Post

Muffiny z cukinią i parmezanem

Cukinia jest bogata w przeciwutleniacze i witaminę C, co sprawia, że jest to naprawdę zdrowa i smaczna muffinka. Idealne do pudełka na lunch, na piknik lub na przekąskę. To świetny przepis, aby zachęcić dzieci do gotowania razem z Tobą!

Wykonuje 12Składniki:200g mąki orkiszowej2½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soliŚwieżo zmielony pieprz4 duże jajka3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki czarnych nasion chia 2 cukinie1 cebula dymka, drobno posiekana (pomiń, jeśli wolisz)75g parmezan, tarty 200ml mleka do wyboru Metoda:Rozgrzej piekarnik do 200ºC/400ºF/gaz. W misce ubij razem jajka, olej kokosowy, mleko i mieszaj, aż się wymieszają.

Zetrzyj cukinię na tarce, odciśnij z niej wilgoć, dodaj cebulę dymkę i mieszankę jajeczną, mieszając razem.W osobnej misce, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj nasiona chia, trochę czarnego pieprzu i starty ser. Dodaj mieszankę cukinii do suchych składników i wymieszaj, aż do połączenia, uważając, aby nie przesadzić z mieszaniem. Piec przez 18-20 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić na drucianym stojaku. Aby sprawdzić, czy są upieczone, wbić szpikulec w środek i powinien wyjść czysty.* Dodatki przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni, ewentualnie zamrozić do 3 miesięcy.