Post

Aktualne Top 5 Fad Diets

Aktualne Top 5 diet typu "Fad Diets

Jeśli to brzmi zbyt dobrze, aby było prawdziwe, to prawdopodobnie tak jest. Ile razy słyszeliśmy to ostrzeżenie? Jak w przypadku wielu rzeczy w życiu, jeśli obietnica odchudzania brzmi zbyt dobrze, aby była prawdziwa, to prawdopodobnie tak jest. "Strać 10 funtów w jeden tydzień!" "Jedz, co chcesz i nadal chudnij!" "Wypróbuj dietę czekoladową!" Wszyscy widzieliśmy te roszczenia, ale które z nich można zaliczyć do prawdziwych diet odchudzających, a które są modami? Jared Rice, MS, RD, HFS, ekspert ds. żywienia z obszaru Waszyngtonu ostrzega: "Tak wiele razy widzę, jak ludzie dają się wciągnąć w tak zwane fad diets tylko dlatego, że inni mówią i myślą, że są zdrowe." Definicja fad diety to taka, która nadmiernie podkreśla lub zakazuje jednej żywności lub grupy żywności, gwarantuje szybką utratę wagi i obiecuje szybkie i łatwe rozwiązania. Jeśli kiedykolwiek straciłeś na wadze i utrzymałeś ją, wiesz, że trwałe rezultaty nie są niczym szybkim i łatwym. Oto przegląd aktualnych top 5 fad diets i dlaczego ich długotrwałe stosowanie może nie tylko wykoleić swoje wysiłki odchudzania, ale może być nawet szkodliwe dla zdrowia.

#1 - Wysoka zawartość białka

Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga w naprawie mięśni, pomaga w odzyskiwaniu po urazie i utrzymuje zdrowe włosy i paznokcie, ale spożywanie zbyt dużej ilości może być niezdrowe. Dieta wysokobiałkowa może obciążać nerki, organy odpowiedzialne za metabolizowanie białka. Podczas gdy niektóre pokarmy bogate w białko, takie jak chude mięso, beztłuszczowy jogurt, edamame i migdały, są dobrze zbilansowane i prozdrowotne, inne pokarmy bogate w białko, takie jak beef jerky, bekon i niektóre batony proteinowe, zawierają dodatkowe ilości sodu, cukru i tłuszczów nasyconych, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i negatywnie wpływać na ogólny stan zdrowia układu krążenia. Ponadto, wyższe spożycie białka - bez względu na jego źródło - wypycha inne zdrowe pokarmy z diety, takie jak pełne ziarna, zdrowe tłuszcze, owoce i warzywa, zmniejszając w ten sposób ogólną wartość odżywczą diety. Dietetycy widzą szczególnie, niższy poziom błonnika, folianu (witamina B znana ze swojej roli w zapobieganiu wadom cewy nerwowej) i witaminy E z dietami wysokobiałkowymi. I tutaj jest jeszcze jeden powód, aby nie O.D. na białko - dietetycy mówią, że nadmiar białka jest przechowywany jako tłuszcz. Zamiast skupiać się na jednym elemencie diety, Rice zachęca do zrównoważonego podejścia. Sugeruje, "Włączając umiarkowaną ilość białka do każdego posiłku, aby zaspokoić głód i utrzymać energię, jednocześnie równoważąc to węglowodanami bogatymi w błonnik i zdrowymi tłuszczami."

#2 - Sokowanie

Czego brakuje, gdy zaczynasz pić soki? Nie tylko białka i tłuszczu, dwóch makroskładników nieobecnych w owocach i warzywach, ale także błonnika! Błonnik znajduje się w membranach i skórkach wielu owoców i warzyw. Ten kluczowy składnik odżywczy jest niezbędny dla utraty wagi i zdrowia. Błonnik nie tylko spowalnia trawienie i sprawia, że czujesz się syty, ale także obniża poziom "złego" cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) i obniża poziom cukru we krwi. Zalecenie żywieniowe U.S. Dietary Guidelines dotyczące błonnika wynosi 14 gramów na 1000 kalorii. Na przykład, większość aktywnych kobiet potrzebuje około 1500 kalorii dziennie, aby utrzymać wagę, dlatego powinny spożywać co najmniej 21 gramów błonnika dziennie. Dlatego zrezygnuj z soków i sięgnij po całe jabłka ze skórką, maliny, karczochy i brokuły - wszystkie te produkty są uznawane za dobre źródła błonnika. Oto kolejny dobry powód, by nie pić soków - naukowcy z Purdue University odkryli, że kalorie, które wypijamy, nie są rejestrowane jako powodujące uczucie sytości. Oznacza to, że uczucie sytości będzie trudne do osiągnięcia, jeśli wypijesz wszystkie kalorie zamiast je zjeść. Ponownie, skup się na całej żywności i zdrowym, zdroworozsądkowym jedzeniu, którego możesz się trzymać przez dłuższy czas.

