Post

Ciasto jogurtowe z jagodami cytrynowymi

Przejdź do przepisu

W przeciwieństwie do innych ciast, które piekłam, to nieporównywalnie wilgotne ciasto jogurtowe z jagodami

ma miękki, kremowy i maślany miękisz. Lekko aromatyzowane świeżą cytryną, pełne jogurtu greckiego i mieszanych jagód, jest hojną kroplą słońca w tortownicy. Został okrzyknięty jednym z najlepszych deserów, jakie kiedykolwiek zrobiłam.

Czekolada? Kto jej potrzebuje. Karmelowe wiry? Nie. Kawałki brownie z masłem orzechowym wymieszane z kawałkami ciasteczek? Mniam, ale nie dzisiaj.

Kiedy jedna z moich asystentek, Hilari, i ja testowałyśmy ten przepis, odwróciła się do mnie i powiedziała "to najlepsza rzecz, jaką kiedykolwiek zrobiłyśmy". Spośród 1200 przepisów znajdujących się zarówno na mojej stronie internetowej, jak i w moich książkach kucharskich, zdobycie takiego opisu nie jest łatwym osiągnięciem. Odpowiedziałam prostym "zgadzam się". Innymi słowy, dzisiejsze ciasto nie powinno zostać przeoczone.

Dlaczego pokochasz to ciasto jogurtowe z cytryną i jagodami

  • Wyjątkowo wilgotne (inne ciasta nawet nie mogą się z nim równać)
  • Miękki i prawie kremowy miękisz
  • Przygotowane z 1 kubka jogurtu greckiego
  • Świeże smaki
  • Wypełnione cierpką cytryną i słodkimi jagodami
  • Wygodne - użyj świeżych lub mrożonych jagód

A jako bonus powitalny, nie wymaga skomplikowanej dekoracji. Pozwól ciastu ostygnąć i polej je cytrynową polewą. Ona jest naturalnie piękna!

Film instruktażowy

Jak zrobić ciasto jogurtowe z cytryną i jagodami?

Nie ma nic prostszego - od miski do piekarnika w 15 minut.

  1. Wymieszaj razem suche składniki.
  2. Ubij razem jogurt, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
  3. Ubij masło i cukier razem. Następnie dodaj wanilię i jajka.
  4. Połącz wszystkie składniki.
  5. Wmieszać jagody.
  6. Łyżeczką nałożyć ciasto do tortownicy.
  7. Upiec. Ciasto piec około 1 godziny, ale sprawdzić wykałaczką.
  8. Studzić przez co najmniej 1 godzinę w formie. Następnie odwróć na talerz i ostudź całkowicie przed polaniem lukrem.
  9. Skropić lukrem.

Oczekuj najbardziej kremowego i jedwabistego ciasta na całym świecie:

Składniki, których potrzebujesz

  1. Mąka tortowa: Mąka tortowa jest lżejsza niż mąka uniwersalna i, w zależności od przepisu, daje najlepsze ciasta. Przetestowałem ten przepis z obu mąki tortowej i mąki uniwersalnej (różne ilości, zbyt) i 3 filiżanki mąki tortowej wygrał przez osuwisko. Mąka uniwersalna była po prostu zbyt ciężka. W razie potrzeby, użyj tego domowego zamiennika mąki tortowej.
  2. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: Przy tak wielu mokrych składnikach, potrzebujemy zarówno proszku do pieczenia, jak i sody, aby pomóc podnieść to ciasto, aby nie było zbyt ciężkie i płaskie.
  3. Masło: Masło jest podstawą tego ciasta. Potrzebujesz 2 kostki dobrze zmiękczonego masła.
  4. Cukier: Jest to bardzo duże ciasto, więc dużo cukru jest wymagane, aby osłodzić ciasto i wystarczająco kremowe masło.
  5. Jajka: Jajka zapewniają strukturę, stabilność, bogactwo i smak. Oparłam ten przepis na moim żurawinowo-pomarańczowym torcie Bundt i zmniejszyłam ilość jajek, ponieważ używamy tak dużo jogurtu greckiego i lżejszej mąki tortowej.
  6. Skórka cytryny i sok: Chwyć dużą świeżą cytrynę i użyj jej skórki (około 2 łyżeczki, daj lub weź) i sok z cytryny. Możesz potrzebować 2. cytryny do uzyskania wystarczającej ilości soku. Świeży sok jest najlepszy. Tutaj jest wspaniała niedroga sokowirówka, jeśli nie masz jednego.
  7. Jogurt grecki: Zauważysz, że używam jogurtu lub kwaśnej śmietany w wielu moich przepisach na ciasta. Oba przynoszą lekki smak (bardzo łagodny) i genialnie kremową wilgoć. Przetestowałam to ciasto z beztłuszczowym i niskotłuszczowym jogurtem greckim, zwykłym jogurtem i kwaśną śmietaną - wszystkie były doskonałe. Jogurt grecki dodał jednak nieco więcej smaku i struktury. To był nasz ulubiony.
  8. Ekstrakt waniliowy i sól: Oba są używane do smaku.

