Post

Jak wynieść jedzenie na wyższy poziom

Odwiedzanie sklepu spożywczego zmieniło się drastycznie w ciągu ostatnich tygodni i miesięcy. Jest tak wiele aspektów naszego życia, że być może uznaliśmy je za oczywiste, a jednym z nich jest po prostu jedzenie, które kupujemy. Teraz mamy do czynienia z kolejkami na parkingach w supermarketach, brakiem miejsc dostaw do następnego miesiąca i bezterminowo wyczerpanymi zapasami składników.

To jest trudne i trudne czasy dla tak wielu, scenariusz, że wszyscy musimy stać się bardziej zaradni i kreatywni z składników, które kupujemy i posiłki, które robimy w domu.  

Może się wydawać, że jedzenie zrównoważonej diety w tym momencie nie jest możliwe, ale mogę powiedzieć, że jest i może być równie smaczne. Aby pomóc Ci jak najlepiej wykorzystać swoje składniki, tak aby jedzenie poszło dalej, oto kilka pomocnych wskazówek. 

Świeże produkty

W odróżnieniu od przejść dla piekarzy, świeże produkty są łatwiejsze do znalezienia, a supermarkety wydają się mieć teraz bardziej czytelny zapas tych produktów. Niektóre produkty, takie jak jagody i warzywa, są bardzo łatwo psujące się i mogą zostać zmarnowane. Często kupowanie warzyw korzeniowych jest dobrą opcją, ponieważ nie tylko są to nadzienia, ale idą one długą drogę zbyt. Według WRAP, przeciętna rodzina w Wielkiej Brytanii wyrzuca prawie 60 funtów dobrego jedzenia każdego miesiąca, wszelkie resztki mogą być łatwo dodane do potraw i pomóc spulchnić posiłki.

Mrożonki

Chociaż zazwyczaj myślimy głównie o zakupie świeżych produktów, mrożonki mogą być równie odżywcze, a w niektórych przypadkach zawierają więcej składników odżywczych. Są one często tańsze, łatwiej dostępne przez cały rok i trwają znacznie dłużej! To, co sprawia, że mrożonki są jeszcze bardziej interesujące, to fakt, że mogą być świeższe, ponieważ często produkty są zbierane i mrożone od razu zamykają się w składnikach odżywczych. Pamiętaj, że prawie wszystkie produkty spożywcze mogą być zamrażane, więc zamiast wrzucać je do kosza, zabierz je do zamrażarki. Plus, mogę zapewnić ciebie że ty będziesz wdzięczny mieć mrożone jedzenie i posiłki gdy ty żadny jedzenie w lodówce. Jeżeli ty zamrażasz płyny, ja okazuje się pożytecznie pop te w małych pojemnikach lub lodowych kostkach tacach, więc gdy przychodzi do gotować, znajduję robić przepisom że trochę prostszym. 

Nabiał

Nabiał jest uwielbiany przez wielu, ale z ograniczonymi zapasami na półkach, musimy zwrócić się ku alternatywom. Nie ma ucieczki od tego, jak bardzo wszyscy kochają ser, podczas gdy główne wersy, takie jak Cheddar, Brie i Stilton mogą nie być dostępne, spróbuj takich jak Reblochon czy Roquefort, które mają podobną konsystencję i smak. Mamy teraz niewiarygodną gamę alternatywnych rodzajów mleka, przy czym owies jest szczególnie dobry w gorących napojach - upewnij się tylko, że dostaniesz te, które są wzmocnione i zawierają jod. Ponadto, jeśli nie możesz dostać swojego praktycznego mleka kokosowego w puszkach, wybierz jedno z sekcji poświęconej mleku roślinnemu, będzie ono idealnie pasowało do przepisów zarówno słodkich, jak i pikantnych, robię to w tej chwili z moim Tofu Red Thai Curry. Jeśli jesteś otwarty na zmiany, teraz możesz znaleźć roślinne wersje mleczne prawie wszystkich produktów, w tym; krem, masło, wszystkie rodzaje serów i lodów łatwo dostępne i degustacja tak samo dobre. Tak więc, jeśli nie możesz znaleźć produktu mlecznego dostępnego, wiedz, że dostępne są alternatywne produkty i mogą smakować tak samo dobrze.

