Chrupiący chleb żurawinowo-orzechowy bez zagniatania
Przejdź do przepisuChleb drożdżowy jeszcze nigdy nie był tak łatwy. Ta prosta metoda mieszania pozwala uzyskać najpiękniejszy i najbardziej chrupiący chleb żurawinowo-orzechowy bez wyrabiania ciasta przy praktycznie zerowym nakładzie pracy ręcznej!
Oto przepis, który zapamiętasz i nie mówię tego dlatego, że jest tak prosty. Mówię to, ponieważ jest to niewiarygodnie i niesamowicie pyszny domowy chleb z dużą skórką, miękką i chrupiącą teksturą oraz mnóstwem orzechów i suszonej żurawiny, które sprawiają, że każdy kawałek jest interesujący i wyjątkowy. Nie będziesz w stanie przestać go robić. Nie będziesz w stanie przestać go jeść. A co za tym idzie, zapamiętasz przepis w mgnieniu oka. To jest gwarancja.
Zrobiłam ten chleb bez wyrabiania 4x w ciągu 2 tygodni, a nie jestem nawet osobą lubiącą chleb. Ale ten chleb sprawił, że stałam się osobą lubiącą pieczywo. Nie wiesz, czy to coś złego?
"Domowy chleb" i "łatwy" to określenia, które zazwyczaj nie idą w parze. Kiedy myślisz o domowym chlebie, zaczynasz się bać, prawda? Wydaje się to okropnym pomysłem, bardzo skomplikowane i generalnie jest stratą czasu. Ten przepis jednak całkowicie zmieni to powszechne myślenie. Zdaję sobie sprawę, że to dość duża obietnica, ale jestem pewna, że twoje postrzeganie domowego chleba zmieni się z "zbyt wymyślne" na "wow, mogę to zrobić".
Poradnik pieczenia
z drożdżamiPrzykażdej pracy z drożdżami piekarskimi korzystaj z tego poradnika. Zawarłam w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.
Ten chleb, podobnie jak mój domowy chleb rzemieślniczy, ma wszystkie zalety i gwizdki, a jego upieczenie nie wymaga żadnego wysiłku. Jeśli czujesz się leniwy.... świetnie. Bo ten przepis jest dla Ciebie.
Przegląd: Jak upiec chleb bez zagniatania
- Wymieszaj 5 składników razem. Nie używaj nawet miksera.
- Wymieszaj z dodatkami takimi jak posiekane orzechy włoskie i suszona żurawina.
- Uformuj w kulę i zostaw w spokoju na jeden dzień.
- Podnieś nogi i nie ugniataj ciasta.
- Zrób znak X na wierzchu ciasta, pozwól mu odpocząć, a następnie upiecz.
- I gotowe.
Ten cały no-work, no-knead, profesjonalny chleb w domu koncepcja roi się w Internecie i po kilku badaniach, znalazłem to pierwotnie pochodzi z Jim Lahey z Sullivan Street Bakery w Nowym Jorku. To wszystko jest bardzo podstawowe składniki, ale jego metoda jest wyjątkowa, która obejmuje 18-godzinny czas wyrastania. 18 godzin?! Tak! Nie denerwuj się, te 18 godzin daje ciastu szansę na fermentację. A czas fermentacji nie wymaga od Ciebie absolutnie niczego. Po prostu połóż je na blacie i zapomnij o nim do następnego dnia. Magia dzieje się, kiedy nie patrzysz!
Tylko 5 składników na chleb bez zagniatania
Nie trzeba wiele składników, aby zrobić domowy chleb i może już wiesz, że jeśli próbowałeś mój przepis na chleb kanapkowy. Tutaj potrzebujesz tylko 5 składników, wśród których znajdziesz takie kuchenne niezbędniki jak mąka, sól i miód. Będziesz również potrzebować odrobiny ciepłej wody, aby połączyć wszystkie składniki i aktywować drożdże. Do przygotowania drożdży
używamy Red Star Platinum, moich ulubionych. Nie denerwuj się - drożdże nie gryzą, obiecuję. ???? To tylko kolejny składnik, który dodajesz.Miód nie jest zwykle dodawany do tradycyjnych przepisów na chleb bez wyrabiania ciasta, ale tutaj chciałam nadać mu trochę dodatkowego smaku. Kilka łyżek mąki rekompensuje dodanie płynu. Jest też sporo orzechów włoskich i żurawiny, które nadają mu ciekawą teksturę. Nie żeby ten chleb potrzebował jakiejkolwiek pomocy w kategorii tekstury. Jest taki chrupiący i chrupiący. Tylko spójrz na niego! A długi czas wyrastania zapewnia mu niesamowitą konsystencję.
Chleb upieczesz w bardzo gorącym naczyniu żaroodpornym. Jeśli go nie masz, możesz użyć dowolnego naczynia z pokrywką, pod warunkiem, że jest ono odporne na działanie piekarnika.
