Post

Dieta efekt chilli

Według badań opublikowanych w publikacji August Cell Metabolism, Cell Press, dla osób z wysokim ciśnieniem krwi chili może być doskonałym rozwiązaniem. Aktywny składnik - związek znany jako kapsaicyna, rozluźnia również naczynia krwionośne. Takie efekty daję dieta efekt chilli. Artykuł ten pokazuje jej zalety i cechy.

Obniżenie ciśnienia krwi

Długotrwałe przyjmowanie w diecie kapsaicyny, jednego z najbogatszych składników papryki chili, może obniżyć ciśnienie krwi. Efekty te zależą od chronicznej aktywacji tzw. przejściowego potencjału receptorowego kanału waniloidowego 1 (TRPV1), który znajduje się w wyściółce naczyń krwionośnych. Aktywacja kanałów prowadzi do zwiększonej produkcji tlenku azotu, gazowej cząsteczki, o której wiadomo, że chroni naczynia krwionośne przed zapaleniem i dysfunkcją. Naukowcy uważają, że kapsaicyna może poprawić krążenie krwi, a nawet zmienić skład naszej flory jelitowej na lepsze.

Dobra dla serca

Chili to suszony owoc tropikalnego krzewu z rodziny Solanaceae. Tropikalna Ameryka jest uważana za jego ojczyznę, a roślina zyskała popularność od czasów starożytnych. Była uprawiana w Ameryce sześć tysięcy lat temu. Papryka sprawia, że jedzenie jest pikantniejsze i zdrowsze. Chilli jest bardzo bogate w witaminy A i C oraz bioflawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne, czyniąc je elastycznymi i lepiej dostosowującymi się do wahań ciśnienia krwi. Papryka obniża również poziom cholesterolu i fibryny we krwi (skrzepy białkowe tworzą skrzepy krwi). Łagodzi ból i zmniejsza stan zapalny. Alkaloid kapsaicyna, główny składnik pieprzu (nadający pieprz charakterystyczny ostry smak), blokuje substancję P związaną ze stanem zapalnym. Kapsaicyna może również pomóc w bólach głowy, w tym migrenach. Papryka stymuluje wydzielanie endorfin, które są naturalnymi środkami przeciwbólowymi.

Inne zalety

Ma również właściwości antybakteryjne, które pomagają zwalczać infekcje nosa. Spala nadmiar tłuszczu. Badania wykazały, że kapsaicyna przyspiesza metabolizm i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Spożywanie pieprzu pomaga kontrolować apetyt i unikać przejadania się. Ratuje przed rakiem. Według dowodów naukowych kapsaicyna zawarta w pieprzu może pomóc w zabijaniu komórek rakowych i walce z rakiem prostaty. Obniża poziom cukru we krwi. Badania wykazały, że jedzenie papryczek chili może pomóc kontrolować poziom insuliny po jedzeniu. Chilli jest również bogata w witaminy A, B, C, PP, żelazo, beta-karoten, magnez, potas i przede wszystkim kapsaicynę, która nadaje owocowi pikantność. Ze względu na dużą zawartość kapsaicyny papryka uważana jest za bardzo silną substancję przeciwbakteryjną i przeciwwirusową. Może być stosowany do zapobiegania przeziębieniom i podobnym chorobom. Chili podnosi apetyt i pobudza żołądek. Ponadto ma łagodne działanie przeczyszczające. Pod wpływem ostrej papryki organizm uwalnia adrenalinę i endorfiny, które mogą pomóc w walce z depresją i lękiem. Chili obniża poziom cukru we krwi, poprawia wzrok i pomaga w odchudzaniu. Wywiera wszystkie te pozytywne skutki na organizm tylko w małych dawkach. Duże dawki papryki mogą być niebezpieczne.

Przeciwwskazania

Spożywanie ostrej papryki jest przeciwwskazane w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia żołądka z wysoką kwasowością i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Działa drażniąco na skórę, dlatego podczas pracy z pieprzem nie dotykaj oczu, ust ani nosa. Istnieją przeciwwskazania do spożywania ostrej papryki dla dzieci, alergików, kobiet w ciąży i karmiących, osób z nadciśnieniem.