Ultimate Skillet Brownie
Przejdź do przepisuOto prosty deser na patelni, który dostarczy Ci niezapomnianych
wrażeń.Czy próbowaliście już moich ciasteczek czekoladowych? Bo to jest identyczne, tylko w formie podwójnie czekoladowego brownie. Bogaty, gęsty, fudgy brownie wykonane całkowicie od podstaw i pieczone w patelni. Uwielbiam robić brownies w patelniach z wielu powodów, w tym, ale nie tylko:
1.
Zamiast czekać, aż brownie ostygnie przed pokrojeniem, brownie z patelni jest stworzone do tego, aby od razu się w nie wgryźć. Ciepłe gooey brownie goodness!2.
Możesz je jeść wielką łyżką prosto z patelni. Nikt nie będzie tego oceniał.3.
Czy wspomniałam o ciepłym, gooey brownie goodness?Jak wspomniałam wyżej, to brownie jest zrobione całkowicie od podstaw. Uwielbiam robić brownie od podstaw - mieszanki pudełkowe NIE mają sobie równych. Czy wiesz, jak łatwo jest zrobić domowe brownie? Zachęcam Cię do spróbowania!
Przepis na brownie na patelni jest zaadaptowany z chewy fudgy brownies. Używam czystej czekolady, jak również kakao w proszku dla ekstremalnego smaku czekolady. Krówkowatość tego brownie na patelni jest częściowo spowodowana małą ilością mąki. Więcej mąki = bardziej ciastowate brownie. Mniej mąki = gęstsze, krówkowe brownie. Czy to ma sens? Używam tylko 1/2 szklanki mąki na całą patelnię. Nie pomijaj wiórków czekoladowych! Ogromna garść wiórków czekoladowych nadaje brownie z patelni jeszcze więcej czekoladowego smaku. Ile czekolady można zmieścić na jednej patelni? Bo tutaj testujemy granicę.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychBrownie z patelni
★★★★★ 5 z 5 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 25 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 1 godzina, 15 minut
- Wydajność: służy 6-8
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Oto prosty deser na patelni, który dostarczy ci niezapomnianych wrażeń.
Składniki
- 10 łyżek stołowych(144g) niesolonego masła
- 8 uncji (228g) wysokiej jakości półsłodkiej czekolady, grubo posiekanej*.
- 1 filiżanka (200g) przesianego granulowanego cukru*.
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki + 2 łyżki stołowe (78g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 2 łyżki stoł owe (10g) niesłodzonego kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki sól
- 1 filiżanka (180g) półsłodkich wiórków czekoladowych
- opcjonalnie: lody, sos czekoladowy, wiśnie maraschino do podania
Instrukcje
- Masło i posiekaną czekoladę roztopimy w średnim rondelku na średnim ogniu, ciągle mieszając, około 5 minut. Można też roztopić w średniej misce w mikrofalówce w 20 sekundowych odstępach, mieszając po każdym. Zdejmij z ognia, przelej do dużej miski i pozostaw do lekkiego ostygnięcia na 10 minut.
- Ustawić stojak piekarnika w dolnej trzeciej pozycji i rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Lekko natłuść patelnię nadającą się do piekarnika.
- Do ostudzonej masy czekoladowo-maślanej wbij przesiany cukier. Wbij jajka i wanilię, aż do uzyskania gładkiej i połączonej masy. Delikatnie wmieszaj mąkę, kakao w proszku i sól. Po połączeniu, włożyć wiórki czekoladowe.
- Wlej ciasto do przygotowanej patelni i piecz przez 30-32 minuty lub wykałaczka włożona do środka wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruchami. Nie przesadzaj z pieczeniem - brownie będzie miało trochę suchy smak. Skorzystaj raczej z opcji niedopieczenia, dzięki czemu uzyskasz puszysty środek brownie. Wszystkie piekarniki i patelnie są inne, więc obserwuj je po 28 minutach i użyj wykałaczki, aby sprawdzić, kiedy jest gotowe.
- Pozostaw brownie do ostygnięcia na 10 minut przed podaniem. Smacznego z lodami waniliowymi, sosem czekoladowym i wisienką na wierzchu.
Uwagi
- Czekolada: Aby uzyskać najlepszy smak i teksturę, użyj wysokiej jakości czystej czekolady - nie wiórków czekoladowych (używaj tylko wiórków czekoladowych podczas mieszania do ciasta w kroku 3). Ja zawsze używam czekolady Ghirardelli lub Baker's marki.
- Cukier: Przesiewanie granulowanego cukru jest kluczowe! Uważam, że brownie na patelnię miał trochę ziarnistą teksturę bez przesiewania.
- Patelnia: Najważniejszą częścią tego przepisu jest przy użyciu piekarnika- bezpieczny patelni. Chcesz coś z 9 do 12 cali średnicy. 10-calowy jest najlepszy w mojej opinii. Ten rozmiar daje grube, ale nie zbyt grube brownie patelni. Jeśli używasz innego rozmiaru niż 10 cali, dostosuj czas pieczenia. Większa patelnia zajmie trochę mniej czasu, mniejsza trochę więcej.
- Zaadaptowane z chewy fudgy brownies.
Słowa kluczowe: brownie na patelni, karmelowe brownie na patelni
Spróbuj tego z kawałkami batoników i solonym karmelem na wierzchu. Chwyć tę wersję mojego brownie z patelni na People.com!
Przepisy powiązane
- Brownie z czekoladą
- Brownie z sernikiem z miętową czekoladą
- M&M'S® Chocolate Chip Skillet Cookie
- Czekoladowe Brownie
Komentarze (0)