Dlaczego warto piec chleb bez zagniatania w holenderskim piekarniku?
Pieczenie chleba z założoną pokrywką zatrzymuje parę wodną wewnątrz naczynia, tworząc idealną skórkę. Pokrywa jest kluczem do sukcesu tego przepisu na chleb! Nie pożałujesz, że kupiłeś holenderski piekarnik.
Nie masz holenderskiego piekarnika? Żaden problem.
Chociaż pieczenie chleba w naczyniu żaroodpornym jest kluczowe dla jego konsystencji, możesz to obejść. Zamiast tego, umieść zaokrąglone ciasto na wyłożonej papierem pergaminowym lub oprószonej mąką blasze do pieczenia. (Nie musisz rozgrzewać patelni w piekarniku, tak jak w przypadku pieca dwupłytowego). Natnij chleb, jak opisano w kroku 3 poniżej. Rozgrzać piekarnik. Po nagrzaniu piekarnika, umieścić płytką metalową lub żeliwną patelnię (ja zwykle używam metalowej formy do pieczenia 9×13 cali, nie używam szklanej) na dolnej półce piekarnika. Ostrożnie i szybko wlej do niej 3-4 szklanki wrzącej wody. Umieść zdobyte ciasto/blachę na wyższej półce i szybko zamknij piekarnik, zatrzymując parę w środku. Para pomoże stworzyć bardziej chrupiącą skórkę. Piecz przez około 30 minut, ale zacznij sprawdzać po 25 minutach. Delikatnie postukaj w bochenek - jeśli będzie wydawał pusty dźwięk, chleb jest gotowy.
To jest tak proste, że głupio będzie nie spróbować. I naprawdę wiele stracisz!
Zdjęcia krok po kroku i dodatkowe wskazówki poniżej przepisu.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychChrupiący chleb żurawinowo-orzechowy bez zagniatania
★★★★★ 4,9 z 163 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 20 minut
- Czas gotowania: 35 minut
- Całkowity czas: 20 godzin
- Wydajność: 1 bochenek; 8-10 porcji
- Kategoria: Chleb
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Chleb drożdżowy jeszcze nigdy nie był tak łatwy. Dzięki tej prostej metodzie mieszania powstaje najpiękniejszy i najbardziej chrupiący chleb żurawinowo-orzechowy bez wyrabiania ciasta, przy praktycznie zerowym nakładzie pracy rąk!
Składniki
- 3 szklanki + 2 łyżki stołowe (390g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej dla rąk
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej (moim zdaniem brakuje smaku przy użyciu zwykłej soli kuchennej)
- 1/2 łyżeczki drożdży Red Star Platinum (drożdże instant)
- 3/4 filiżanki (95g) posiekanych orzechów (ja lubię orzechy włoskie lub pekan)
- 3/4filiżanki (105g) suszonej żurawiny*
- 1 łyżka stołowa miód
- 1 i 1/2 szklanki (360ml) ciepłej wody (około 95°F (35°C))
Instrukcje
- Nie trzeba natłuszczać miski. W dużej misce wymieszać pierwsze 6 składników. Wymieszać z ciepłą wodą. Ciasto będzie dość lepkie - nie kusi cię, aby dodać więcej mąki - chcesz mieć lepkie ciasto. Delikatnie uformuj w kulę, najlepiej jak potrafisz. Przykryj szczelnie folią plastikową lub aluminiową. Umieść na blacie w temperaturze pokojowej (szczerze mówiąc, każda normalna temperatura pokojowa jest w porządku!) i pozostaw do wyrośnięcia na 12-18 godzin. Ciasto podwoi swoją objętość, będzie przywierać do ścianek miski i będzie pokryte pęcherzykami powietrza.
- Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą i, używając lekko oprószonych mąką rąk, uformuj je w kulę najlepiej jak potrafisz. Nie musi być idealnie! Przenieś ciasto na duży kawałek papieru pergaminowego. (Wystarczająco duży, aby zmieścił się wewnątrz garnka i taki, który jest bezpieczny w tak wysokiej temperaturze. Ja używam tego pergaminu i nigdy nie było z tym problemu).
- Używając bardzo ostrego noża, delikatnie nacinamy X na wierzchu. Przykryj lekko ciasto folią i pozostaw w spokoju na 30 minut.
- Podczas tych 30 minut, rozgrzej piekarnik do 475°F (246°C). (Tak, bardzo gorący!) Umieść w nim naczynie żaroodporne (z pokrywką) lub ciężki garnek na 30 minut, tak aby był bardzo gorący przed włożeniem do niego ciasta. Po 30 minutach, wyjmij kuchenkę z piekarnika i ostrożnie umieść ciasto w środku, podnosząc je za pomocą papieru pergaminowego i przyklejając - cały papier pergaminowy w zestawie - wewnątrz garnka. Przykryj pokrywką.
