Babeczki pistacjowe z lukrem truskawkowym
Przejdź do przepisuTe babeczki pistacjowe z truskawkowym lukrem są jednym z moich ulubionych przepisów, które robię, gdy potrzebuję nieco unikalnego smaku babeczek. Zawsze są hitem! Czytelnikom spodobało się przekształcenie tego ciasta na babeczki w 6-calowe ciastorównież. Maślane i gładkie, pistacje doskonale łączą się z migdałami i wanilią - oba te smaki są obecne w tych miękkich i puszystych babeczkach.
Jedna z czytelniczek, Katie, mówi: "Połączenie truskawek i pistacji jest genialne. Robiłam je dwa lata z rzędu na urodziny mojego męża i są to moje ulubione babeczki!"
Pistacje to niedoceniany smak w świecie deserów. Z pewnością są pyszne otwarte i jedzone same, ale jeszcze lepsze są, gdy błyszczą jako główny smak w lodach. Albo w torcie pistacjowym. Albo w ciasteczkach! Albo, co najlepsze, babeczek. Przy okazji, czy wiesz, że lody pistacjowe są zazwyczaj aromatyzowane ekstraktem z migdałów? Uzupełnia on smak pistacji.
Opowiedz mi o tych babeczkach pistacjowych
- Smak: Smak pistacji nie jest silny, a to dlatego, że polegamy na rzeczywistych orzechów, a nie sztuczny smak pistacji. Można oczywiście dodać sztuczny smak, jeśli chcesz, ale kochamy lekki pistacjowy, pyszne migdały i silny balans waniliowy smak w przepisie, jak napisano poniżej. Dodaj intensywność smaku truskawek, a Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!
- Tekstura: Użyliśmy naszych idealnych babeczek waniliowych jako punkt wyjścia dla tego przepisu, więc już wiesz, że będą one wyjątkowo miękkie. Dodajemy mielone pistacje do ciasta, ale nie denerwuj się o tej teksturze - kawałki pistacji stają się ultra miękkie wewnątrz babeczki po upieczeniu. Dodatkowo, kawałki pistacji są małe, więc nie poczujesz ich smaku, a jedynie ich nieskazitelny aromat.
- Łatwość: To jest podstawowy przepis na babeczki - ubij suche składniki, ubij cukier, masło, białka i ekstrakty. Dodatkowym krokiem będzie tutaj przetwarzanie orzechów pistacjowych, co zajmuje kilka sekund. To samo odnosi się do lukru, gdzie trzeba będzie tylko pulpy liofilizowane truskawki pierwszy.
Wybór właściwych składników
- Najlepsze orzechy: Aby uzyskać wysokiej jakości smak pistacji, użyjmy wysokiej jakości niesolonych orzechów. Wszyscy wiemy, że Diamond of California oferuje najlepsze orzechy do pieczenia na tej planecie-> oni rządzą w dziale wypieków! Zmielimy łuskane, niesolone pistacje na drobne okruchy i wsypiemy bezpośrednio do ciasta na waniliowe babeczki migdałowe. W ten sposób zaczynamy ciasteczka pistacjoweteż. Będzie trochę proszku pistacjowego ukrytego w tych wszystkich małych kawałkach pistacji i to jest w porządku! Dodaj go do ciasta. Dlaczego niesolone orzechy? Ponieważ w ten sposób możesz kontrolować poziom soli w babeczce.
- Odpowiednia mąka. Mąka tortowa pomaga obiec wyjątkowo miękki i ciastowaty miękisz. Używamy jej w wielu przepisach na ciasta ponieważ sprawia, że wszystko jest lekkie i zwiewne. Jeśli nie możesz jej znaleźć, użyj tego prostego zamiennika mąki tortowej.
- 3 białka jaj + kwaśna śmietana. Te dwa składniki idą w parze z mąką tortową, aby dodać pysznej puszystej tekstury. Obiecujemy, że nigdy nie próbowałeś takiej babeczki, a mąka tortowa, białka jaj i śmietana - twoje trzy składniki mocy - są tego przyczyną. Jeśli jesteś ciekawy, przeczytaj nasz post o babeczkach waniliowych w którym dowiesz się, co dokładnie robi każdy z tych składników i dlaczego są tak ważne!
Kremowy lukier truskawkowy
Ta kolorowa babeczka ma jeden z naszych ulubionych lukrów na świecie: truskawkowy lukrowany krem maślany. Jest on zrobiony z pyłu truskawkowego, czyli liofilizowanych truskawek zmielonych na proszek. To jest niesamowite!
- Jeśli nie jesteś do truskawek, kremowy serowy lukier też będzie świetny.
Wiedziałam, że ten truskawkowy lukier będzie idealny do tych pistacjowych babeczek, ponieważ do orzechów i tak potrzebny jest robot kuchenny. Powodem, dla którego użyjemy liofilizowanych truskawek w tym truskawkowym lukrze jest to, że zapewniają one najbardziej intensywny (i naturalny) truskawkowy smak, a jednocześnie nie psują tekstury właściwego lukru. Prawdziwe truskawki mogą doprowadzić do zsiadania się twojego pięknego lukru. Gdzie można kupić liofilizowane truskawki? Zawsze znajdujemy je w dużych sklepach spożywczych w dziale z suszonymi owocami lub możesz spróbować w Target, Trader Joe's, lub online tutaj lub tutaj.
Końcówka do pipetowania. Babeczki na zdjęciu są udekorowane przy użyciu tej końcówki: Ateco #849. Wszystko, co robisz, to zaczynasz w środku babeczki, wywierasz nacisk, aby wycisnąć lukier i powoli podnosisz prosto do góry. Nie ma wirowania wokół babeczki - po prostu zacznij od środka i wyciśnij lukier podnosząc końcówkę z babeczki. Zajmuje to 2 sekundy na babeczkę i jest świetne dla początkujących! Oto nasz tutorial z końcówkami do dekorowania i wideo, jeśli potrzebujesz trochę wizualizacji.