Pieczywo

Jeśli nie udało ci się zaopatrzyć swojej szafki do pieczenia, to nie wszystko jest stracone. Podczas gdy zwykła mąka jest wyborem konwentualnym, istnieje tak wiele innych opcji do wyboru, o nieco innych smakach i teksturach. Należą do nich: gryka, kokos, orkisz, gram, proso lub mój osobisty ulubiony owies, który można zrobić w domu, ubijając owies w piekarniku. Jeśli jest to samouwielbienie, którego szukasz, to możesz też zrobić swój własny w domu! Wystarczy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia na każde 150g zwykłej mąki. Upewnij się, że przed użyciem przesiejesz mąkę i proszek do pieczenia razem do miski, aby upewnić się, że proszek do pieczenia jest dokładnie rozprowadzony. Wraz z mąką niewiele jest jajek, ale jeśli chodzi o przyrządzanie słodyczy, można je zastąpić i mają one ten sam efekt. Banany mogą stanowić doskonały środek wiążący w przepisach; uwielbiam używać ich w naleśnikach i ciasteczkach. Można też użyć jajka chia lub lnianego, których używam jako zamiennika do robienia ciastek. Aby osiągnąć pożądany efekt, należy wymieszać 1 łyżkę cykorii lub siemienia lnianego z 3 łyżkami wody, a następnie pozostawić na 10 minut do związania.

Towary w puszkach

Być może znasz takie gatunki jak fasola z czerwoną nerką, mleko kokosowe i pomidory w puszce, ale obecnie mamy nadmiar przedmiotów do wyboru. Towary w puszkach to jedne z najtańszych produktów na półkach supermarketów, a nawet jeśli nie ma ich w puszkach, można je zamienić na inną odmianę, na przykład fasolę Cannellini na ciecierzycę lub adzuki na czarną fasolę. Nawet jeśli nie jesteś pewny, spróbuj podać te a-go, fasola i soczewica są niskokaloryczne i tłuste, ale pełne błonnika, witamin i minerałów, a także liczą się do Twoich 5 dziennie. Jak wiele osób, możesz być niepewny co do fasoli i nasion roślin strączkowych, aby pomóc im stopniowo wprowadzać je do swojej diety, przebrać je w potrawy o silnym smaku, takie jak curry i ostre fajitas. Dodanie im smaku, konsystencji i przyczynienie się do zdrowej i zrównoważonej diety. Jeśli nie masz ochoty na houmous, spróbuj zrobić swój własny, mieszając składniki z ciecierzycą lub wybierz coś nieco innego z fasolą maślaną. Ponadto, mała rada dla Ciebie, woda z ciecierzycy, znana jako aquafaba, może być używana jak białko jajka, więc można zrobić wegańskie mergaże i uwielbiam dodawać je do brownie przepisów, aby upiec ekstra lekki. Jeżeli ty chcesz niektóre pikantne i pocieszające przepisy, tak jak spaghetti bolognaise ale no możesz kupować jakaś mieloną wołowinę, then ty mogłeś iść z skrętem na tradycyjnej wersji używać soczewicę która sprytnie imituje mieloną wołowinę i robić pysznej alternatywie.

To stresujący czas, ale wszyscy jesteśmy w tym razem! Jedzenie jest dostępne w sklepach i każdego dnia będzie przybywać więcej, więc proszę być ostrożnym w sposobie robienia zakupów. Kupowanie więcej niż potrzebujesz będzie nieuchronnie oznaczać, że inni pozostaną bez jedzenia, a zwłaszcza ci najbardziej bezbronni. Chociaż możesz nie znaleźć dokładnie tych rzeczy, których szukasz, mam nadzieję, że to pokazuje, że istnieje tak wiele alternatyw, z których możemy wybierać. Jest to również czas na eksperymenty w kuchni i być może nawet zgodzić się na kilka nowych ulubionych przepisów.