Ciasto jogurtowe z jagodami cytrynowymi
Przejdź do przepisuW przeciwieństwie do innych ciast, które piekłam, to nieporównywalnie wilgotne ciasto jogurtowe z jagodami
ma miękki, kremowy i maślany miękisz. Lekko aromatyzowane świeżą cytryną, pełne jogurtu greckiego i mieszanych jagód, jest hojną kroplą słońca w tortownicy. Został okrzyknięty jednym z najlepszych deserów, jakie kiedykolwiek zrobiłam.Czekolada? Kto jej potrzebuje. Karmelowe wiry? Nie. Kawałki brownie z masłem orzechowym wymieszane z kawałkami ciasteczek? Mniam, ale nie dzisiaj.
Kiedy jedna z moich asystentek, Hilari, i ja testowałyśmy ten przepis, odwróciła się do mnie i powiedziała "to najlepsza rzecz, jaką kiedykolwiek zrobiłyśmy". Spośród 1200 przepisów znajdujących się zarówno na mojej stronie internetowej, jak i w moich książkach kucharskich, zdobycie takiego opisu nie jest łatwym osiągnięciem. Odpowiedziałam prostym "zgadzam się". Innymi słowy, dzisiejsze ciasto nie powinno zostać przeoczone.
Dlaczego pokochasz to ciasto jogurtowe z cytryną i jagodami
- Wyjątkowo wilgotne (inne ciasta nawet nie mogą się z nim równać)
- Miękki i prawie kremowy miękisz
- Przygotowane z 1 kubka jogurtu greckiego
- Świeże smaki
- Wypełnione cierpką cytryną i słodkimi jagodami
- Wygodne - użyj świeżych lub mrożonych jagód
A jako bonus powitalny, nie wymaga skomplikowanej dekoracji. Pozwól ciastu ostygnąć i polej je cytrynową polewą. Ona jest naturalnie piękna!
Film instruktażowy
Jak zrobić ciasto jogurtowe z cytryną i jagodami?
Nie ma nic prostszego - od miski do piekarnika w 15 minut.
- Wymieszaj razem suche składniki.
- Ubij razem jogurt, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
- Ubij masło i cukier razem. Następnie dodaj wanilię i jajka.
- Połącz wszystkie składniki.
- Wmieszać jagody.
- Łyżeczką nałożyć ciasto do tortownicy.
- Upiec. Ciasto piec około 1 godziny, ale sprawdzić wykałaczką.
- Studzić przez co najmniej 1 godzinę w formie. Następnie odwróć na talerz i ostudź całkowicie przed polaniem lukrem.
- Skropić lukrem.
Oczekuj najbardziej kremowego i jedwabistego ciasta na całym świecie:
Składniki, których potrzebujesz
- Mąka tortowa: Mąka tortowa jest lżejsza niż mąka uniwersalna i, w zależności od przepisu, daje najlepsze ciasta. Przetestowałem ten przepis z obu mąki tortowej i mąki uniwersalnej (różne ilości, zbyt) i 3 filiżanki mąki tortowej wygrał przez osuwisko. Mąka uniwersalna była po prostu zbyt ciężka. W razie potrzeby, użyj tego domowego zamiennika mąki tortowej.
- Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: Przy tak wielu mokrych składnikach, potrzebujemy zarówno proszku do pieczenia, jak i sody, aby pomóc podnieść to ciasto, aby nie było zbyt ciężkie i płaskie.
- Masło: Masło jest podstawą tego ciasta. Potrzebujesz 2 kostki dobrze zmiękczonego masła.
- Cukier: Jest to bardzo duże ciasto, więc dużo cukru jest wymagane, aby osłodzić ciasto i wystarczająco kremowe masło.
- Jajka: Jajka zapewniają strukturę, stabilność, bogactwo i smak. Oparłam ten przepis na moim żurawinowo-pomarańczowym torcie Bundt i zmniejszyłam ilość jajek, ponieważ używamy tak dużo jogurtu greckiego i lżejszej mąki tortowej.
- Skórka cytryny i sok: Chwyć dużą świeżą cytrynę i użyj jej skórki (około 2 łyżeczki, daj lub weź) i sok z cytryny. Możesz potrzebować 2. cytryny do uzyskania wystarczającej ilości soku. Świeży sok jest najlepszy. Tutaj jest wspaniała niedroga sokowirówka, jeśli nie masz jednego.
