Ciasto czekoladowe z kremem serowym
Przejdź do przepisuTen czekoladowe ciasto Bundt z kremowym serem zaczyna się od czekolady, ale kończy się solonym karmelem. Wewnątrz super wilgotnej czekoladowej kruszonki kryje się sernik.. Cóż za połączenie!
Jedna z czytelniczek, Katarzyna, mówi: "Ten przepis jest bajeczny. Nie mogę powiedzieć dość. Ciasto jest niesamowicie wilgotne... Nie potrzebuje nawet polewy karmelowej czy ganache. To idealne ciasto."
Opowiedz mi o tym czekoladowym cieście z serem kremowym
- Smak: Jeśli próbowałeś już wcześniej naszego ciasta czekoladowego to z pewnością ucieszy Cię fakt, że to czekoladowe ciasto jest równie (jeśli nie bardziej!) wilgotne i bogate. Podobnie jak w naszym przepisie na ciasto czekoladowe bez mąkiczekoladowy smak jest wzmocniony odrobiną espresso w proszku. Ale ten dodatek jest całkowicie opcjonalny, jeśli wolisz go pominąć.
- Tekstura: Będziesz cieszyć się rozpływającym się w ustach ciastem z kremowym, aksamitnym nadzieniem z kremowego serka. Tekstura jest bardzo wilgotne wokół!
- Łatwość: Zawsze lubię powtarzać, że mimo iż ten tort wygląda fantazyjnie, jest niczym innym jak divą. Proces przygotowania jest stosunkowo prosty i wymaga użycia 3 misek do mieszania: 1 miska do mokrych składników ciasta, 1 do suchych składników ciasta i 1 do kremowego serka swirl. Po wymieszaniu ciasta czekoladowego, po prostu włóż wszystko do brytfanny.
- Czas: Ciasto musi całkowicie ostygnąć, a następnie schłodzić się w lodówce, zanim pokroisz je i podasz. Smak i konsystencja są idealne po schłodzeniu nadzienia sernikowego.
Testowanie Przepisów: Co działa, a co nie
Przetestowaliśmy, ponownie przetestowaliśmy i wprowadziliśmy wiele ulepszeń do tego czekoladowego sernika. Wiemy, że spodoba Ci się poniższy przepis!
- Gęstsze ciasto: Ciasto czekoladowe jest bardzo podobne do naszego ulubionego ciasta czekoladowego.. Kiedy po raz pierwszy przetestowaliśmy ten przepis, ciasto było zbyt cienkie, aby utrzymać się w centrum serka śmietankowego. To był absolutny bałagan. Więc usunęliśmy część płynu i zastąpiliśmy go kwaśną śmietaną. Ta zmiana zagęściła ciasto i utrzymała wilgotność miękiszu.
- Gorący płyn: Zamiast używać gorącej kawy, jak to robimy w torcie warstwowym, zdecydowaliśmy się na gorącą wodę w tym czekoladowym torcie. Dokonaliśmy tej zamiany, ponieważ dostajemy wiele pytań dotyczących zastąpienia kawy. (Oczywiście, możesz użyć obu!). Dlaczego w ogóle potrzebujesz gorącego płynu, pytasz? Pomaga on kakao w proszku, z którego pochodzi cały smak czekolady, "zakwitnąć" (to termin techniczny) i wydobyć czekoladowy smak. Mówiąc o kakao, upewnij się, że używasz naturalnego, niesłodzonego kakao, a nie kakao z procesu holenderskiego.
- Użyj miksera: Sernik nadzienie pochodzi razem z 4 składników: ser kremowy, cukier, jajko i wanilii. Są to większość składników w przepisie na sernik. Potrzebujesz miksera do ubijania masy serowej, ale to narzędzie nie jest wymagane do ciasta. Jednakże, skoro już go masz, sugerujemy użycie go również do mieszania ciasta - zawsze pomaga to upewnić się, że nie ma suchych grudek.
- Solony karmel: Solony sos karmelowy jest opcjonalny, ale możesz zrobić go z wyprzedzeniem, a następnie po prostu podgrzać i skropić nim ciasto, gdy będziesz je podawać. Lub Spróbuj jedwabisty czekoladowy ganache zamiast solonego karmelu.
Wybór odpowiedniego sprzętu: Zanim zaczniesz piec
Nazwij nas przewidywalnymi, ale zawsze używamy tej samej tortownicy w kółko, bo ją uwielbiamy! (To jest link afiliacyjny, ale cieszę się, że mogę się nim z wami podzielić). Ta super jakości, wytrzymała patelnia ma niesamowite gumowe uchwyty i nigdy się nie odkształca. Używam jej od lat i dziś jest tak samo trwała, jak pierwszego dnia. A zrobiłam już wiele babeczek!
Wskazówka: Mimo, że jest nieprzywierająca, zawsze obficie ją smarujemy dla pewności. Ciasto Bundt łatwo się uwalnia, a jego kształt jest piękny.
Jedna szybka uwaga! Otrzymaliśmy wiele pytań dotyczących dużego talerza do posypywania, ale nie mamy linku, ponieważ został on wykonany ręcznie przez członka rodziny - przepraszamy!
