszając o połowę wszystkie składniki i piec w 9-calowym kwadratowym lub okrągłym naczyniu do pieczenia. Zmniejsz czas pieczenia do około 30-35 minut.

Słowa kluczowe:

krupnik jabłkowy, krupnik owocowy, jabłka

Przepisy powiązane

  • Bezglutenowa kruszonka jabłkowa
  • Cynamonowe jabłko z gruszką
  • Kruche ciasto jabłkowe
  • Przepis na ciasto jabłkowe z głębokim dnem