- Piec przez 25 minut z założoną pokrywką. Ostrożnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 8-10 minut, aż chleb będzie złotobrązowy. Wyjmij garnek z piekarnika, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i pozostaw do ostygnięcia na blacie przez 30 minut przed połamaniem/ pokrojeniem/ podaniem.
- Przykryj i przechowuj resztki chleba w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Ciasto potrzebuje do 18 godzin, aby wyrosnąć, więc jest to wspaniały przepis, aby zacząć go przygotowywać 1 dzień wcześniej. Możesz również upiec chleb, pozostawić do ostygnięcia i zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmroź w lodówce i pozwól, aby osiągnął temperaturę pokojową przed podaniem. Możesz również zamrozić ciasto. Dokończ przepis do kroku 2. Zawiń w folię i umieść w pojemniku nadającym się do zamrażania. Aby upiec, pozwól ciastu rozmrozić się przez noc w lodówce lub przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Kontynuuj od kroku 3 i reszty instrukcji przepisu.
- Dutch Oven: 6 quart lub wyższa dutch oven lub każdy duży piekarnik- bezpieczny garnek z pokrywką (pokrywa jest kluczowa- patrz post!). Jeśli twój holenderski piekarnik jest mniejszy niż 6 kwart, można zmniejszyć przepis o połowę (instrukcje pozostają takie same, tylko zmniejszyć o połowę każdy składnik) lub zrobić przepis, jak wskazano w kroku 1. Uformuj ciasto w 2 kulki w kroku 2. Upiecz je po kolei w mniejszym piekarniku. Podczas gdy drugie ciasto czeka, lekko przykryj i przechowuj w temperaturze pokojowej. Czasy pieczenia (25 minut i 8-10 minut) są nieco krótsze dla mniejszych bochenków.
- Nie masz kuchenki? Zobacz post powyżej dla alternatywy.
- Drożdże: Jeśli nie masz drożdży instant, możesz użyć aktywnych-suchych. Nigdy nie miałem problemu przy użyciu aktywnych drożdży suchych w tym przepisie - i bez żadnych innych zmian potrzebnych. Działa cudownie!
- Narzędzia specjalne: Szklana miseczka do mieszania | Drewniana łyżka | Szklana miarka o pojemności 2 filiżanek | Holenderski piekarnik
- Mąkachlebowa lub mąka pełnoziarnista: Używam tutaj mąki uniwersalnej, ponieważ jest ona łatwiej dostępna dla większości piekarzy. Jednak uwielbiam piec chleb z mąki chlebowej i zdecydowanie można ją zastąpić bez żadnych innych zmian w przepisie. Możesz również zamienić mąkę uniwersalną na mąkę pełnoziarnistą. Chleb będzie miał twardszą i bardziej sercowatą teksturę, jak można się spodziewać. Aby zachować mięsistą i miękką konsystencję, użyj w połowie mąki uniwersalnej i w połowie mąki pełnoziarnistej.
- Żurawina: Suszona żurawina (lub rodzynki!) są najlepsze do tego mokrego ciasta. Nie próbowałam jeszcze tego chleba z żurawiną świeżą lub mrożoną.
- Papier pergaminowy: Jeśli Twój papier pergaminowy może być podgrzany tylko do określonej temperatury, upiecz chleb w tej temperaturze. Upiecz chleb nieco dłużej, aby zrekompensować niższą temperaturę.
- Zapoznaj się z moim Przewodnikiem Pieczenia z Drożdżami, aby uzyskać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
- Przepis zaadaptowany z Red Star Yeast, metoda oryginalna od Jima Lahey.
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki razem:
To będzie super lepkie ciasto. Pamiętaj, nie ulegaj pokusie, aby dodać więcej mąki. To będzie kleić się do rąk. To nic, czego nie naprawi szybkie mycie!
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ten przepis jest bardzo wybaczający. Każda normalna temperatura pokojowa jest w porządku. Będziesz wiedzieć, że ciasto skończyło rosnąć, kiedy podwoi swoją objętość, a na wierzchu uformują się bąbelki powietrza.
Po wyrośnięciu ciasto będzie nadal bardzo klejące. To nic nie szkodzi! Używając lekko oprószonych mąką dłoni, uformuj lepkie ciasto w kulę i umieść na dużym kawałku papieru pergaminowego. Zrób na wierzchu znak X i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło:
Upiecz! Jedz! Smacznego!
Przepisy powiązane
- Bez zagniatania Chleb Jalapeño Cheddar
- Chleb bez zagniatania Jalapeño Cheddar
- Domowy miodowy chleb owsiany bez wyrabiania ciasta
- Cynamonowy chleb bananowy
Komentarze (0)