Ciasteczka owsiane z kawałkami ciemnej czekolady
Przejdź do przepisuTe ciemnoczekoladowe ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady, chrupiącymi płatkami owsianymi
i posypką z soli morskiej z pewnością staną się Twoim nowym ulubionym ciasteczkiem. Są wyjątkowo maślane i miękkie, mają lekko chrupiące brzegi, a odrobina cynamonu i melasy nadaje im klasyczny smak ciasteczek owsianych. To ciasteczko ma wszystko!W porządku, już to mówię. Ciasteczka owsiane to na zawsze najlepsze ciasteczka na
świecie. (To stwierdzenie pewnie nie jest dla wielu z Was zaskoczeniem!) Zwykłe ciasteczka z kawałkami czekolady są prawdziwym ulubieńcem tłumów, ale nie dorównują teksturą, gryzieniem i smakiem owsianemu odpowiednikowi.Pierwotnie opublikowałam te ciasteczka owsiane z kawałkami ciemnej czekolady kilka lat temu, a po zrobieniu ich co najmniej 1200 razy postanowiłam urozmaicić zdjęcia i wprowadzić kilka drobnych zmian w cieście, w tym użyć więcej płatków owsianych, mniej mąki i posypać je solą morską. Nadal używamy dużej ilości kawałków ciemnej czekolady, całych płatków owsianych i odrobiny melasy dla uzyskania klasycznego smaku. (Dokładne zmiany znajdziesz w uwagach do przepisu poniżej).
Dlaczego pokochasz te ciasteczka owsiane z kawałkami ciemnej czekolady?
Pozwól nam policzyć sposoby!
- Wypełnione czystą ciemną czekoladą
- Super miękkie w środku
- Miękkie, obfite ziarna owsa
- Cynamon, brązowy cukier i melasa dla dodatkowego smaku
- Maślane, chrupiące brzegi
- Posypane chrupiącą solą morską
- Żadnych szalonych składników ani technik mieszania.
I wiem, że to też docenisz:
czas chłodzenia ciasta na ciasteczka jest krótki, co sprawia, że są to całkiem szybkie ciasteczka, które pięknie zachowują swój kształt.Najlepsza baza do ciasteczek owsianych
Jeśli robiliście już kiedyś ciasteczka owsiane, z pewnością znacie ich dzisiejszą odmianę. Zazwyczaj trzymam się tego samego przepisu bazowego i możesz to zobaczyć w moich ciasteczkach z rodzynkami owsianymi, ciasteczkach owsianych z wiśniami i białą czekoladą, ciasteczkach owsianych z czekoladą, ciasteczkach owsianych Scotchies i ciasteczkach owsianych M&M.
Czy wspominałam już, że uwielbiam ciasteczka owsiane?
Wypełnione brązowym cukrem, cynamonem, masłem i wanilią, te owsiane ciasteczka są ZAWSZE gwarancją zarówno tekstury, jak i smaku. Nadałam im przydomek "wolno zginające się" ciasteczka - ich środek jest tak maślany i kruchy, że nie chrupią i nie łamią się, gdy zaczynasz je zginać. Najlepsze!
Jak zrobić ciasteczka owsiane z kawałkami ciemnej czekolady?
- Utrzeć masło z cukrem: Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego zmiksuj zmiękczone masło z brązowym cukrem i cukrem kryształem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dla dodatkowego smaku i gryzienia, w ciasteczkach owsianych zawsze używaj więcej brązowego cukru niż białego granulowanego.
- Dodaj jajka, wanilię + melasę: Dodaj jajka, a następnie miksuj na wysokich obrotach przez około 1 minutę, aż do połączenia. Dodaj wanilię i melasę, mieszaj do połączenia.
- Suche składniki: W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Wsyp to do mokrych składników. Mieszaj razem na małym ogniu.
- Dodaj dodatki: Wsyp płatki owsiane i kawałki czekolady na niskich obrotach. Kawałki czekolady się rozpadną, więc czekolada będzie dosłownie w każdym kawałku ciasta.
- Schłodzić: Ciasto jest dość lepkie, więc schłodzenie go jest niezbędne. Bez co najmniej 30-60 minut w lodówce, ciasteczka rozsypią się w płaskie kałuże. Schłodzenie ciasta to jeden ze sposobów na zagwarantowanie grubszych ciasteczek. Jeśli jesteś zainteresowany, zapoznaj się z moimi 10 gwarantowanymi wskazówkami, które zapobiegną rozklejaniu się ciasteczek.
- Wałkowanie: Ciasto na ciasteczka formuj w kulki i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ponieważ jest to ciasto o gęstej konsystencji, zwykle używam do tego celu łopatki. Dzięki temu, że ciasto jest schłodzone, łatwiej się z nim pracuje.
- Piecz:
Najlepsza część:
Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w każdym kęsie poczujesz kałuże rozpływającej się czekolady.Najlepsza czekolada do użycia
Na rynku jest tak wiele produktów czekoladowych, że pozwól, że pomogę Ci wybrać najlepszą do dzisiejszych ciasteczek. Podobnie jak w przypadku robienia czekoladowych trufli lub czekoladowego ganache, należy używać czekolady najwyższej jakości
. Mam na myśli czekoladę do pieczenia, która jest sprzedawana w tabliczkach o wadze 4 uncji w dziale z produktami do pieczenia. Wiórki czekoladowe z pewnością się sprawdzą, ponieważ są to ciasteczka, ale jeśli chcesz uzyskać duże kawałki roztopionej czekolady, wybierz czekoladę przeznaczoną do topienia. Wiórki czekoladowe zawierają stabilizatory, które zapobiegają ich roztopieniu w piekarniku.Polecam czekoladę słodko-gorzką lub półsłodką. Jeśli chcesz uzyskać słodsze ciasteczka, możesz użyć białej lub mlecznej czekolady. Ja preferuję marki Ghirardelli lub Baker's. (Uwaga: mleczna czekolada Baker's jest sprzedawana jako "czekolada niemiecka").
