Post

Domowy chleb owsiany

Ten wspaniały przepis jest moim ujęciem pysznego przepisu na chleb owsiany Melanie Glanville.

To jest tak smaczny chleb i jest wspaniały jako przekąska, gdy jesteś poza domem. Prawdziwy zwycięzca zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: 1 karton (400-450g) jogurtu - do wyboru (ja użyłam tutaj jogurtu koziego) 1 czubata łyżka melasy (lub czarnej melasy)340g jumbo organicznych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka soli himalajskiej2 łyżki nasion słonecznika2 łyżki nasion dyni1 łyżka orzeszków piniowych 100ml mleka migdałowego (mleko do wyboru) 1 łyżka płatków owsianych do posypania wierzchu Sposób: Rozgrzać piekarnik do 180ºC/GM4.

Wyłóż formę do bochenka pergaminem do pieczenia. Upraż nasiona i orzeszki piniowe na patelni, aby nadać im złoty smak. Odstawić na bok. Opróżnij jogurt do miski, dodaj melasę i wymieszaj równomiernie z jogurtem (aby uniknąć czarnych smug).

Pusty kartonik po jogurcie napełnij dwukrotnie płatkami owsianymi, zgarniając jego boki, aby upewnić się, że każdy kęs trafił do miski. Dodaj proszek do pieczenia, drożdże, sól, prażone nasiona i odrobinę mleka migdałowego, aby nadać mieszance trochę "połysku" na powierzchni przed pieczeniem (pomaga to również owsiance wchłonąć wystarczającą ilość wilgoci i uniknąć kruszenia się)Łyżeczką nałóż mieszankę do formy do bochenka i posyp płatkami owsianymi na wierzchu.Piecz przez 40-45 minut.

Następnie odwróć do góry dnem i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut (jeśli chleb wydaje się zbyt szybko brązowieć, przykryj go lekko folią na ostatnie 10 minut pieczenia).Wyjmij z piekarnika i przełóż na drucianą półkę. Ostudź całkowicie przed pokrojeniem. ∗ Ten przepis dobrze komponuje się z jogurtem owczym, kokosowym i bezlaktozowym ∗∗ Wypróbuj inne warianty, takie jak płatki chili (do smaku) lub garść suszonej żurawiny, sułtanki, posiekanych moreli lub daktyli∗∗∗∗ Pokrój i zamroź - jeśli nie zostanie zjedzony!