Post

Gładki Hummus z pieczonego czosnku i parmezanu

Przejdź do przepisu

Podawaj ten kremowy hummus z pieczonym czosnkiem i parmezanem z chrupiącymi, domowymi chipsami pita, chlebem rzemieślniczym, i/lub ulubionymi warzywami pokrojonymi w plasterki. Jest gładki jak jedwab, z dużą ilością pieczonego czosnku, orzechowego parmezanu i odrobiną pieprzu dla dodania kopa.

Często robimy domowy hummus, a kiedy to robimy, zazwyczaj korzystamy z poniższego przepisu. Jeśli szukasz bardziej tradycyjnego przepisu, Libański Hummus Yumny jest zdecydowanie naszym ulubionym. Ma ona również pomocny samouczek wideo i wiele wskazówek dotyczących sukcesu.

Opowiedz mi o tym gładkim hummusie z pieczonego czosnku i parmezanu

  • Tekstura: Ten hummus jest gładki, jedwabisty i łatwy do rozsmarowania. Zobacz nasz "Super Smooth Hummus" sekcji obok. Domowej roboty chipsy pita są opcjonalne, ale zdecydowanie dać im spróbować, jeśli masz domowe lub kupione pitas. Są one wyjątkowo chrupiące.
  • Smak: Jeśli uwielbiasz pieczony czosnek, to masz szczęście, bo w tym domowym hummusie jest go pod dostatkiem. Dodajemy również tahini, parmezan, mielony kminek i sok z cytryny.
  • Łatwość: Sekretem jego gładkości jest obieranie ciecierzycy przed przetworzeniem. Obieranie ze skórki zdecydowanie wymaga wysiłku, ale tak naprawdę zajmuje tylko około 10-15 minut i można to zrobić z wyprzedzeniem. Robimy również domowe chipsy pita z tym hummusem i możesz użyć kupnych pitasów, jeśli chcesz. Wszystko razem, to całkiem prosty, szybki i nieskomplikowany przepis.

Super gładki hummus

Jeśli jest jeden punkt, który sprawi, że zrobisz swój własny, gładki hummus w domu, to jest to - obierz membrany/skórki z ciecierzycy. W większości przypadków, zewnętrzne skórki ciecierzycy nie mogą być naprawdę rozbite prawidłowo bez względu na to, jak mocny jest twój procesor lub blender. Ich szorstkość uniemożliwia hummusowi posiadanie tej wspaniałej, jedwabistej, bitej tekstury. Raczej, domowej roboty hummus smakuje ziarnisty. Nie jest to oczywiście żaden problem, ale jeśli chcecie mieć jedwabiście gładki i lekki hummus - zdecydowanie obierzcie te skórki.

Dodajemy również odrobinę wody LUB płynu z puszki odsączonej ciecierzycy. Płyn pomaga rozrzedzić konsystencję.

Jak cieszyć się tym pieczonym czosnkiem parmezanem Hummus

  1. Pita Chips lub Chrupiący chleb: Podawać z chipsami pita. Poniżej zamieszczamy przepis na domowe lub kupne pitę. Możesz też podać z kromkami domowego chleba.
  2. Warzywa: Podawaj z ulubionymi warzywami, takimi jak marchewka, ogórek lub pokrojona w plasterki papryka.
  3. Kanapki: Użyj hummusu jako smarowidła do kanapek. Nasza ulubiona kombinacja to hummus, indyk w plastrach, ser cheddar w plastrach, pomidor w plastrach i garść rukoli na domowym chlebie kanapkowym.
  4. Gotowane jajka: Użyj hummusu zamiast majonezu w swoim ulubionym przepisie na gotowane jajka. Ten hummus działa jako zamiennik majonezu w sałatce jajecznej, zbyt.
  5. Pizza: Użyj tego pieczonego czosnku hummus jako sos na domowej roboty ciasto na pizzę lub płaski chleb pizza. Dodaj swoje ulubione dodatki, takie jak ser, oliwki, papryka w plasterkach, kiełbasa gotowane, itp. i piec zgodnie z instrukcjami w tych przepisach. Uwielbiamy sos pomidorowy, ale pizza z hummusem jest zaskakująco smaczna.