- Niezależnie od wybranego poziomu słodyczy, pokrój tabliczki na małe kawałki, które będą podobne lub nieco większe niż zwykłe wiórki czekoladowe. Pamiętaj jednak, że im mniejsze kawałki, tym bardziej wtopią się w ciasto, zamieniając je w czekoladowe ciasteczka owsiane... co wcale nie musi być złe!
Więcej przepisów na ciasteczka z ciemną czekoladą, które na pewno ci się spodobają
- Ciasteczka migdałowe w ciemnej czekoladzie
- Ciasteczka z solonym karmelem z ciemnej czekolady
- Babeczki czekoladowe
- Solone ciasteczka z ciemnej czekolady
- Ciasteczka pomarańczowe z ciemną czekoladą
Ciasteczka owsiane z kawałkami ciemnej czekolady
★★★★★ 4,6 z 36recenzji- Autorka: Sally
- Czas przygotowania: 45 minut
- Czas gotowania: 12 minut
- Czas całkowity: 1 godzina
- Plon: 3 tuziny
- Kategoria: Ciasteczka
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Miękkie i kruche, z lekko chrupiącymi brzegami, te ciasteczka owsiane są pełne smaku i eksplodują rozpływającą się ciemną czekoladą. Przed pieczeniem ciasto należy schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Składniki
- 1 filiżanka (230g) niesolonego masła , zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 filiżanka (200g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1/4 szklanki (50 g) cukru ziarnistego
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka stoł owa czystego ekstraktu waniliowego (tak, łyżka stołowa!)
- 1 łyżka melasy
- 1 i 1/2 szklanki (188 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
- 1 łyże czka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyże czki soli
- 3 filiżanki (240 g) pełnoziarnistych, staroświeckich płatków owsianych* .
- dwie tabliczki półsłodkiej czekolady o wadze 4 uncji, posiekane (1 i 1/2 szklanki )*.
- opcjonalnie:
Instrukcje
- Za pomocą miksera ręcznego lub miksera stojącego z łopatkami zmiękczone masło i oba cukry ubijemy na średnich obrotach na gładką masę, około 2 minut. Dodajemy jajka i miksujemy na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodać wanilię i melasę, a następnie wymieszać na wysokich obrotach do połączenia. Odstawić na bok.
- W osobnej misce ubij razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać do mokrych składników i mieszać na małym ogniu do ich połączenia. Wsypać płatki owsiane i czekoladę, mieszając na niskich obrotach. Ciasto będzie gęste, ale bardzo klejące. Schładzać ciasto przez 30-60 minut w lodówce (ja zawsze schładzam to ciasto tylko przez 30 minut). Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej (do 2 dni), pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed wałkowaniem i pieczeniem. Ciastka nie rozłożą się tak bardzo, jeśli będą schłodzone dłużej niż 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłożyć na bok.
- Z ciasta utocz kulki (około 1 i 1/2 łyżki na jedno ciasteczko) i ułóż je w odległości 2 cali od siebie na blachach. Zalecam używanie łopatki do ciasteczek, ponieważ ciasto może być lepkie. Piecz przez 11-12 minut lub do lekkiego zrumienienia po bokach. Środek będzie wyglądał na miękki i niedopieczony. Wyjmij z piekarnika, natychmiast posyp każde z nich solą morską (jeśli używasz), a następnie pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, po czym przenieś na druciany stojak, aby całkowicie ostygły. W tym czasie ciastka będą "zastygać" na blasze.
- Resztki ciastek można przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez okres do 1 tygodnia.
Uwagi
- Przygotowanie i zamrażanie: Upieczone ciasteczka można zamrozić do trzech miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka dobrze zamrozić - do trzech miesięcy. Zamrożone kulki z ciasta ciasteczkowego piec przez dodatkową minutę, nie trzeba ich rozmrażać. Oto jak zamrozić ciasto na ciasteczka.
- Owies: Do przygotowania tych ciasteczek owsianych używam i polecam pełnoziarniste płatki owsiane . Zapewniają one wspaniałą, grubą i gęstą konsystencję, którą uwielbiamy!
- Jajka: Preferowane są jajka o temperaturze pokojowej. Dobra zasada: zawsze używaj jajek o temperaturze pokojowej, jeśli używasz masła o temperaturze pokojowej.
- Czekolada: Choć wiórki czekoladowe sprawdzą się równie dobrze, jeśli chcesz uzyskać duże kawałki rozpływającej się czekolady, użyj czystej czekolady do pieczenia. Zobacz, jakiej czekolady najlepiej używać w powyższym wpisie na blogu. Ja preferuję czekoladę półsłodką lub słodko-gorzką. Posiekaj czekoladę na kawałki mniej więcej tej samej wielkości lub nieco większe niż wiórki czekoladowe.
- Koniecznie sprawdź 5 moich najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a także moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.
- Adaptacja z Loaded Oatmeal Cookies (Oryginalna baza przepisu. Jeśli chcesz zrobić je w ten sposób, postępuj zgodnie z tym przepisem i użyj 1 1/2 szklanki posiekanej czekolady zamiast podanych wielu dodatków). Przepis pierwotnie opublikowany w serwisie Sally's Baking Addiction w 2015 roku.
Keywords:
dark chocolate chunk oatmeal cookies, dark chocolate oatmeal cookiesPrzepisy powiązane
- Ciasteczka czekoladowe z płatków owsianych
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Miękkie i puszyste ciasteczka z rodzynkami owsianymi
- Ciasteczka owsiane M&M
Komentarze (0)