- Jogurt grecki: Zauważysz, że używam jogurtu lub kwaśnej śmietany w wielu moich przepisach na ciasta. Oba przynoszą lekki smak (bardzo łagodny) i genialnie kremową wilgoć. Przetestowałam to ciasto z beztłuszczowym i niskotłuszczowym jogurtem greckim, zwykłym jogurtem i kwaśną śmietaną - wszystkie były doskonałe. Jogurt grecki dodał jednak nieco więcej smaku i struktury. To był nasz ulubiony.
- Ekstrakt waniliowy i sól: Oba są używane do smaku.
Każdy składnik jest ważny i ma bardzo konkretne zadanie.
Opisz smak i konsystencję
To ciasto jogurtowe ma kremowy smak. Nie jestem nawet pewna, jak to możliwe, ale miękisz jest tak luksusowo miękki, jedwabisty i maślany. Będziesz miał przedsmak jego konsystencji, kiedy poczujesz, jak kremowe jest ciasto. Jogurt grecki to prawdziwy koń roboczy, a w połączeniu z mąką tortową i masłem sprawia, że ciasta nabierają zupełnie innego wymiaru. Ciasto jest trochę gęste jak ciasto francuskie, ale miękisz nie jest tak ścisły. Podobnie jak w przypadku mojego cytrynowego ciasta z jagodami, jagody dodają więcej wilgoci i soczystości każdemu kęsowi.
Cytrynowy smak jest wyrazisty, ale nieco lekki, dlatego polecam polanie ciasta glazurą cytrynową, aby wzmocnić jego smak. Polewa cytrynowa to tylko sok z cytryny, odrobina wanilii i cukier puder. Proste!
Widzę to ciasto jogurtowe jako bazę dla wielu innych smaków, takich jak ciasto jogurtowe truskawkowe (zamień sok z cytryny na mleko i użyj tylko pokrojonych truskawek) lub cytrynowo-kokosowe ciasto jogurtowe (pomiń jagody, dodaj 1 szklankę słodzonego, rozdrobnionego kokosa i 1 łyżeczkę ekstraktu kokosowego). To tylko 2 wstępne pomysły. Bądź kreatywny!
Zanim zaczniesz piec
- Bundt Pan: Mam dwie patelnie Bundt ciasta, które przysięgam. Kocham ten i ten. Oba są nonstick, ale ja hojnie smarować je z nonstick sprayu, aby być bezpieczne. Ciasto jogurtowe uwalnia się tak łatwo. Wielkość i wygląd foremek Bundt jest bardzo ważny, ponieważ skomplikowane wzory nie zawsze dobrze przekładają się na upieczone ciasto. Podobnie, patelnie Bundt mogą być zwodniczo małe. Użyj patelni o średnicy 9,5-10 cali, która pomieści co najmniej 10-12 filiżanek ciasta. To ciasto nie daje aż tyle, ale rośnie w górę.
- Składniki w temperaturze pokojowej: Wszystkie elementy przechowywane w lodówce, z wyjątkiem jagód, powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
Ciasto jogurtowe cytrynowo - jagodowe
★★★★★ 4,8 z 139 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 15 minut
- Czas gotowania: 1 godzina
- Całkowity czas: 4 godziny, 15 minut
- Wydajność: służy 12
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Słodkie, z jagodami, z dodatkiem świeżej cytryny, wanilii i masła. To niezwykle wilgotne ciasto jogurtowe szybko stanie się Twoim ulubionym ciastem na każdą okazję. Uwielbiamy je!
Składniki
- 3 filiżanki(354g) mąki tortowej*(łyżka i wyrównana)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka sól
- 1 kubek(240g) zwykłego jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej*.
- 2 łyżeczki skórka z cytryny
- 1/3 szklanki (80ml) świeżego sokuz cytryny
- 1 fil iżanka(230g; 2 laski) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 2 filiżanki (400g) granulowanego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 2 filiżanki (325g) mieszanych jagód, świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać)*.
Polewa cytrynowa
- 1 filiżanka (120g) cukru pudru
- 3 łyżki stołowe (45ml) świeżego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
Instrukcje
- Zrobić ciasto: Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wysmarować masłem lub nieprzywierającym sprayem formę do pieczenia burgundów o pojemności 10-12 filiżanek.
