Post

Bochenek ciasta marchewkowego (szybki chleb)

Przejdź do przepisu

Zaadaptowany z ciasta marchewkowego i chleba dyniowego, ten niezwykle wilgotny bochenek ciasta marchewkowego

jest jeszcze bardziej szalenie pyszny niż na to wygląda. Jest gęsty, a jednocześnie bardzo miękki i aromatyzowany brązowym cukrem, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Podawaj go bez dodatków lub z orzechami włoskimi, rodzynkami, pekanami i/lub z cynamonowym kremowym lukrem. Niezależnie od sposobu podania, ten szybki chleb stanie się podstawą w Twojej kuchni. 1 bochenek znika SZYBKO!

Jeśli nie masz pod ręką mnóstwa składników do pieczenia, możesz mieć teraz problem ze znalezieniem dyni w puszce. A jeśli masz ochotę na jesienne smaki, a nie chcesz robić domowego puree z dyni, dlaczego nie sięgnąć po równie przyprawioną i łatwo dostępną kuzynkę dyni? To jest ciasto marchewkowe zamienione w bochenek ciasta marchewkowego

i masz całkowitą kontrolę nad jego słodyczą i deserowością.

Dlaczego tak, deserowość to nowe słowo, które dziś poznamy.


Czy to ciasto? Czy to chleb?

Jedno i drugie.

Tak jak na zdjęciu, ten bochenek ciasta marchewkowego to po prostu ciasto marchewkowe w bochenku. Jeśli pominiesz lukier i zmniejszysz ilość cukru, otrzymasz lekko słodzony szybki chleb marchewkowy. Przetestowałam to ciasto z różnymi ilościami brązowego cukru. 1 filiżanka (200g) cukru brązowego dała słodki bochenek przypominający ciasto. 3/4 szklanki lub 2/3 szklanki dały lekko posłodzony bochenek. Każda mniejsza ilość dawała mdły bochenek. Nie krępuj się użyć 2/3 - 1 filiżanki w zależności od smaku i poziomu deserowości (ha!), który chcesz uzyskać.

Nie krępuj się również zastąpić brązowego cukru białym cukrem granulowanym lub cukrem kokosowym. Ale pamiętaj, że bochenek nie będzie tak delikatny i wilgotny.

Ten bochenek ciasta marchewkowego jest:

  • Wspaniale przyprawiony i aromatyczny
  • Wilgotny jak stół
  • Słodzony brązowym cukrem
  • Łatwy do zrobienia - od miski do piekarnika w kilka minut
  • Doskonały sam lub z cynamonowym serkiem śmietankowym na wierzchu

Większość jego smaku pochodzi z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, brązowego cukru i marchewki. Imbir dodaje smacznego posmaku, ale nie jest zbyt mocny. Podobnie jak w przypadku mojego ulubionego jabłkowo-cynamonowego chleba i chleba bananowego, miękisz jest gęsty, ale wciąż bardzo miękki.

Dodatkowo, możesz stworzyć wiele wariacji na podstawie tego przepisu. Pozostaw go zwykłym lub dodaj rodzynki, posiekane orzechy pekan, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę, wiórki czekoladowe, itp. Zamień bochenek w muffiny z ciastem marchewkowym lub dodaj cynamonowe zawirowania i polewę, jak w przypadku tego szybkiego chleba z cynamonowymi zawirowaniami. Polewa streusel z pomarańczowego chleba żurawinowego również smakowałaby świetnie na tym bochenku. Zawsze doceniam podstawowe & wielofunkcyjne przepisy jak ten!


Przegląd: Jak zrobić Ciasto Marchewkowe Bochenek

Potrzebujesz 2 miski do mieszania: 1 do suchych składników, w tym mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, soli i przypraw, a także innej miski do mieszania mokrych składników, w tym oleju, brązowego cukru, sosu jabłkowego/jogurtu (albo działa), jajek, wanilii i marchewki. Połącz wszystko razem i wlej do wysmarowanej tłuszczem bochenkownicy. Czas pieczenia to około 1 godziny, mniej więcej.

