Post

Ciasto czekoladowe z kremem serowym

Przejdź do przepisu

Ten czekoladowe ciasto Bundt z kremowym serem zaczyna się od czekolady, ale kończy się solonym karmelem. Wewnątrz super wilgotnej czekoladowej kruszonki kryje się sernik.. Cóż za połączenie!

Jedna z czytelniczek, Katarzyna, mówi: "Ten przepis jest bajeczny. Nie mogę powiedzieć dość. Ciasto jest niesamowicie wilgotne... Nie potrzebuje nawet polewy karmelowej czy ganache. To idealne ciasto."

Opowiedz mi o tym czekoladowym cieście z serem kremowym

  • Smak: Jeśli próbowałeś już wcześniej naszego ciasta czekoladowego to z pewnością ucieszy Cię fakt, że to czekoladowe ciasto jest równie (jeśli nie bardziej!) wilgotne i bogate. Podobnie jak w naszym przepisie na ciasto czekoladowe bez mąkiczekoladowy smak jest wzmocniony odrobiną espresso w proszku. Ale ten dodatek jest całkowicie opcjonalny, jeśli wolisz go pominąć.
  • Tekstura: Będziesz cieszyć się rozpływającym się w ustach ciastem z kremowym, aksamitnym nadzieniem z kremowego serka. Tekstura jest bardzo wilgotne wokół!
  • Łatwość: Zawsze lubię powtarzać, że mimo iż ten tort wygląda fantazyjnie, jest niczym innym jak divą. Proces przygotowania jest stosunkowo prosty i wymaga użycia 3 misek do mieszania: 1 miska do mokrych składników ciasta, 1 do suchych składników ciasta i 1 do kremowego serka swirl. Po wymieszaniu ciasta czekoladowego, po prostu włóż wszystko do brytfanny.
  • Czas: Ciasto musi całkowicie ostygnąć, a następnie schłodzić się w lodówce, zanim pokroisz je i podasz. Smak i konsystencja są idealne po schłodzeniu nadzienia sernikowego.

Testowanie Przepisów: Co działa, a co nie

Przetestowaliśmy, ponownie przetestowaliśmy i wprowadziliśmy wiele ulepszeń do tego czekoladowego sernika. Wiemy, że spodoba Ci się poniższy przepis!

  1. Gęstsze ciasto: Ciasto czekoladowe jest bardzo podobne do naszego ulubionego ciasta czekoladowego.. Kiedy po raz pierwszy przetestowaliśmy ten przepis, ciasto było zbyt cienkie, aby utrzymać się w centrum serka śmietankowego. To był absolutny bałagan. Więc usunęliśmy część płynu i zastąpiliśmy go kwaśną śmietaną. Ta zmiana zagęściła ciasto i utrzymała wilgotność miękiszu.
  2. Gorący płyn: Zamiast używać gorącej kawy, jak to robimy w torcie warstwowym, zdecydowaliśmy się na gorącą wodę w tym czekoladowym torcie. Dokonaliśmy tej zamiany, ponieważ dostajemy wiele pytań dotyczących zastąpienia kawy. (Oczywiście, możesz użyć obu!). Dlaczego w ogóle potrzebujesz gorącego płynu, pytasz? Pomaga on kakao w proszku, z którego pochodzi cały smak czekolady, "zakwitnąć" (to termin techniczny) i wydobyć czekoladowy smak. Mówiąc o kakao, upewnij się, że używasz naturalnego, niesłodzonego kakao, a nie kakao z procesu holenderskiego.
  3. Użyj miksera: Sernik nadzienie pochodzi razem z 4 składników: ser kremowy, cukier, jajko i wanilii. Są to większość składników w przepisie na sernik. Potrzebujesz miksera do ubijania masy serowej, ale to narzędzie nie jest wymagane do ciasta. Jednakże, skoro już go masz, sugerujemy użycie go również do mieszania ciasta - zawsze pomaga to upewnić się, że nie ma suchych grudek.
  4. Solony karmel: Solony sos karmelowy jest opcjonalny, ale możesz zrobić go z wyprzedzeniem, a następnie po prostu podgrzać i skropić nim ciasto, gdy będziesz je podawać. Lub Spróbuj jedwabisty czekoladowy ganache zamiast solonego karmelu.

Wybór odpowiedniego sprzętu: Zanim zaczniesz piec

Nazwij nas przewidywalnymi, ale zawsze używamy tej samej tortownicy w kółko, bo ją uwielbiamy! (To jest link afiliacyjny, ale cieszę się, że mogę się nim z wami podzielić). Ta super jakości, wytrzymała patelnia ma niesamowite gumowe uchwyty i nigdy się nie odkształca. Używam jej od lat i dziś jest tak samo trwała, jak pierwszego dnia. A zrobiłam już wiele babeczek!

Wskazówka: Mimo, że jest nieprzywierająca, zawsze obficie ją smarujemy dla pewności. Ciasto Bundt łatwo się uwalnia, a jego kształt jest piękny.