- W dużej misce wymieszać mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawić na bok.
- Ubij jogurt, skórkę z cytryny i sok z cytryny razem w średniej misce. Odstawić na bok.
- Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe, około 2-3 minuty. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką. Na średnich obrotach, wlej ekstrakt z wanilii. Na niskiej prędkości wbijaj jajka po jednym, pozwalając każdemu z nich w pełni się wmieszać przed dodaniem kolejnego. Po dodaniu trzeciego jajka, uważać, aby nie przesadzić z mieszaniem. Zatrzymać mikser, gdy wszystkie jajka zostaną wmieszane.
- Wsypać suche składniki do masła/jajka. Na wierzch wlać mieszankę jogurtową. Włączyć mikser na średnią prędkość i ubijać wszystko razem *tylko* do połączenia. Nie przesadzić z mieszaniem. Używając gumowej szpatułki, wmieszać jagody. Ciasto będzie trochę gęste i bardzo kremowe.
- Wlać/nakładać ciasto równomiernie do przygotowanej formy. Piec przez 55-70 minut. W połowie czasu pieczenia luźno przykryj ciasto folią aluminiową, aby upewnić się, że powierzchnia się nie zarumieniła. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe i zacznij sprawdzać po 55 minutach. Kiedy wykałaczka wyjdzie całkowicie czysta, ciasto jest gotowe. Jest to duże ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku zajmie to więcej czasu.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę w naczyniu. Następnie odwróć lekko ostudzone ciasto na druciany stojak lub talerz do serwowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed polewą, pokrojeniem i podaniem.
- Przygotuj glazurę: Składniki na glazurę ubij razem. Jeśli chcesz, dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej soku z cytryny, aby rozcieńczyć. Mżawka na wierzchu schłodzonego ciasta. Lukier zastygnie po kilku godzinach, co czyni to ciasto wygodnym do przechowywania i/lub transportu.
- Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Uwagi
- Instrukcja zamrażania: Upieczone i ostudzone ciasto bez glazury zawinąć w 1-2 warstwy folii plastikowej, a następnie w warstwę folii aluminiowej. Zamrażać przez okres do 3 miesięcy. Pozwól rozmrozić w plastikowej folii i folii przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej przed glazury, plasterki, i podawania.
- Patelnia do bochenków: Wlać ciasto do dwóch natłuszczonych 9×5 cali bochenek patelni. Piec każdy w temperaturze 350°F (163°C) przez około 45 minut lub do czasu upieczenia przez. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Możesz też zmniejszyć o połowę wszystkie składniki, aby zrobić jeden bochenek. (Użyj 1 jajko + 1 żółtko).
- Mąka tortowa: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zdecydowanie polecam mąkę tortową. Można ją znaleźć w alei do pieczenia i mam wiele innych przepisów z jej użyciem. Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić DIY substytut mąki tortowej.
- Jogurt: Możesz użyć zwykłego jogurtu greckiego, zwykłego jogurtu, a nawet kwaśnej śmietany. Polecam niskotłuszczowy, beztłuszczowy, lub pełnotłusty jogurt. Jeśli używasz kwaśnej śmietany, użyj pełnego tłuszczu.
- Cytryny: 2 średnie/duże cytryny wystarczą na ciasto i glazurę. Jeśli szukasz zwykłego ciasta jogurtowego (bez smaku cytryny), po prostu pomiń skórkę z cytryny i zastąp sok z cytryny mlekiem (mlecznym lub nie) zarówno w cieście, jak i w polewie.
- Jagody: Zalecam trzymanie się głównie borówek i posiekanych truskawek. Niektóre maliny i/lub jeżyny są w porządku, ale stają się nieco mokre i mięsiste i mogą wpłynąć na kolor i konsystencję upieczonego ciasta. Ja używam 3/4 szklanki borówek amerykańskich, 3/4 szklanki pokrojonych truskawek i po 1/4 szklanki malin i jeżyn. W razie potrzeby możesz użyć mrożonych jagód. Nie rozmrażać.
Słowa kluczowe: cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami, ciasto jogurtowe, mieszane jagody
Przepisy powiązane
- Ciasto cytrynowe z jagodami
- Lukrowane ciasto cytrynowe
- Ciasto cytrynowe z cytrynowym kremem serowym
- Ciasto cytrynowo-kokosowe
Komentarze (0)