Więcej ciast do kochania
- Ciasto Bundt z dynią
- Ciasto Bundt z brzoskwiniami
- Ciasto jogurtowe z cytryną i jagodami
- Ciasto Apple Bundt
- Piernik czekoladowy Bundt Cake
Ciasto czekoladowo-serowe Bundt Cake
★★★★★ 4,6 z 28 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 25 minut
- Czas gotowania: 65 minut
- Całkowity czas: 5 godzin, 30 minut
- Wydajność: służy 12
- Kategoria: Ciasto
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Czekoladowe ciasto z kremowym serem jest przepyszne i wykończone solonym karmelem.
Składniki
- 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 3/4 szklanki (62g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku
- 1 i 3/4 szklanki (350g) granulowanego cukru
- 2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka sól
- opcjonalnie: 2 łyżeczki espresso w proszku
- 1/2 szklanki (120 ml) olejurzepakowego lub roślinnego
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szkl anki(180g) pełnotłustej kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej*.
- 1/2szklanki (120ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 1/3 szkl anki (80ml) wrzącej gorącej wody*.
Kremowe nadzienie serowe
- 12 uncji(336g) pełnotłustego sera śmietankowego w bloku, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki (50g) granulowanego cukru
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
Opcjonalne polewy
- Solony karmel lub czekoladowy ganache
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść 10-calową brytfannę, w której zmieści się 12 filiżanek ciasta.
- W dużej misce wymieszać mąkę, kakao w proszku, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i espresso w proszku (jeśli używamy). Odstawić na bok. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania (możesz też użyć trzepaczki) wymieszaj olej, jajka, śmietanę, maślankę i wanilię, aż do połączenia. Wlej mokre składniki do suchych składników, dodaj gorącą wodę i ubijaj lub ubij wszystko, aż ciasto będzie całkowicie połączone. Odstawić na bok, aby przygotować nadzienie z serka śmietankowego.
- Przygotuj kremowe nadzienie serowe: Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij serek śmietankowy na wysokich obrotach, aż nie pozostaną grudki. Wbij pozostałe składniki na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia.
- Wlać równomiernie około 2/3 ciasta czekoladowego do przygotowanej brytfanny. (Na wierzchu równomiernie rozprowadzić kremowe nadzienie serowe. Ciasto serowe jest gęste, więc będziesz musiał nałożyć je łyżką na wierzch i zrobić wszystko, aby rozprowadzić je dookoła - unikaj dotykania boków patelni. Zobacz zdjęcie powyżej dla wizualizacji. Wylej równomiernie na wierzch pozostałe ciasto czekoladowe.
- Piecz przez 55-65 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta, z kilkoma lekko wilgotnymi okruchami. Jest to duże i ciężkie ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku zajmie to trochę więcej czasu.
- Po zakończeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w naczyniu. Następnie, odwróć lekko ostudzony biszkopt na druciany stojak lub talerz do serwowania. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie odstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj opcjonalnymi dodatkami, a następnie pokrój w plastry i podawaj.
- Resztki ciasta dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania: Upieczone ciasto można zamrozić do 3 miesięcy. Pozostawić do rozmrożenia na noc w lodówce przed podaniem.
- Temperatura pokojowa Składniki: Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. Zamiast kwaśnej śmietany, spróbuj użyć zwykłego jogurtu. Ciasto nie będzie miało tak bogatego smaku, ale jest to dobry zamiennik.
- Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Możesz zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle mleka pełnego do tej samej miarki, aż osiągnie 1/2 szklanki. (Na wszelki wypadek, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału może zastąpić zakwaszone mleko, ale ciasto nie będzie smakować tak wilgotno i bogato). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadłe i gotowe do użycia w przepisie.
- Gorąca woda: Zamiast wrzącej wody, spróbuj użyć gorącej i mocnej czarnej kawy. Ciasto nie będzie smakować jak kawa, ale smak czekolady będzie zdecydowanie podkreślony. Zmniejszyłem ilość z 1/2 filiżanki (120ml) do 1/3 filiżanki (80ml), aby uzyskać gęstsze ciasto, które pomaga wspierać warstwę kremowego sera.
- Adaptacja z ciasta czekoladowego i dyniowego bundt cake z kremowym serem.
Słowa kluczowe: czekoladowy bundt cake, bundt cake
Więcej ciast bundt, które warto pokochać:
- Pumpkin chocolate chip bundt cake (powyżej!)
- Chai cinnamon swirl bundt cake
- Brzoskwiniowy bundt cake z brązowym lukrem maślanym
- Ciasto bundt z dyni z kremowym serem
- Lukrowane ciasto pomarańczowe
- Ciasto marchewkowe z zawijanym sernikiem
- Ciasto bundt cake z makiem cytrynowym
- Lukrowany bundt cake z jabłkami
- Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym
Przepisy powiązane
- Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym
- Kremowy lukier czekoladowy
- Ciasto dyniowe z kremowym serem
- Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym
Komentarze (0)