Każdy składnik jest ważny i ma bardzo konkretne zadanie.

Opisz smak i konsystencję

To ciasto jogurtowe ma kremowy smak. Nie jestem nawet pewna, jak to możliwe, ale miękisz jest tak luksusowo miękki, jedwabisty i maślany. Będziesz miał przedsmak jego konsystencji, kiedy poczujesz, jak kremowe jest ciasto. Jogurt grecki to prawdziwy koń roboczy, a w połączeniu z mąką tortową i masłem sprawia, że ciasta nabierają zupełnie innego wymiaru. Ciasto jest trochę gęste jak ciasto francuskie, ale miękisz nie jest tak ścisły. Podobnie jak w przypadku mojego cytrynowego ciasta z jagodami, jagody dodają więcej wilgoci i soczystości każdemu kęsowi.

Cytrynowy smak jest wyrazisty, ale nieco lekki, dlatego polecam polanie ciasta glazurą cytrynową, aby wzmocnić jego smak. Polewa cytrynowa to tylko sok z cytryny, odrobina wanilii i cukier puder. Proste!

Widzę to ciasto jogurtowe jako bazę dla wielu innych smaków, takich jak ciasto jogurtowe truskawkowe (zamień sok z cytryny na mleko i użyj tylko pokrojonych truskawek) lub cytrynowo-kokosowe ciasto jogurtowe (pomiń jagody, dodaj 1 szklankę słodzonego, rozdrobnionego kokosa i 1 łyżeczkę ekstraktu kokosowego). To tylko 2 wstępne pomysły. Bądź kreatywny!

Zanim zaczniesz piec

  • Bundt Pan: Mam dwie patelnie Bundt ciasta, które przysięgam. Kocham ten i ten. Oba są nonstick, ale ja hojnie smarować je z nonstick sprayu, aby być bezpieczne. Ciasto jogurtowe uwalnia się tak łatwo. Wielkość i wygląd foremek Bundt jest bardzo ważny, ponieważ skomplikowane wzory nie zawsze dobrze przekładają się na upieczone ciasto. Podobnie, patelnie Bundt mogą być zwodniczo małe. Użyj patelni o średnicy 9,5-10 cali, która pomieści co najmniej 10-12 filiżanek ciasta. To ciasto nie daje aż tyle, ale rośnie w górę.
  • Składniki w temperaturze pokojowej: Wszystkie elementy przechowywane w lodówce, z wyjątkiem jagód, powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
Print zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto jogurtowe cytrynowo - jagodowe

4,8 z 139 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 4 godziny, 15 minut
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Słodkie, z jagodami, z dodatkiem świeżej cytryny, wanilii i masła. To niezwykle wilgotne ciasto jogurtowe szybko stanie się Twoim ulubionym ciastem na każdą okazję. Uwielbiamy je!


Składniki

  • 3 filiżanki(354g) mąki tortowej*(łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 kubek(240g) zwykłego jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej*.
  • 2 łyżeczki skórka z cytryny
  • 1/3 szklanki (80ml) świeżego sokuz cytryny
  • 1 fil iżanka(230g; 2 laski) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 filiżanki (400g) granulowanego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 filiżanki (325g) mieszanych jagód, świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać)*.

