Post

Dieta antycellulitowa - to działa?

Dieta antycellulitowa to kurs odżywiania prozdrowotnego, zbilansowany pod względem ilości białek, tłuszczów, węglowodanów, minerałów i witamin, co w efekcie prowadzi do zmniejszenia lub całkowitej eliminacji cellulitu. Dieta cellulitowa ma na celu ogólne oczyszczenie organizmu, normalizację przemiany materii i krążenia płynów, zwłaszcza w naskórku. Jak działa i co zawiera dieta antycellulitowa. Artykuł ten to wyjaśni

Dla kogo dieta?

Według statystyk cellulit to problem ponad 80% kobiet. W przypadku kobiecego ciała zawartość tłuszczu wynosi 20%. W przypadku zakłócenia ukrwienia i krążenia limfy w tkance tłuszczowej dochodzi do deformacji komórek tłuszczowych (adipocytów), tworząc tzw. „Skórkę pomarańczową”. Ponieważ w większości przypadków to nadwaga jest pierwszą przyczyną pojawienia się cellulitu, odchudzanie przy pomocy diety antycellulitowej jest jedynym słusznym wyborem rozwiązania problemu. Diety antycellulitowe opracowywane są wyłącznie dla kobiet, ponieważ mężczyźni nie mają tego problemu. Fizjologicznie skóra mężczyzn jest grubsza, a zawartość w niej komórek tłuszczowych jest mniejsza niż 20%. Cellulit nie zawsze jest oznaką nadwagi. Przy predyspozycjach genetycznych, obniżonej elastyczności skóry, zaburzeniach pracy układu hormonalnego i zaburzeniach metabolicznych problem ten może objawiać się również u kobiet o prawidłowej wadze. W takich przypadkach celem diety antycellulitowej nie jest utrata wagi, ale jej prawidłowa redystrybucja w organizmie.

Dieta na cellulit, zasady ogólne

Każda dieta antycellulitowa opiera się na następujących prostych zasadach. To zmniejszenie spożycia tłustych potraw. Zwiększone spożycie żywności zawierającej błonnik. Regulacja równowagi wodno-solnej poprzez zmniejszenie spożycia soli i zwiększenie spożycia płynów. Jest tu konieczne dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości witaminy, która wpływa na ukrwienie tkanek oraz witaminy C, która wzmacnia włókna tkanki łącznej. Spożywanie pokarmów zawierających ilość minerałów, witamin i pierwiastków śladowych, które zapewniają normalne funkcjonowanie wszystkich układów i narządów. W tej diecie znajdują się

• Tłuszcze zwierzęce i różne tłuste mięsa, margaryna;

• Wszelkie produkty wędliniarskie;

• Wędzone i solone (suszone) mięso, ryby, wyroby serowe;

• Wszelkie potrawy smażone, aż będą chrupiące i grillowane;

• Półprodukty i konserwy;

• Marynaty i marynaty warzywne i owocowe;

• Ryż biały i mąka drobnoziarnista najwyższej jakości, produkty z niego - pieczywo, makarony, pieczywo;

Jak działa dieta?

Aby jednocześnie schudnąć i pozbyć się cellulitu, potrzeba czasu i trudnych wysiłków. Jeśli będziesz ściśle przestrzegać wszystkich zasad diety na cellulit, z czasem metabolizm ulegnie poprawie, poprawi się ogólny stan i w efekcie zbędne kilogramy i „pomarańczowa skórka” znikną. Gdy konieczne jest pilne pozbycie się cellulitu, odchudzanie lub rozpoczęcie procesu normalizacji metabolizmu, zaleca się przestrzeganie ścisłej dziesięciodniowej diety antycellulitowej. Taka niskokaloryczna dieta na cellulit, bogata w witaminy, pierwiastki śladowe, minerały i błonnik, sprzyja spalaniu zapasów tłuszczu, normalizuje krążenie krwi i limfy, dostarcza do tkanek składników odżywczych i usuwa z nich toksyny. Redukcję cellulitu i utratę wagi można osiągnąć, organizując okresowe dni postu z użyciem soków warzywnych.

Szczególnie przydatny jest naturalny koktajl składający się z 2 części soku z selera, 1 części soku z buraków i łyżeczki rzeżuchy. Sok z selera zawierający dużą ilość potasu pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych układu krążenia, stymuluje przyspieszenie metabolizmu. Sok z buraków poprawia skład krwi poprzez zwiększenie stężenia hemoglobiny. Rukiew wodna pomaga przyspieszyć eliminację toksyn. W ciągu dnia możesz zjeść 2-3 kromki czarnego chleba lub krakersów w nagłych przypadkach.