Choroby sercowo-naczyniowe i wspomaganie zdrowia serca

Choroba sercowo-naczyniowa (ChUK) jest najczęstszą przyczyną zgonów na świecie - szacuje się, że co roku umiera na nią 17,9 mln osób. Ważne jest...

Czytaj więcej

Ćwiczenia i zdrowie układu pokarmowego

  Osoby startujące w zawodach wytrzymałościowych często zauważają zaburzenia żołądkowo-jelitowe o wspólnych cechach, takich jak nudności...

Czytaj więcej

Jak można jeść w sposób bardziej zrównoważony

Żywność, którą spożywamy wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na zdrowie planety. Dane liczbowe wskazują, że aż 30% globalnej emisji gazów...

Czytaj więcej

Czy powinniśmy jeść jajka?

Od lat 90. ubiegłego wieku jaja wielokrotnie pojawiały się w mediach z twierdzeniem, że zawierają duże ilości cholesterolu i są potencjalnym źródłem...

Czytaj więcej

Czy możemy wzmocnić nasz system odpornościowy, aby uniknąć koronawirusa?

Czy niektóre pokarmy mogą wzmocnić naszą odporność? W tym niejednoznacznym i nerwowym czasie, rozprzestrzenianie się koronaawirusa powoduje, że...

Czytaj więcej

Jaka jest zbyt duża ilość soli i jakie są skutki uboczne?

Więc, czym właściwie jest sól i czy to wszystko jest złe? Sól (chlorek sodu), dobrze dyskutowany składnik odżywczy, jest niezbędny w wielu funkcjach...

Czytaj więcej

Jak błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na nasze zdrowie jelit?

Przyjmowanie błonnika pokarmowego wiąże się z korzystnym wpływem na stan zdrowia, od stresu i zdrowia psychicznego po zmniejszenie ryzyka wystąpienia...

Czytaj więcej

Jak możesz jeść dla zdrowego mózgu

Twój mózg jest niesamowicie wrażliwy na jedzenie i picie, które spożywasz w ciągu dnia. Pomyśl tylko o tym, jak czujesz się czujny zaraz po wypiciu...

Czytaj więcej