Post

Świeżo wyciskane babeczki mimozowe

Przejdź do przepisu

Jasny smak świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego nabiera bąbelkowego charakteru w tych babeczkach inspirowanych napojem brunchowym babeczki mimoza. Każdą miękką i puszystą babeczkę zwieńcz pysznym lukrem szampańskim. to doskonały deser na brunch. Aby uzyskać wersję bezalkoholową, patrz uwaga do przepisu. Na zdrowie!

Pijemy mimozę i jemy ją również - babeczki mimozowe, to jest to! Nasze eskapady po babeczkach z alkoholem zaczęły się od babeczek z margheritą i od tamtej pory zaintrygowały nas kolejne ulubione napoje w babeczkach, jak te babeczki z Baileys i kawą i babeczki z Guinnessem.

Połączenie szampana i pomarańczy przypomina nam o weekendowych brunchach z dzbanami mimoz. Piekarze, chodźmy na brunch.

Opowiedz mi o tych świeżo wyciskanych babeczkach mimozowych

  • Smak: Do tych babeczek mimozowych używamy naszych klasycznych waniliowych babeczek jako bazę, ale wprowadzamy kilka zauważalnych zmian. Do ciasta na babeczki dodajemy skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy, a także szampana. Babeczki te smakują "musująco", z odrobiną cierpkości i słodyczy w każdym kęsie, w połączeniu z jasnym, cytrusowym smakiem, zupełnie jak mimoza.
  • Tekstura: Każdy kęs jest miękki i puszysty z hojną warstwą ekstra kremowego lukru. CRozdrabnianie masła i cukru razem daje babeczki o konsystencji ciasta, a mąka tortowa zawsze sprawia, że ciasta i babeczki są lekkie. Są to jedne z najbardziej puszystych babeczek, jakie kiedykolwiek zrobiliśmy i możemy za to podziękować szampanowi. Rozjaśnia on i podnosi ciasto babeczki, dzięki czemu każdy kęs jest sprężysty, lekki i oh-so-soft.
  • Łatwość: Jeśli chodzi o przygotowanie, to naprawdę nie ma tu wiele do zrobienia! Używamy szampana zarówno do ciasta na babeczki jak i do lukru, ale w przypadku lukru, musisz go najpierw zredukować na kuchence. (W przeciwnym razie ilość potrzebna do uzyskania odpowiedniego smaku zrujnowałaby konsystencję lukru). Poza czasem spędzonym na kuchence, proces ten jest dość prosty jak na przepis na babeczki.
  • Czas: Odłóż na bok dodatkowy czas na zredukowanie szampana i pozostawienie go do ostygnięcia dla lukru. Ciasto jest szybkie do przygotowania, ale upewnij się, że poczekasz aż babeczki całkowicie ostygną zanim pokryjesz je lukrem.

Jakiego szampana powinnam użyć?

Do przygotowania dzisiejszych babeczek mimozowych użyj swojego ulubionego szampana lub wina musującego. Jeśli podoba Ci się jego smak z butelki, spodoba Ci się również jego smak w babeczkach i lukrze. Choć smak szampana jest nikły, na pewno zauważysz w nich coś innego.

Wypróbowaliśmy ten przepis z dziesiątkami różnych win musujących, w tym prosecco, i każde z nich było fantastyczne.

Szampański lukier

Uwielbiamy ten szampański lukier tak bardzo, że stworzyliśmy osobny post na wypadek, gdybyś chciała połączyć go z innymi smakami babeczek, takimi jak babeczki funfetti czy babeczki cytrynowe.

Zaczynamy od naszego waniliowego kremu maślanego baza: masło + cukier puder. Do tego dodamy szampana i ekstrakt waniliowy. Ale przed dodaniem szampana musimy go zredukować na kuchence. Dlaczego? Redukcja szampana sprawi, że w mniejszej ilości szampana zmieści się intensywny smak. Nie możemy przeładować naszego lukru płynem, ponieważ to by go rozrzedziło. Dodajmy raczej niewielką ilość *ekstremalnego* smaku szampana. Nauczyliśmy się tego triku od Wicked Good Kitchen. Upewnij się, że zredukowany szampan jest chłodny lub ma temperaturę pokojową - NIE gorący.

  • Wskazówka oszczędzająca czas: Lubimy zredukować szampana podczas pieczenia babeczek, a następnie włożyć redukcję do lodówki, aby kontynuować chłodzenie. Jeśli redukcja szampana jest gorąca, roztopi masło w Twoim lukrze, co spowoduje okropne doświadczenie z lukrem - zsiadły krem.

