Post

Kąski z kurczaka w panierce z precli

Przejdź do przepisu

Szukasz ciekawego sposobu na podanie kurczaka? Obtocz go w pokruszonych preclach i upiecz do perfekcji. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Wszyscy je uwielbiają!

Paluszki z kurczaka to potrawa, którą chyba wszyscy uwielbiają. A jemy je na wiele różnych sposobów - pieczone (moje ulubione!), smażone, pokrojone w sałatkach, na lunch, na kolację, z ketchupem, BBQ, musztardą miodową, z wszystkimi przyprawami.

Niedawno skontaktowałem się z Safewayem w sprawie małej współpracy. Safeway poprosił mnie o przygotowanie kilku przepisów z wykorzystaniem niektórych z moich ulubionych produktów z ich działu spożywczego. Z pewnością wiecie już, jak bardzo kocham precle, więc przepis łączący moje ukochane paluszki z kurczaka z moją ulubioną przekąską był łatwym wyborem.

A te niesamowite kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z precli zawróciły mi w głowie.

Użyłam tego samego przepisu, co w przypadku moich Honey BBQ Chicken Fingers. To zdecydowanie chrupiący czynnik, który sprawia, że są one ulubionym daniem czytelników. Robimy ten przepis regularnie i nie było potrzeby, aby go tutaj zmieniać. Po prostu zamieniłam pokruszone precle na Panko.

Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo chrupiącą panierkę do swoich pieczonych paluszków z kurczaka - użyj pokruszonych precli. Skórka pozostanie chrupiąca, podczas gdy kurczak w środku pozostanie wilgotny i delikatny. Tekstura jest NAJLEPSZĄ częścią tego przepisu. Zjedliśmy cały talerz w około 15 sekund.

To, co najbardziej podoba mi się w tym przepisie, oprócz konsystencji, to fakt, że te kąski kurczaka są pieczone, a nie smażone

. Czuliśmy się trochę lepiej jedząc je w porównaniu do kurczaka w panierce z precli serwowanego w restauracji. Po prostu nie ma potrzeby, aby olej zapychał panierkę i odbierał jej chrupiący, słony smak precla.

Użyj swoich ulubionych precli, takich jak Rold Gold® Pretzel Thins. W Safeway poczułem się trochę jazzowo, więc kupiłem wersję z trzema serami. Co za wspaniały smak! Zwykłe precle będą jednak w sam raz. Oszczędź sobie bałaganu, zgniatając je w dużej torbie na zamek błyskawiczny. Im mniej naczyń zapełni mój zlew, tym lepiej. Nie chcesz zobaczyć, jak wyglądał mój zlew, kiedy pisałam książkę kucharską zeszłego lata. Tak żenujące. Gdybym zatrudniła wróżkę do zmywania naczyń, nigdy nie miałaby chwili wytchnienia.

Powlekanie kurczaka jest prostym 3 stopniowym procesem. Moja najlepsza wskazówka dla tego jest, aby zrobić to w trzech oddzielnych miskach przy użyciu dwóch rąk. 1 sucha ręka, 1 mokra ręka. Innymi słowy - użyj jednej ręki do zanurzenia w mące. Użyj drugiej ręki, aby zanurzyć w ubitym jajku. Użyj pierwszej ręki do obtoczenia w pokruszonych preclach. Dzięki temu nie stracisz głowy/nie będziesz musiał myć rąk pomiędzy kolejnymi kęsami kurczaka.

Po co tyle panierek?

Mąka pozwala jajku się przykleić, jajko pozwala preclom się przykleić, precle nadają całości niesamowitego smaku, który chcę zrobić na co dzień. Nie pomijaj żadnego z tych niezbędnych składników/kroków!

Rozumiesz? Tak. Dobra.

Pokroiłam kurczaka na kawałki wielkości kęsów, żeby na każdym kawałku kurczaka było więcej precli w panierce. Kiedy zrobiłam je po raz drugi (w ciągu zaledwie dwóch dni... szokujące...), podałam je jako małą przystawkę na wykałaczkach. Z dużą ilością miodowej musztardy i pikantnym sosem serowym. Naprawdę chciałam tylko mieć kolejny pretekst, żeby zrobić pikantny sos serowy. Próbowaliście już?