#3 - Bezglutenowy

Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto (krzyżówka pszenicy i żyta). Dieta bezglutenowa wyklucza białko, jakim jest gluten. Podczas gdy dieta bezglutenowa pomaga osobom chorym na celiakię (gdzie gluten powoduje stan zapalny w jelicie cienkim), jej związek z utratą wagi nie jest tak oczywisty. Rice zauważa: "Dieta bezglutenowa jest dobrym przykładem ludzi stosujących dietę z niewłaściwego powodu. Bezglutenowa nie równa się utracie wagi". Wcześniej w tym roku, Wall Street Journal poinformował, że, "Wielu ekspertów zdrowia powiedzieć, że nie ma żadnych udowodnionych korzyści, aby przejść bezglutenowe z wyjątkiem niewielkiej części populacji, których ciała nie mogą przetwarzać białka. Rzeczywiście, zgodnie z odżywczych etykiet żywności, wiele żywności bezglutenowe zawierają mniej witamin, mniej błonnika i więcej cukru." Wiadomość na wynos: kupujący powinni uważać. Gluten znajduje się w wielu supergwiazdach żywieniowych, które powinny być częścią zdrowej, kontrolowanej kalorycznie diety - przykłady obejmują pełnoziarniste chleby, kiełki pszenicy i jęczmień. Wykluczając gluten ze swojej diety, łatwo o niedobór niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B i błonnik. Nie jest zaskoczeniem, że wiele badań wykazało, że pełnoziarniste produkty spożywcze, jako część ogólnej zdrowej diety, mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych form raka. Zamiast więc eliminować gluten z diety, bądź selektywny, jeśli chodzi o pokarmy bogate w węglowodany, takie jak bajgle, makarony i płatki śniadaniowe. Szukaj pełnoziarnistych pokarmów bogatych w błonnik i prozdrowotne składniki odżywcze, takie jak folian i witamina E.

#4 - Dieta Raw Foods

Zwolennicy Raw Foods Diet wierzą, że kiedy gotować żywność i rozbić swoje naturalne enzymy, jedzenie traci wiele z jego korzyści odżywczych. Ta dieta unika żywności, które są gotowane lub ogrzewane powyżej 116 do 118 ° Fahrenheita. Chociaż może to brzmieć restrykcyjnie, plan pozwala również na jedzenie tak często, jak chcesz i tak dużo, jak chcesz - tak długo, jak jest to surowe i wegetariańskie. Owoce, warzywa i namoczone ziarna są stosunkowo niskokaloryczne, więc jeśli kochasz swoje warzywa, to może być plan dla ciebie, tak długo, jak jesteś świadomy żywieniowych wad diety. Według WebMD.com, "...istnieją wady [do surowej żywności diety]. Musisz upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość białka, wapnia i minerałów, takich jak B12. Ponieważ większość ludzi, którzy jedzą surowe pokarmy wyklucza produkty zwierzęce, może być konieczne przyjmowanie suplementów witaminowych, aby uzupełnić wszelkie braki w diecie."

#5 - Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska istnieje od dziesięcioleci i tak naprawdę nie jest uważana za modną dietę w ogóle, ale raczej za wyróżniający się styl jedzenia, z którym trudno konkurować z punktu widzenia smaku i odżywiania. Rice mówi: "Śródziemnomorski sposób odżywiania naprawdę obejmuje zdrową żywność ukształtowaną przez to, co jest dostępne w tej części świata. Zdecydowanie polecam." Tomy badań wspierają zdrowe dla serca roszczenia tej diety. Naukowcy z Harvard School of Public Health nazywają dietę śródziemnomorską "prawdopodobnie najlepszą dietą w historii". Teraz to jest wysoka pochwała! Kraje leżące w pobliżu Morza Śródziemnego zapewniają dużą ilość owoców morza i ryb, a także pełnoziarnistych zbóż, orzechów i roślin strączkowych; niewielką ilość mięsa i sera; zdrową dawkę oliwy z oliwek; oraz czerwone wino w umiarkowanych ilościach.

Jaki jest więc ostateczny wniosek? Każda dieta ograniczająca kalorie będzie najprawdopodobniej skuteczna w przypadku krótkoterminowej utraty wagi, ale na dłuższą metę nie ulegaj modnym dietom. Zamiast tego znajdź zdrowy, zrównoważony plan żywieniowy, który będzie odpowiedni dla Ciebie i Twojego stylu życia. Czy jest to usługa posiłków, jak Diet-to-Go, czy po prostu poświęcenie czasu na zakupy i samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków, to mądra inwestycja dla twojej talii i zdrowia!