Post

Dieta bezglutenowa

W przypadku nietolerancji glutenu zalecana jest dożywotnia dieta bezglutenowa (GF). W takim przypadku do uzyskania widocznego wyzdrowienia konieczny jest okres od 6 miesięcy do 2 lat, ale choroba powraca, jeśli dieta zostanie naruszona natychmiast lub po kilku tygodniach. Całkowite zniknięcie złogów skórnych i przeciwciał śluzowych przeciwko glutenowi może zająć nawet 7 lat od rozpoczęcia diety. W takim przypadku wskazana jest dieta gluten free. Artykuł ten zawiera opis diety i porady.

Czym jest nietolerancja glutenu?

Nietolerancja glutenu zbożowego jest odpowiedzialna przede wszystkim za pogorszenie reologii śluzu i funkcji nabłonka rzęskowego, po czym następuje eksplozja metaboliczna neutrofili, których enzymy uszkadzają błony śluzowe, wtedy w procesie patologicznym biorą udział limfocyty, a dopiero potem na arenie procesu patologicznego pojawiają się przeciwciała. Zwiększona produkcja enzymów przez białe krwinki jest konieczna, aby nadal trawić gluten, ale może to również uszkodzić własne błony śluzowe. Dlatego pacjenci z niedostateczną produkcją antyenzymów, osoby z obturacyjną chorobą płuc i rozedmą płuc, rozwiniętą z powodu niedoboru alfa-1 antytrypsyny, ChAD i zakazem drożdżaków z wyłączeniem powinni ściśle przestrzegać diety. Spożywanie zbóż zwiększa lepkość śluzu, co przyczynia się do gromadzenia się infekcji. Jeśli dana osoba je chleb, to po 1,5 godziny zwiększa się lepkość. Lepka wydzielina w nosie przyczynia się do kumulacji infekcji dróg oddechowych, ponieważ nabłonek rzęskowy utknie w gęstym śluzie, a infekcja przykleja się do nabłonka błony śluzowej.

Czego nie jeść

Zabrania się spożywania produktów pszennych zawierających gluten: pieczywa, przetworów mącznych, ciast, ciastek, pierników, makaronów, kwasu chlebowego, whisky, kaszy manny itp. Większość niezdrowej żywności zawiera gluten. To herbatniki i gofry, które zawierają gluten, rafinowane oleje, drożdże i cukier. Dzięki diecie bezglutenowej, która eliminuje drożdże i słodycze, wiele osób nie tylko lepiej się czuje, ale traci zbędne kilogramy.

Dieta bezglutenowa to dieta wykluczająca z diety pokarmy zawierające gluten, białko występujące w nasionach roślin zbożowych (pszenica, żyto, owies, jęczmień). Ogólnie rzecz biorąc, jawny gluten znajduje się w żywności zawierającej żyto, pszenicę, jęczmień, owies i wykonane z nich składniki. Kiełbasy, kiełbasy, mięso mielone i inne produkty z mięsa mielonego mogą zawierać skrobię pszenną, mąkę i inne wypełniacze zawierające gluten. Warzywa i owoce w puszkach, które zawierają zagęszczacze: często zawierają skrobię i stabilizatory wyprodukowane z pszenicy. Prawie wszystkie sosy zawierają skrobię.

Co znajdzie się na diecie?

Najczęstsze produkty to owsianka, pieczywo z nietradycyjnej mąki - ryż, kukurydza, soja, ziemniak, tapioka, a także kasza gryczana i jaglana. Wszelkie świeże i mrożone warzywa. Świeże i mrożone mięso, drób i ryby. Wszystkie naturalne produkty mleczne bez stabilizatorów, niektóre rodzaje skrobi i barwników karmelowych. Wskazany jest dodatkowo cydr jabłkowy, wino lub ocet ryżowy. Naturalna kawa, herbata, napoje na bazie kakao, napoje gazowane i soki ze świeżych owoców. Należy pamiętać, że wybór diety bezglutenowej powinien odbywać się wyłącznie pod nadzorem lekarza. Może zostać ona też skomponowana przez specjalistów z profesjonalnej firmy, która zajmuję się dostarczaniem żywności w formule na przykład diety pudełkowej. W takim przypadku mamy gwarancje, że otrzymamy zdrowe, zbilansowane posiłki, zgodne z naszymi indywidualnymi potrzebami.