Więcej domowej roboty ulubieńców

  • Bazyliowe Pesto
  • Pepperoni Pizza Dip
  • Domowej roboty krakersy serowe
  • Sos serowy
  • Dip szpinakowy z pieczonym czosnkiem i boczkiem
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona foldera ikona foldera ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych ikona

Hummus parmezanowy z pieczonym czosnkiem na gładko

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 30 minut
  • Wydajność: 1 i 3/4 szklanki hummusu; wystarczająca ilość chipsów pita dla 4 osób
  • Kategoria: Przystawka
  • Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten domowy hummus jest przygotowany z pieczonym czosnkiem, orzechowym parmezanem i odrobiną pieprzu. Podawać ten kremowy dip z chrupiącymi domowymi chipsami pita lub ulubionymi warzywami, takimi jak marchew, ogórek lub pokrojona w plasterki papryka.


Składniki

Przyprawione chipsy pita

  • 4 kupione w sklepie lub domowej roboty pitę (lub kieszenie pita)
  • 3 łyżki stołowe oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czosnek w proszku
  • 1 łyżeczka pieprz cytrynowy
  • gruboziarnista sól morska

Hummus

  • 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (około jedna 15-uncjowa puszka - odcedź, opłucz i zachowaj 1/4 szkl anki płynu)
  • 4 uprażone ząbki czosnku, posiekane (tutaj dowiesz się, jak uprażyć czosnek)
  • 1/4 szklanki oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki tahini, dobrze wymieszać
  • 1/4 filiżanki tartego lub rozdrobnionego parmezanu
  • 1/4 łyże czki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielony kminek
  • 2 łyżki stołowe sok z cytryny
  • 1/4 szklanki płynu z ciecierzycy lub wody
  • gruboziarnista sól morska, do smaku

Instrukcje

  1. Przygotować chipsy pita: Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C)s. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Pokroić każdą pitę na 8 trójkątów i rozłożyć na blasze do pieczenia. W małej misce wymieszać olej, czosnek w proszku i pieprz cytrynowy, aż do połączenia. Posmarować każdy trójkąt pita mieszanką. Odwróć każdy trójkąt pita i posmaruj drugą stronę. Oprósz je lekko solą morską. Piecz trójkąty pita przez 10 minut lub do momentu, aż się zrumienią i staną się chrupiące. Ostudź, gdy będziesz przygotowywać hummus.
  3. Przygotuj hummus: Obierz skórki ze wszystkich ciecierzyc. Można to zrobić wcześniej, aby zaoszczędzić czas, jeśli wolisz - przykryj obraną ciecierzycę i przechowuj w lodówce do 2 dni. Umieść ciecierzycę w robocie kuchennym lub blenderze wysokoobrotowym i zmiksuj pulsacyjnie, aż będzie nieco zmiksowana. Dodać czosnek, oliwę z oliwek, tahini, parmezan, pieprz, kminek i sok z cytryny. Przetwarzaj do uzyskania kremowej konsystencji, około 1-2 minut. Być może będziesz musiał zatrzymać i uruchomić procesor kilka razy, aby uzyskać ruch. Dodać płyn z ciecierzycy i przetwarzać jeszcze przez 1 minutę. Spróbować - i dodać odrobinę soli (i/lub więcej czosnku, pieprzu, kminu), jeśli potrzeba. W razie potrzeby dodać więcej oliwy z oliwek i/lub płynu z ciecierzycy, aby rozrzedzić masę.
  4. Przełożyć hummus do miski i, jeśli jest taka potrzeba, skropić dodatkową oliwą z oliwek. Możesz również dodać posypkę z parmezanu, kilka kawałków posiekanego pieczonego czosnku i/lub posypkę ze świeżo zmielonego pieprzu. Podawać z chipsami pita lub ulubionymi warzywami.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przykryć i przechowywać hummus w lodówce do 1 tygodnia. Najlepiej smakuje w dniach 2 i 3 po tym, jak smaki się uspokoją. Przykryj szczelnie chipsy i przechowuj w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia lub w lodówce do 2 tygodni.

Słowa kluczowe: hummus czosnkowo-parmezanowy, hummus domowej roboty

Przepisy powiązane

  • Pizza z pieczonym czosnkiem i kurczakiem w pesto
  • Dip szpinakowy z pieczonym czosnkiem i boczkiem
  • Jak piec czosnek
  • Domowe masło orzechowe w miodzie

Komentarze (0)

Zostaw komentarz