Jeśli chcesz zrobić pełnowymiarowe paluszki z kurczaka używając tej precelkowej skórki, to jest to całkowicie w porządku. Po prostu postępuj zgodnie z tym samym przepisem, ale pokrój kurczaka w paski, a nie na kęsy. Duh.

Te precelkowe kęsy kurczaka zajmują tylko około 10 minut na przygotowanie, 15 minut na upieczenie i 15 sekund na zjedzenie. Wszystko to sprawia, że jest to przepis, który jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Kąski kurczaka w panierce z precli

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 16 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Wydajność: służy 3-4
  • Kategoria: Przystawka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Szukasz ciekawego sposobu na podanie kurczaka? Obtocz go w pokruszonych preclach i upiecz do uzyskania chrupiącej perfekcji. Miękki w środku, chrupiący na zewnątrz. Wszyscy je uwielbiają!


Składniki

  • 1 i 1/2 funta bez skóry, bez kości piersi z kurczaka lub delikatnekawałki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyże czki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki drobno pokruszonych precli (lub więcej, w zależności od potrzeb)
  • spray zapobiegający przywieraniu jak PAM, spray z oliwą z oliwek lub spray z olejem kokosowym (mój znalazłem w Trader Joes)

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 400°F (204°C). Dużą blachę wyłożyć silikonową matą do pieczenia lub mocno posmarować sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  2. Jeśli używasz piersi z kurczaka, rozbij je i pokrój na małe kawałki 1-1,5 cala. Jeśli używasz bezkostnych, bezskórnych filetów z kurczaka (filety z kurczaka to chude paski mięsa dołączone do spodniej części piersi z kurczaka - można je również kupić oddzielnie). - po prostu pokrój na 1-1,5-calowe kawałki.
  3. Połącz mąkę, sól i pieprz w płytkim naczyniu. Ubij jajka w innym płytkim naczyniu. Wsyp precle do trzeciego płytkiego naczynia. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące, strzepując jej nadmiar. Następnie, zanurz w jajku i pozwól, aby nadmiar ściekł. Następnie obtocz hojnie w preclach, strząsając ich nadmiar. Dodaj więcej pokruszonych precli do naczynia, jeśli jest ich za mało. Umieść kawałki kurczaka na przygotowanej blasze do pieczenia. Lekko spryskaj każdy z nich nieprzywierającym sprayem, aby "uszczelnić" panierkę, co zapobiegnie pozostawaniu panierki w stanie surowym i pozwoli jej upiec się na paluszkach z kurczaka.
  4. Piec przez 8 minut. Odwróć każdy kawałek na drugą stronę i kontynuuj pieczenie, aż na zewnątrz będą chrupiące, a w środku upieczone, jeszcze około 6-8 minut. Czas pieczenia może się różnić, upewnij się, że Twoje są upieczone do końca. Jeśli lubisz, gdy są bardziej brązowe, piecz dłużej. Kęsy kurczaka podawaj z wykałaczkami (jeśli używasz ich jako przystawki), musztardą miodową lub sosem serowym. Resztki przechowuj w lodówce do 2 dni. Pokroiłam je na kawałki i położyłam na wierzchu sałatki. To było takie dobre!

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Pieczone kąski kurczaka zamrażać dobrze do 2-3 miesięcy. Piec zamrożonego kurczaka w piekarniku nagrzanym do 350°F (177°C) przez 20 minut lub do momentu, aż się podgrzeje.
  2. Większa porcja: Przepis można z łatwością podwoić lub potroić.

Słowa kluczowe: kęsy z kurczaka w precli

Przepisy powiązane

  • Niewiarygodny kurczak w orzechowej panierce
  • Miękkie precelki
  • Czekoladowe precelki z masłem orzechowym
  • Pieczone paluszki z kurczaka w panierce z orzechów pekan