Jedna szybka uwaga! Otrzymaliśmy wiele pytań dotyczących dużego talerza do posypywania, ale nie mamy linku, ponieważ został on wykonany ręcznie przez członka rodziny - przepraszamy!

Więcej ciast do kochania

  • Ciasto Bundt z dynią
  • Ciasto Bundt z brzoskwiniami
  • Ciasto jogurtowe z cytryną i jagodami
  • Ciasto Apple Bundt
  • Piernik czekoladowy Bundt Cake
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto czekoladowo-serowe Bundt Cake

4,6 z 28 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 65 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin, 30 minut
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Czekoladowe ciasto z kremowym serem jest przepyszne i wykończone solonym karmelem.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 szklanki (62g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku
  • 1 i 3/4 szklanki (350g) granulowanego cukru
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sól
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki espresso w proszku
  • 1/2 szklanki (120 ml) olejurzepakowego lub roślinnego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl anki(180g) pełnotłustej kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej*.
  • 1/2szklanki (120ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szkl anki (80ml) wrzącej gorącej wody*.

Kremowe nadzienie serowe

  • 12 uncji(336g) pełnotłustego sera śmietankowego w bloku, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki (50g) granulowanego cukru
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

Opcjonalne polewy

  • Solony karmel lub czekoladowy ganache

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść 10-calową brytfannę, w której zmieści się 12 filiżanek ciasta.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao w proszku, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i espresso w proszku (jeśli używamy). Odstawić na bok. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania (możesz też użyć trzepaczki) wymieszaj olej, jajka, śmietanę, maślankę i wanilię, aż do połączenia. Wlej mokre składniki do suchych składników, dodaj gorącą wodę i ubijaj lub ubij wszystko, aż ciasto będzie całkowicie połączone. Odstawić na bok, aby przygotować nadzienie z serka śmietankowego.
  3. Przygotuj kremowe nadzienie serowe: Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij serek śmietankowy na wysokich obrotach, aż nie pozostaną grudki. Wbij pozostałe składniki na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia.
  4. Wlać równomiernie około 2/3 ciasta czekoladowego do przygotowanej brytfanny. (Na wierzchu równomiernie rozprowadzić kremowe nadzienie serowe. Ciasto serowe jest gęste, więc będziesz musiał nałożyć je łyżką na wierzch i zrobić wszystko, aby rozprowadzić je dookoła - unikaj dotykania boków patelni. Zobacz zdjęcie powyżej dla wizualizacji. Wylej równomiernie na wierzch pozostałe ciasto czekoladowe.
  5. Piecz przez 55-65 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta, z kilkoma lekko wilgotnymi okruchami. Jest to duże i ciężkie ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku zajmie to trochę więcej czasu.
  6. Po zakończeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w naczyniu. Następnie, odwróć lekko ostudzony biszkopt na druciany stojak lub talerz do serwowania. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie odstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj opcjonalnymi dodatkami, a następnie pokrój w plastry i podawaj.
  7. Resztki ciasta dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Upieczone ciasto można zamrozić do 3 miesięcy. Pozostawić do rozmrożenia na noc w lodówce przed podaniem.
  2. Temperatura pokojowa Składniki: Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. Zamiast kwaśnej śmietany, spróbuj użyć zwykłego jogurtu. Ciasto nie będzie miało tak bogatego smaku, ale jest to dobry zamiennik.
  3. Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Możesz zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle mleka pełnego do tej samej miarki, aż osiągnie 1/2 szklanki. (Na wszelki wypadek, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału może zastąpić zakwaszone mleko, ale ciasto nie będzie smakować tak wilgotno i bogato). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadłe i gotowe do użycia w przepisie.
  4. Gorąca woda: Zamiast wrzącej wody, spróbuj użyć gorącej i mocnej czarnej kawy. Ciasto nie będzie smakować jak kawa, ale smak czekolady będzie zdecydowanie podkreślony. Zmniejszyłem ilość z 1/2 filiżanki (120ml) do 1/3 filiżanki (80ml), aby uzyskać gęstsze ciasto, które pomaga wspierać warstwę kremowego sera.
  5. Adaptacja z ciasta czekoladowego i dyniowego bundt cake z kremowym serem.

Słowa kluczowe: czekoladowy bundt cake, bundt cake

Więcej ciast bundt, które warto pokochać:

  • Pumpkin chocolate chip bundt cake (powyżej!)
  • Chai cinnamon swirl bundt cake
  • Brzoskwiniowy bundt cake z brązowym lukrem maślanym
  • Ciasto bundt z dyni z kremowym serem
  • Lukrowane ciasto pomarańczowe
  • Ciasto marchewkowe z zawijanym sernikiem
  • Ciasto bundt cake z makiem cytrynowym
  • Lukrowany bundt cake z jabłkami
  • Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym

Przepisy powiązane

  • Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym
  • Kremowy lukier czekoladowy
  • Ciasto dyniowe z kremowym serem
  • Czekoladowe ciasto piernikowe z kremowym lukrem serowym

Komentarze (0)

Zostaw komentarz