Więcej zabawnych smaków babeczek
- Babeczki Margarita
- Babeczki Hi-Hat z masłem orzechowym
- Babeczki S'mores
- Babeczki Chai Latter Cupcakes
- Babeczki Snickerdoodle
Babeczki pistacjowe z lukrem truskawkowym
★★★★★ 5 z 18 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 25 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Całkowity czas: 3 godziny
- Plon: 15-16 babeczek
- Kategoria: Babeczki
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Te miękkie i puszyste babeczki pistacjowe z kremowym lukrem truskawkowym mają najwspanialszy słodki, świeży i orzechowy smak!
Składniki
- 1 filiżanka niesolonych, łuskanych pistacji (bez łupin)
- 1 i 3/4 szklanki (207g) mąki tortowej*(łyżka i wyrównana)
- 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
- 1/4 łyżeczki sól
- 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
- 3 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżeczki czysty ekstrakt migdałowy
- 1/2 szklanki(120g) pełnotłustej kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej*.
- 1/2szklanki (120ml) pełnotłustego mleka w temperaturze pokojowej*.
- opcjonalnie: 1 mała kropla zielonego barwnika spożywczego*.
Truskawkowy lukier
- 1 filiżanka (około 25g) liofilizowanych truskawek
- 1 fil iżanka(235g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 4 filiżanki (480g) cukru pudru
- 3 łyżki stołowe (45ml) gęstej śmietany
- 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
- sól, do smaku
- opcjonalnie do przybrania: świeże plasterki truskawek
Instrukcje
- Pistacje zmielimy w robocie kuchennym na drobne okruchy. Zobacz na zdjęciu powyżej. Odłożymy na bok.
- Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż foremkę do muffinów z 12 kubkami foremkami do babeczek. Drugą foremkę wyłóż 4 foremkami - z tego przepisu wychodzi około 16 babeczek. Odstaw na bok.
- Przygotuj babeczki: Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i 3/4 szklanki okruchów pistacji. Pozostałą część okruchów pistacji zachowaj do dekoracji.
- Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj pianę z białek, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia, a następnie wlać kwaśną śmietanę. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodać suche składniki, aż do ich połączenia. Wciąż mieszając na niskich obrotach, powoli wlewaj mleko, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste.
- Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek - napełnij je tylko w 2/3, aby uniknąć rozlewania się po bokach. Piecz przez 19-22 minuty, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Dla około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, w tej samej temperaturze piekarnika. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed polaniem lukrem.
- Przygotuj lukier: Używając blendera lub robota kuchennego, przetwórz liofilizowane truskawki na pudrowe okruchy. Powinno być ich około 1/2 szklanki. W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło na średnich obrotach, aż będzie kremowe, około 2 minut. Dodaj cukier puder, proszek truskawkowy, śmietanę i wanilię. Ubijać na niskich obrotach przez 30 sekund, następnie przełączyć na wysokie obroty i ubijać przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Dodaj szczyptę soli jeśli lukier jest zbyt słodki.
- Ostudzone babeczki polukrować i udekorować pozostałymi okruchami pistacji i plasterkami truskawek. Użyłam zamkniętej końcówki gwiazdkowej Ateco #849.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania: Babeczki można przygotować z wyprzedzeniem 1 dzień, przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej. Lukier może być również przygotowany z jednodniowym wyprzedzeniem, przykryty i przechowywany w lodówce do czasu, aż będzie gotowy do użycia. Resztki babeczek przechowywane są w lodówce pod przykryciem przez 3 dni. Rozmrożone lub nie rozmrożone babeczki można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce.
- Narzędzia specjalne: KitchenAid Stand Mixer | 5qt Tilt-Head Glass Mixing Bowl | KitchenAid Hand Mixer | Ninja Master Prep Professional Blender | Trader Joe's Freeze Dried Strawberries | Mother Earth Freeze Dried Strawberries | Szpatułka | Cupcake Pan | Paper Cupcake Liners | 16-calowe Frosting Bags | Closed Star Frosting Tip.
- Mąka tortowa: Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić ten domowy substytut mąki tortowej. Proponuję zrobić to dwa razy, mieszając wszystko w jednej misce, a następnie usuwając 1/4 szklanki, ponieważ potrzebujesz 1 i 3/4 szklanki w tym przepisie.
- Pełne mleko i kwaśna śmietana: Zdecydowanie zalecane dla najlepszego smaku i tekstury! Pełny tłuszcz zwykły jogurt będzie działać zamiast, choć babeczki mogą nie być tak lekkie. To samo odnosi się do mleka o niższej zawartości tłuszczu.
- Barwnik spożywczy: Podczas gdy pistacjowe okruchy zabarwiają ciasto na jasnozielony kolor, dodałam 1 *bardzo małą* kroplę zielonego barwnika spożywczego, aby pomóc rozjaśnić zielony kolor. Jest to całkowicie opcjonalne!
- Koniecznie sprawdź moje 10 wskazówek jak upiec NAJLEPSZE babeczki zanim zaczniesz!
Słowa kluczowe: babeczki pistacjowe, truskawkowy lukier, babeczki
Przepisy powiązane
- Babeczki truskawkowe z truskawkowym kremem
- Babeczki czekoladowe z lukrem z Nutelli
- Kremowy lukier truskawkowy
- Babeczki czekoladowe z lukrem malinowym
Komentarze (0)