Polewa cytrynowa

  • 1 filiżanka (120g) cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe (45ml) świeżego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Instrukcje

  1. Zrobić ciasto: Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wysmarować masłem lub nieprzywierającym sprayem formę do pieczenia burgundów o pojemności 10-12 filiżanek.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawić na bok.
  3. Ubij jogurt, skórkę z cytryny i sok z cytryny razem w średniej misce. Odstawić na bok.
  4. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe, około 2-3 minuty. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką. Na średnich obrotach, wlej ekstrakt z wanilii. Na niskiej prędkości wbijaj jajka po jednym, pozwalając każdemu z nich w pełni się wmieszać przed dodaniem kolejnego. Po dodaniu trzeciego jajka, uważać, aby nie przesadzić z mieszaniem. Zatrzymać mikser, gdy wszystkie jajka zostaną wmieszane.
  5. Wsypać suche składniki do masła/jajka. Na wierzch wlać mieszankę jogurtową. Włączyć mikser na średnią prędkość i ubijać wszystko razem *tylko* do połączenia. Nie przesadzić z mieszaniem. Używając gumowej szpatułki, wmieszać jagody. Ciasto będzie trochę gęste i bardzo kremowe.
  6. Wlać/nakładać ciasto równomiernie do przygotowanej formy. Piec przez 55-70 minut. W połowie czasu pieczenia luźno przykryj ciasto folią aluminiową, aby upewnić się, że powierzchnia się nie zarumieniła. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe i zacznij sprawdzać po 55 minutach. Kiedy wykałaczka wyjdzie całkowicie czysta, ciasto jest gotowe. Jest to duże ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku zajmie to więcej czasu.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę w naczyniu. Następnie odwróć lekko ostudzone ciasto na druciany stojak lub talerz do serwowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed polewą, pokrojeniem i podaniem.
  8. Przygotuj glazurę: Składniki na glazurę ubij razem. Jeśli chcesz, dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej soku z cytryny, aby rozcieńczyć. Mżawka na wierzchu schłodzonego ciasta. Lukier zastygnie po kilku godzinach, co czyni to ciasto wygodnym do przechowywania i/lub transportu.
  9. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczone i ostudzone ciasto bez glazury zawinąć w 1-2 warstwy folii plastikowej, a następnie w warstwę folii aluminiowej. Zamrażać przez okres do 3 miesięcy. Pozwól rozmrozić w plastikowej folii i folii przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej przed glazury, plasterki, i podawania.
  2. Patelnia do bochenków: Wlać ciasto do dwóch natłuszczonych 9×5 cali bochenek patelni. Piec każdy w temperaturze 350°F (163°C) przez około 45 minut lub do czasu upieczenia przez. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Możesz też zmniejszyć o połowę wszystkie składniki, aby zrobić jeden bochenek. (Użyj 1 jajko + 1 żółtko).
  3. Mąka tortowa: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zdecydowanie polecam mąkę tortową. Można ją znaleźć w alei do pieczenia i mam wiele innych przepisów z jej użyciem. Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić DIY substytut mąki tortowej.
  4. Jogurt: Możesz użyć zwykłego jogurtu greckiego, zwykłego jogurtu, a nawet kwaśnej śmietany. Polecam niskotłuszczowy, beztłuszczowy, lub pełnotłusty jogurt. Jeśli używasz kwaśnej śmietany, użyj pełnego tłuszczu.
  5. Cytryny: 2 średnie/duże cytryny wystarczą na ciasto i glazurę. Jeśli szukasz zwykłego ciasta jogurtowego (bez smaku cytryny), po prostu pomiń skórkę z cytryny i zastąp sok z cytryny mlekiem (mlecznym lub nie) zarówno w cieście, jak i w polewie.
  6. Jagody: Zalecam trzymanie się głównie borówek i posiekanych truskawek. Niektóre maliny i/lub jeżyny są w porządku, ale stają się nieco mokre i mięsiste i mogą wpłynąć na kolor i konsystencję upieczonego ciasta. Ja używam 3/4 szklanki borówek amerykańskich, 3/4 szklanki pokrojonych truskawek i po 1/4 szklanki malin i jeżyn. W razie potrzeby możesz użyć mrożonych jagód. Nie rozmrażać.

Słowa kluczowe: cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami, ciasto jogurtowe, mieszane jagody

Przepisy powiązane

  • Ciasto cytrynowe z jagodami
  • Lukrowane ciasto cytrynowe
  • Ciasto cytrynowe z cytrynowym kremem serowym
  • Ciasto cytrynowo-kokosowe

Komentarze (0)

Zostaw komentarz