Wskazówka sukcesu:

Podczas pieczenia z marchewką, moja rada nr 1 to rozdrabnianie całych marchewek w domu. Nie używaj pakowanych wstępnie rozdrobnionych marchewek, ponieważ są one twarde i suche. Kiedy je poszatkujesz, zauważysz jak bardzo są wilgotne - to niezbędna wilgoć dla twojego marchewkowego bochenka!

Opcjonalny cynamonowy kremowy lukier serowy

ŻYJĘ za dodatkami do moich wypieków. Cynamonowe zawijasy? Totalnie. Streusel? Tak, proszę. Polewa?

Absolutnie.

Pamiętając o tym, zaufaj mi, kiedy mówię, że ten chleb smakuje fenomenalnie bez dodatku na wierzchu. Ale jeśli kremowy lukier serowy pasuje, na pewno go założymy. Potrzebujesz serka śmietankowego, masła, cukru pudru i soli. Dodaj odrobinę wanilii i cynamonu i masz zupełnie nowy poziom smaku, który uzupełni Twój przyprawiony bochenek marchewkowy.

Nie będziesz tego żałować.

Przepisy z marchewkąMarchewka

jest niedocenianym składnikiem wypieków. Dodaje naturalnej słodyczy, dodatkowej wilgotności i wspaniale smakuje z ulubionymi przyprawami jesieni. Dlaczego więc nie piec z marchewką częściej?! Oto lista moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem marchewki.

  1. Ciasto marchewkowe: To jest złoty standard dla ciast marchewkowych. Jest równie przyprawione, wilgotne i miękkie jak dzisiejszy szybki chleb.
  2. Super Wilgotne Ciasto Marchewkowe: To jest mój go-to proste jedno warstwowe ciasto marchewkowe. Smakuje nieco gęstsze niż dzisiejszy bochenek ciasta marchewkowego.
  3. Ananasowe Ciasto Marchewkowe: To ciasto zawiera ananasa, aromatyczną parę z marchewką. Jest nieco gęstsze niż dzisiejszy bochenek ciasta marchewkowego.
  4. Kokosowe Babeczki z Ciastem Marchewkowym: Te babeczki zawierają rozdrobniony kokos i ekstrakt kokosowy. Smakują bardziej ciasteczkowo niż dzisiejszy szybki chleb.
  5. Harvest Spice Bread: Równie gęsty, a jednocześnie miękki. Ten chleb jest jak ciasto marchewkowe, chleb dyniowy i chleb jabłkowy w jednym. Jeden z moich ulubionych!
  6. Cheesecake Swirl Carrot Bundt Cake: Ten duży bundt cake jest gęstszy niż dzisiejszy przepis. Świeża skórka pomarańczowa dodaje smaku, a serowy swirl jest nie z tego świata.

Tutaj znajdują się wszystkie moje przepisy z marchewką.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Bochenek ciasta marchewkowego (szybki chleb)

4,9 z 43 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 4 godziny (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten bochenek ciasta marchewkowego jest gęsty, ale niezwykle miękki i aromatyzowany brązowym cukrem, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Podawać bez dodatków lub z orzechami włoskimi, rodzynkami, pekanami i/lub z cynamonowym kremowym lukrem.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cynamon mielony
  • 1/2 łyżeczki mielony imbir
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 filiżanki (120ml) olej roślinny, olej rzepakowy lub roztopiony olej kokosowy
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 filiżanka(200g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru* (patrz uwaga)
  • 1/3 szklanki (80 g) niesłodzonego musu jabłkowego lub jogurtu, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki(200g) obranych i rozdrobnionych marchewek* (około 3 duże marchewki)
  • opcjonalny dodatek: 3/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich lub pekanów, rodzynek lub suszonej żurawiny

Cynamonowy kremowy lukier serowy (opcjonalnie)

