Post

Czym są prebiotyki i probiotyki?

Istnieją obecnie istotne dowody sugerujące, że opieka nad naszym jelitem jest integralną częścią utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia. W szczególności musimy odżywiać biliony mikroorganizmów, które tworzą mikroorganizmy jelitowe. Istnieje ponad 1000 różnych gatunków bakterii żyjących w jelicie grubym, które pełnią podstawowe funkcje w naszym organizmie (1). Uważa się, że brak równowagi w mikroflorze, powodujący redukcję tak zwanych "dobrych" bakterii, może przyczyniać się do powstawania stanów chorobowych takich jak IBS, otyłość i niektórych zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak celiakia (2). W rezultacie, mikrobiota jelitowa stała się celem poprawy zdrowia.

Terminy "prebiotyki" i "probiotyki" są obecnie popularnymi hasłami związanymi z mikroorganizmami jelitowymi, szczególnie w sferze zdrowia i odnowy biologicznej, ale ogromna ilość informacji może być trudna do odnalezienia. W niniejszym artykule omówiono oba te zagadnienia indywidualnie, aby udzielić prostych odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, np:

- Jaka jest różnica między PREbiotykami a PRObiotykami?

- Skąd je masz?

- Powinniśmy brać suplement?

Prebiotyki. Czym one są?

Prebiotyki są niestrawnymi składnikami żywności, których korzystny wpływ na zdrowie wykazano w badaniach (3). Chociaż są one rodzajem błonnika pokarmowego, nie wszystkie błonniki są klasyfikowane jako prebiotyki, ponieważ istnieją ścisłe kryteria, które muszą być spełnione.

Prebiotyk musi:

- Być odpornym na kwaśne warunki żołądka

- Pozostań niestrawiony, aż dotrze do okrężnicy.

- Zostanie sfermentowana przez mikrobiotę jelitową

- Zmiana wzrostu lub aktywności mikrobioty 

Jak one działają?

Prebiotyki działają jako źródło energii dla mikrobioty jelitowej, pozwalając na rozwój liczby "dobrych" bakterii . Obejmują one gatunki Lactobacillus, które pomagają oprzeć się infekcjom i mogą odgrywać rolę w łagodzeniu IBS; oraz Bifidobacteria, które produkują witaminy z grupy B i pomagają przywrócić normalną mikrobiotę jelitową po antybiotykoterapii . 

Prebiotyki są trawione przez mikroorganizmy jelitowe w celu wytworzenia różnych korzystnych związków, w tym krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). SCFA mogą podróżować w krwiobiegu, wpływając na różne narządy, co oznacza, że spożycie prebiotyków może przynieść szereg korzyści zdrowotnych w całym organizmie .

SCFA są za to odpowiedzialne:

- Zmniejszenie liczby szkodliwych bakterii w okrężnicy, a tym samym zmniejszenie ryzyka zakażenia .

- Zwiększenie wchłaniania wapnia poprzez obniżenie pH w okrężnicy, co zwiększa biodostępność wapnia 

- Regulacja apetytu, ponieważ kwas propionowy SCFA aktywuje uwalnianie hormonów, które sygnalizują, gdy jesteś pełny . 

Przykłady

Najkorzystniejsze prebiotyki to inulina, fruktooligosacharydy (FOS) i galaktooligosacharydy (GOS) , które można łatwo znaleźć w różnych produktach roślinnych. Obejmują one pory, cykorię, banany, karczochy, cebulę, czosnek i owies . Jednakże niektóre produkty spożywcze, takie jak płatki śniadaniowe, zostały wzmocnione prebiotykami, takimi jak inulina . Dostępne są suplementy prebiotyczne, ale rzadko są one potrzebne , ponieważ dostępnych jest tak wiele źródeł żywności, które oferują również dodatkowe korzyści zdrowotne. Jest to szczególnie ważne, aby o tym pamiętać, ponieważ dobrego zdrowia nie można uzyskać poprzez spożycie jednego składnika odżywczego: różnorodność jest kluczem.  

Probiotyki. Czym one są?

Słowo "probiotyk" pochodzi z greckiego, co oznacza "na całe życie" . Są to żywe mikroorganizmy, albo bakterie, albo drożdże, które przynoszą nam korzyści zdrowotne, jeśli spożyjemy je w odpowiednich ilościach . Korzystne działanie żywności zawierającej żywe mikroorganizmy jest znane od wieków, jednak do ostatecznego określenia ich korzyści zdrowotnych potrzeba więcej badań naukowych o złotym standardzie . Niemniej jednak, w obecnej erze samoopieki i medycyny komplementarnej rośnie zainteresowanie probiotykami, ale czy są one koniecznym uzupełnieniem naszych systemów zdrowotnych?

Przykłady

Dostępne są setki szczepów probiotycznych , co oznacza, że istnieje ogromna różnorodność pomiędzy różnymi dostępnymi produktami probiotycznymi. Każdy ze szczepów może mieć inny wpływ na organizm, co oznacza, że nie zawsze może być użyteczny, chyba że jest dopasowany do konkretnego stanu.

Probiotyki są dostępne w postaci napojów jogurtowych i kapsułek uzupełniających. Istnieją dowody sugerujące, że kapsułki mogą być bardziej niezawodne, ponieważ żywe mikroorganizmy mają większe szanse na przeżycie, aż do momentu dotarcia do okrężnicy, gdzie mogą się skolonizować . Są one również dostępne jako pojedynczy szczep lub mieszanka różnych typów, które mogą być bardziej skuteczne. Sugerowano, że różne szczepy są w stanie współdziałać synergicznie, aby zapewnić szereg skutków zdrowotnych.