Post

Czym jest cholesterol i dlaczego nasze ciała go potrzebują?

Cholesterol został po raz pierwszy zidentyfikowany u ludzi ponad 200 lat temu. Od tego czasu jest on silnie związany z ryzykiem miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych1. Odkryliśmy również, że cholesterol jest nam potrzebny z kilku powodów, między innymi:

- Zapewnia on sztywność, płynność i przepuszczalność naszych membran komórkowych.

- Aby witaminy D i hormonów steroidowych, które są niezbędne do utrzymania zdrowia naszych kości, zębów i mięśni

- Do produkcji żółci, która pomaga trawić tłuszcze, które jemy.

Tak więc, o ile cholesterol może zwiększać ryzyko choroby, o tyle rola cholesterolu nie jest całkowicie negatywna. Jest on faktycznie potrzebny przez każdą komórkę naszego ciała i odgrywa istotną rolę w sposobie funkcjonowania naszego ciała.

Co to jest cholesterol i trójglicerydy?

Cholesterol

Cholesterol to tłusta substancja. Większość cholesterolu w naszym organizmie jest wytwarzana endogennie, przede wszystkim w wątrobie, a niektóre pochodzą z naszej diety. Ponieważ krew jest na bazie wody i cholesterol jest na bazie tłuszczu, dwa media, które nie mieszają się naturalnie, cholesterol jest pakowany w lipoproteiny krążyć we krwi wokół ciała7.

Istnieje pięć różnych rodzajów cholesterolu, które składają się na nasz całkowity poziom cholesterolu. To jest :

1. Cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości (LDL-C).

2. Cholesterol lipoprotein o średniej gęstości (IDL-C).

3. Lipoproteina o bardzo niskiej gęstości (VLDL).

4. Chylomikrony (CM).

5. Cholesterol lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL-C).

Triglicerydy

Mówiąc o cholesterolu, często wspomina się również o trójglicerydach. Podobnie jak cholesterol, są one rodzajem tłuszczu, pakowane w lipoproteiny i są podobne do LDL-C i nie-HDL cholesterolu (non-HDL-C). Non-HDL-C to postać, w której pobiera się HDL z całkowitego cholesterolu. Obejmuje on IDL, VLDL, CM i ich pozostałości.

Czynniki potencjalnie przyczyniające się do wysokiego poziomu cholesterolu:

- Wykonywanie ograniczonej aktywności fizycznej.

- Jedzenie diety bogatej w tłuszcze nasycone.

- Palenie.

- Mając schorzenia podstawowe, takie jak cukrzyca lub wysokie ciśnienie krwi.

- Ma rodzinną historię chorób sercowo-naczyniowych (CVD).

- Mając rzadką chorobę genetyczną. Nazywa się to rodzinną hipercholesterolemią. Więcej o jej diagnozie i leczeniu można przeczytać na stronie internetowej NICE, szukając hasła "Familial hypercholesterolaemia: identyfikacja i leczenie".

Jakie są niektóre z zagrożeń dla zdrowia związanych z wysokim poziomem cholesterolu?

- Ateroskleroza. Gromadzenie się złogów tłuszczu na wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, które zasilają serce lub mózg. Jest to proces ciągły, który rozwija się latami. Jest to prekursor wirusowej choroby układu krążenia.

- Choroby sercowo-naczyniowe. Szeroki termin określający schorzenia, które mają wpływ na serce lub naczynia krwionośne. Należą do nich zawał serca, udar mózgu, przemijające ataki niedokrwienne i choroby tętnicze obwodowe.

Jak cholesterol wpływa na nasze zdrowie?

Typ cholesterolu jest ważny do rozważenia przy rozważaniu ryzyka choroby. Oto bardzo uproszczone wyjaśnienie różnych typów cholesterolu i dlaczego mają one przeciwny wpływ na nasze zdrowie.

LDL-C i nie-HDL-C ("zły" cholesterol).

- LDL-C i non-HDL-C są znane jako cholesterol aterogenny. Związane są one ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia miażdżycy i CVD. 

- Są one bardziej podatne na wiązanie się w naczyniach krwionośnych, przyczyniają się do powstawania zatorów, miażdżycy i ryzyka wystąpienia CVD.