  • 4 uncje(114g) serka śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 łyżki stołowe(30g) niesolone masło, zmiękczone do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (120g) cukier puder
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki mielony cynamon
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Rozgrzejemy piekarnik do 350°F (177°C). Natłuścić formę do pieczenia bochenków o wymiarach 9×5 cali. W przypadku muffinów lub mini bochenków patrz uwagi.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Odstaw na bok. W średniej misce, ubij olej, jajka, brązowy cukier, sos jabłkowy, wanilię i marchewki razem, aż do połączenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i delikatnie ubijać, aż *tylko* się połączą. Włożyć orzechy/dodatki. Ciasto będzie półgęste.
  3. Rozłóż ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 55 - 65 minut (ja lubię przykryć chleb folią aluminiową w połowie pieczenia, aby zapobiec mocnemu zrumienieniu na wierzchu). Czas pieczenia może się różnić, więc obserwuj swój. Chleb jest gotowy, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie *prawie* czysta i bez surowego ciasta. Wyjmij chleb z piekarnika.
  4. Ostudź całkowicie w naczyniu na drucianym stojaku przed wyjęciem i polaniem lukrem.
  5. Opcjonalny lukier: Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij serek śmietankowy w średniej misce na średniej prędkości, aż będzie gładki i kremowy. Wbij masło, aż do połączenia. Dodaj cukier puder, wanilię, cynamon i szczyptę soli (ja zwykle dodaję trochę mniej niż 1/8 łyżeczki), a następnie ubijaj na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw do smaku. Dodaj więcej cynamonu i/lub soli, jeśli chcesz. Oblej schłodzony chleb, pokrój w plastry i podawaj.
  6. Przechowywanie bez lukru: Przykryj i przechowuj resztki chleba w temperaturze pokojowej do 3-4 dni lub w lodówce do około 10 dni. Przechowywanie z lukrem: Przykryj i przechowuj resztki chleba w lodówce do około 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Bochenek najlepiej zamrażać bez lukru. Zamrażaj upieczony i ostudzony bochenek do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce. Jeśli chcesz, doprowadzić do temperatury pokojowej i mróz przed podaniem. Aby dowiedzieć się więcej szczegółów o tym, jak zamrozić szybkie chleby, zobacz mój post o nazwie Make-Ahead pieczenia.
  2. Brązowy cukier: Testowałem to ciasto z różnymi ilościami brązowego cukru. 1 filiżanka (200g) brązowego cukru pakowane produkowane słodkie ciasto-jak bochenek. 3/4 filiżanki lub 2/3 filiżanki produkowane lekko słodzone bochenek. Każda mniejsza ilość spowodowała, że bochenek był mdły. Nie krępuj się użyć 2/3 - 1 filiżanki w zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać. Możesz zastąpić go białym cukrem pudrem lub cukrem kokosowym, ale bochenek nie będzie tak wilgotny i aromatyczny. Nie polecam płynnych słodzików.
  3. Sos jabłkowy/jogurt: Możesz użyć jednego lub drugiego. Jeśli nie masz żadnego z nich, użyj takiej samej ilości puree bananowego, rozgniecionego ananasa lub kwaśnej śmietany.
  4. Marchewka: Nie używaj wstępnie rozdrobnionej marchewki znalezionej w dziale produktów. Są one na suchej stronie. Raczej świeżo zetrzeć 3 duże marchewki do uzyskania około 1 i 1/2 filiżanki wilgotnych strzępów marchewki. Zamiast marchewki możesz użyć rozdrobnionego jabłka lub nawet rozdrobnionej cukinii.
  5. Muffiny: Przygotuj to ciasto zgodnie z instrukcją w kroku 2 i postępuj zgodnie z instrukcjami pieczenia dla porannych muffinów chałwowych (kroki 1 i 3). Powstaje około 14 muffinów.
  6. Mini Bochenki: Nasmaruj formę do mini bochenków. Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcjami w kroku 2. Łyżka ciasta równomiernie do natłuszczonych kubków, wypełniając do góry. Piec w temperaturze 350°F (177°C). Czas pieczenia i wydajność zależą od wielkości bochenka.

Przepisy powiązane

  • Chleb dyniowy
  • Korzenny chleb dożynkowy
  • Mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe
  • Szybki chlebek z cynamonowym wiórkiem

Komentarze (0)

Zostaw komentarz