Zdrowa kolacja – jak ją zrobić
Wszyscy wiemy, że jedzenie tuż przed snem jest bardzo szkodliwe, ponieważ kalorie z późnej kolacji nie są prawidłowo metabolizowane. W związku z tym należy obliczyć godzinę ostatniego posiłku w zależności od tego, kiedy idziesz spać, a przede wszystkim jeść odpowiednie produkty. Na czym zatem polega zdrowa kolacja. Artykuł ten odpowiada na te wszystkie pytania.
Nie jesz po 18:00?
Jak wynika z powyższego, zasada ta jest wskazana tylko dla osób, które kładą się spać wcześnie, przed dziesiątą wieczorem. Jednak rzeczywistość jest taka, że często pracujemy do późna i kładziemy się spać dobrze po północy. W takim przypadku kolacja powinna być lekko przesunięta. Zarówno ciężka, obfita kolacja, jak i post są równie szkodliwe dla równowagi codziennej diety. Pamiętaj, że głównym kreatorem energii w naszym organizmie są węglowodany, które są aktywnie spożywane w ciągu dnia, a nocą z pokarmów węglowodanowych spożywanych w nocy tworzą się złogi tłuszczu. Wynika z tego, że węglowodany można bezpiecznie spożywać rano i po południu, a na kolacje bardziej przydatne jest spożywanie pokarmów bogatych w białko i błonnik. Dowiedz się więcej z artykułu Czy wolno jeść po 18? >>
Jakość jedzenia w nocy
Oczywiście nie powinieneś jeść ciężkich, smażonych i tłustych potraw przed snem. Im prostsze danie, tym zdrowsze. Na przykład otwórz ryby w puszce bez oleju, we własnym soku i jedz je z gotowanymi warzywami, mrożonymi mieszankami, ale bez zbóż, makaronu lub ziemniaków. Twoja kolacja powinna zależeć od twojego stylu życia, jeśli prowadzisz aktywny tryb życia i spalasz dużo energii, to potrzebujesz więcej kalorii niż osoby, które cały dzień siedzą przy komputerze. Osoba prowadząca „siedzący tryb życia” z pewnością potrzebuje produktów białkowych - ryb, kurczaka, twarożku, wspomagają jego aktywność umysłową i nie obciążają żołądka zbędną wagą. Do dekoracji - warzyw, mieszanek warzywnych, ten rodzaj obiadu będzie idealny dla pracownika biurowego. Dla osób aktywnych wskazana jest przystawka z węglowodanów - płatki zbożowe, ziemniaki lub makaron. Niech to wszystko nie będzie smażone, ale duszone, gotowane, pieczone.
O czym jeszcze pamiętać?
Zjedz kolacje trzy do czterech godzin przed snem. Zdrowa kolacja nigdy nie jest zbyt duża i obszerna. Idealna porcja to 200-250 gramów i dotyczy to wszystkich głównych posiłków w ciągu dnia. Jeśli przejadasz się, twój żołądek nie zniesie tak dużej ilości jedzenia i będziesz musiał iść spać z pełnym żołądkiem. Oczywiście rano czekają Cię nieprzyjemne konsekwencje - uczucie ciężkości, nudności, osłabienia i braku energii. Pod koniec dnia nasz organizm spowalnia swoją pracę i metabolizm. Dlatego nie powinieneś komplikować jego życia smażonym, tłustym i wysokokalorycznym jedzeniem, które nie zdąży strawić w 100% przed snem. Należy również unikać prostych węglowodanów, ponieważ wieczorem są one niezwykle trudne do wchłonięcia przez organizm, a po prostu zamieniają się w nadmiar tłuszczu. Są wśród nich desery i słodycze, owoce, makarony, pieczywo, ciastka i fast foody.
Preferuj lekkie potrawy, ale pożywne i bogate w przydatne substancje, aby po godzinie nie sięgać ponownie do lodówki. Na przykład pieczone chude mięsa i warzywa, produkty pełnoziarniste i sałata, grillowana ryba z dodatkiem warzyw. Jeśli została ci godzina do pójścia spać, możesz spokojnie przekąsić gotowane jajko, warzywa, niskotłuszczowy ser, kefir, jogurt grecki lub pełnoziarnistego krakersa z awokado. Jak widać, wszystko jest znacznie prostsze, niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Posłuchaj naszych rad i bądź zdrowy, a przede wszystkim ciesz się zdrowym i spokojnym snem.
Komentarze (0)