Udekoruj babeczki mimoza jakkolwiek chcesz. My po prostu przeciągnęliśmy lukrem po każdej babeczce za pomocą noża do lukrua na wierzchu położyłyśmy plasterek pomarańczy i posypałyśmy złotą posypką.. Ponieważ jest to musujące świeżo wyciskana mimoza!

Więcej przepisów na babeczki z tego ciasta

  • Babeczki z konfetti
  • Babeczki truskawkowe
  • Babeczki Pistacjowe
  • Babeczki czekoladowo-karmelowo-kokosowe
  • Babeczki Piñata
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki z mimozą wyciskaną na świeżo

4.8 z 5 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 21 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 14-15 babeczek lub 32-36 mini babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Miękkie i puszyste babeczki mimozowe z lukrem szampańskim. Na zdrowie!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (207g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) cukru kryształu
  • 3 duże białka jaj
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki(80g) pełnotłustej kwaśnej śmietany*
  • 2 ły żki stołowe (30ml) soku z pomarańczy valencia*
  • 1/2 szklanki (120ml) szampana (użyj swojego ulubionego)

Szampański lukier

  • 3/4 fil iżanki (180ml) szampana (użyj swojego ulubionego)
  • 1 fil iżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 4 filiżanki (480ml) cukru pudru
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • opcjonalne przybranie: plasterki pomarańczy i złota posypka

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 foremkami. Drugą foremkę wyłożyć 3 foremkami - z tego przepisu wyjdzie około 15 babeczek. Odłóż na bok.
  2. Przygotuj babeczki: Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.
  3. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli to konieczne. Dodaj pianę z białek i wanilię. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia, następnie dodać skórkę pomarańczową i kwaśną śmietanę. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodaj suche składniki, aż do ich połączenia. Wlewaj powoli sok pomarańczowy i szampana, aż do połączenia składników. Nie przesadzaj z mieszaniem. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste.
  4. Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek - napełnij je tylko w 2/3, aby uniknąć rozlewania się po bokach. Piecz przez 18-21 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Dla około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, w tej samej temperaturze piekarnika. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed polaniem lukrem.
  5. Przygotuj lukier: W małym rondelku, doprowadzić szampana do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje się do 1/4 szklanki, około 7-10 minut. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową lub zimną.
  6. W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie całkowicie gładkie i kremowe, około 2-3 minuty. Dodawaj cukier puder po 1 szklance na raz, najpierw ubijając na niskich obrotach, a następnie zwiększając do wysokich. Po dodaniu, dodaj kolejną filiżankę. Gdy masa będzie już kremowa i połączona, wlej 3 łyżki zredukowanego szampana i ekstrakt waniliowy. Dopraw do smaku. W razie potrzeby dodaj resztę zredukowanego szampana - i szczyptę soli, jeśli chcesz.
  7. Ostudzone babeczki polać lukrem. Ozdobić plasterkami pomarańczy i złotą posypką, jeśli chcesz.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Babeczki mogą być przygotowane z wyprzedzeniem 1 dzień, przykryte i przechowywane w temperaturze pokojowej. Frosting może być również przygotowany 1 dzień wcześniej, przykryty i przechowywany w lodówce do czasu, aż będzie gotowy do użycia. Resztki babeczek przechowywane są w lodówce pod przykryciem przez 3 dni. Rozmrożone lub nie rozmrożone babeczki można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce.
  2. Mąka tortowa: Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, użyj tego zamiennika mąki tortowej.
  3. Mini babeczki: Dla około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut w temperaturze 350°F (177°C).
  4. Kwaśna śmietana: Sprawia, że babeczki są najbardziej puszyste! Możesz użyć zamiast niej zwykłego jogurtu greckiego, ale babeczki zazwyczaj smakują nieco gęściej.
  5. Sok pomarańczowy: Użyj świeżo wyciśniętego soku dla najlepszego smaku i tekstury babeczek, zaufaj mi na tym jednym! Jeśli używasz butelkowanego OJ, zmniejszyć do 1 łyżki stołowej.
  6. Wariacja bezalkoholowa: Użyj musującego soku z białych winogron w babeczkach i spróbuj pysznego kremowego lukru serowego, lukru truskawkowego lub waniliowego kremu maślanego na wierzchu.
  7. Specjalne narzędzia: Mikser ręczny KitchenAid, wykładziny do babeczek, posypki, nóż do lukru i tarka/Zester.

Słowa kluczowe: babeczki mimoza

Przepisy powiązane

  • Babeczki weselne z lukrem szampańskim
  • Tort z szampanem
  • Szampański lukier
  • Babeczki Margarita

Komentarze (0)

Zostaw komentarz