- Wysoki poziom LDL-C jest silnym czynnikiem ryzyka CVD19.

HDL Cholesterol ("dobry" cholesterol).                   

- HDL-C nie jest aterogenny. W rzeczywistości ma on przeciwstawny efekt.

- HDL-C odwraca transport aterogennego cholesterolu z obiegu z powrotem do wątroby, gdzie może on ulec degradacji. Raz zdegradowany, nie może już mieć efekt aterogenny.

- Niski współczynnik HDL-C jest silnym czynnikiem ryzyka CVD.

Tak więc, podczas gdy LDL-C i non-HDL-C mają negatywny wpływ, HDL-C ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Zalecenia dotyczące poziomu cholesterolu.

Wytyczne dotyczące poziomu cholesterolu są następujące:

- Cholesterol całkowity powinien wynosić 5 mmol/L lub mniej dla zdrowych osób dorosłych; 4 mmol/L lub mniej dla osób z wysokim ryzykiem.

- LDL-C powinno wynosić 3mmol/L lub mniej dla zdrowych osób dorosłych; 2mmol/L dla osób z wysokim ryzykiem.

- Non-HDL powinien wynosić 4mmol/L lub mniej.

- Triglicerydy powinny wynosić 2,3 mmol/L lub mniej.

- HDL-C powinno wynosić 1mmol/L lub więcej.

Cholesterol w naszych dietach.

W typowej diecie zachodniej 55% cholesterolu pochodzi z mięsa i ryb, 25% z jaj i 20% z produktów mlecznych.

Jedzenie, które podnosi nasz cholesterol. Są to zazwyczaj pokarmy bogate w tłuszcze nasycone i trans. Przykłady to:

- Mięso i produkty mleczarskie, w tym mięso przetworzone i śmietana.

- Ciastka i ciasteczka.

- Uwodornione tłuszcze, kokos i olej palmowy.

Żywność zastępująca tłuszcze nasycone. Można dodawać w niewielkich ilościach tłuszczów nienasyconych, które mogą pomóc w obniżeniu naszego cholesterolu. Przykłady to:

- Oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy.

- Orzechy i nasiona, w tym migdały i nasiona słonecznika.

- Tłuste ryby, takie jak łosoś.

Pokarmy, które mają wysoki poziom cholesterolu w diecie. Ważne jest, aby wspomnieć, że te pokarmy mają znacznie mniejszy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż tłuszcze nasycone. Przykłady to:

- Nerki.

- Jajka.

- Krewetki.

Dietetyczne i lifestylowe porady dotyczące obniżania wysokiego poziomu cholesterolu.

1. Zmniejszyć zużycie tłuszczów nasyconych i trans. Może to nastąpić poprzez zamianę metod gotowania z pieczenia lub smażenia na gotowanie na parze, kłusownictwo lub mikrofalarstwo.

2. Zmniejszyć nasze spożycie alkoholu.

3. Zwiększyć nasz ruch.

4. Zwiększyć pobór włókien. Do żywności bogatej w błonnik zalicza się zboża pełnoziarniste, owoce i warzywa.  

5. Należy rozważyć spożywanie produktów o wysokiej zawartości steroli roślinnych lub stanoli. Na przykład, wykazano, że produkty Benecol obniżają poziom cholesterolu o 7-10% w ciągu 3 tygodni, co stanowi część zrównoważonego zabrudzenia30. Jednak żadne badania na ludziach nie wykazały, że spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca i powinny być one spożywane wyłącznie przez osoby dążące do obniżenia poziomu cholesterolu.

6. 6. Jeśli jesteś zaniepokojony, porozmawiaj z zarejestrowanym dietetykiem, dietetykiem lub lekarzem rodzinnym.

Ostatnia myśl.

O ile wysoki poziom LDL-C i nie-HDL-C może zwiększać ryzyko choroby, należy pamiętać, że rola cholesterolu nie jest całkowicie negatywna. Jest on wymagany przez każdą komórkę naszego organizmu, odgrywa istotną rolę w pracy naszego organizmu, a HDL-C może obniżyć poziom zarówno LDL-C jak i non-HDL-C.