Chude muffiny z podwójną czekoladą
Przejdź do przepisuA dzisiejsze muffiny są całkowicie dopuszczalne jako deser. Podwójnie czekoladowe, anyone?
Zrobiłam te muffiny dwa razy w zeszły weekend. Przepis opracowywałam na bieżąco. Czasami najlepsze przepisy przychodzą same, kiedy mieszam razem mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Innym razem mam nieudane przepisy, jeszcze innym leżę w łóżku i bazgrzę pomysły, gdy zasypiam. Cały dzień myślę o przepisach.
Dzisiejsze muffiny czekoladowe są bardzo proste do zrobienia. Zacznij od mokrych składników: niesłodzonego sosu jabłkowego, odrobiny cukru i miodu. Sos jabłkowy zajmuje miejsce masła i oleju w tym przepisie. Jeśli chodzi o tradycyjny przepis na muffiny czekoladowe, pokochasz te muffiny z podwójną czekoladą.
Czasami wypieki bez obecności tłuszczu mogą być suche i kruche. Nie mogę podkreślić, że te muffiny NIE są takie. W całym przepisie jest tylko 1/2 szklanki cukru pudru, co daje 12 dużych muffinów. 1/2 szklanki słodzika to za mało, więc używam też 1/4 szklanki miodu. Kilka więcej mokrych składników to białka jaj, jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Zamiast jednego jajka, używam dwóch białek.
Suche składniki są proste: mąka uniwersalna, mąka pszenna, niesłodzone kakao w proszku i zaczyn. Użyjesz 1/2 szklanki obu mąk i kakao w proszku, które uwielbiam. To takie proste do zapamiętania! Możesz przesiać suche składniki razem, co też uczyniłam, ale ten krok nie jest konieczny. Przesiewanie pozbywa się wszelkich grudek kakao w proszku, dzięki czemu łatwo jest je wymieszać z innymi składnikami w przepisie.
Ostatnia rzecz, którą dodasz? Oczywiście wiórki czekoladowe! Ja użyłam mini wiórków czekoladowych, ale zwykłe też się nadają.
Dzisiejsze muffiny są idealnym przepisem na śniadanie. Nie wymagają użycia miksera, przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut i są zrobione z tak wielu łatwych składników: jogurt grecki i sos jabłkowy sprawiają, że muffiny są wilgotne i miękkie, są słodzone tylko odrobiną cukru i miodu i zawierają mąkę pełnoziarnistą. Nieźle jak na czekoladowy przysmak!
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychChude muffiny z podwójną czekoladą
★★★★★ 4,9 z 9 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 10 minut
- Czas gotowania: 18 minut
- Całkowity czas: 40 minut
- Plon: 12 muffinów
- Kategoria: Muffiny
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Nie zorientujesz się, że te muffiny z podwójną czekoladą są lekkie i niskotłuszczowe!
Składniki
- 3/4 szklanki(133g) niesłodzonego sosu jabłkowego
- 1/2 szkl anki (100g) granulowanego cukru
- 1/4 filiżanki (85g) miodu
- 2 duże białka jaj (lub 1 duże jajko)
- 3/4 fil iżanki (183g) waniliowego jogurtu greckiego*
- 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
- 1/2 szklanki (63g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 1/2szklanki (64g) mąki pszennej pełnoziarnistej (łyżka i wyrównanie)
- 1/2filiżanki (41g) naturalnego niesłodzonego kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 filiżanki(90g) mini wiórków czekoladowych, plus kilka do posypania na wierzch
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 425°F (218°C). Spryskać 12 foremek do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu. Nie używaj wkładek.
- W dużej misce ubij sos jabłkowy, cukier, miód, białka, jogurt grecki i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przesiej* razem mąki, kakao w proszku, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Powoli wmieszaj mokre składniki, uważając, aby nie przesadzić z mieszaniem. Usuń wszystkie suche kieszenie z mąki. Wmieszaj mini wiórki czekoladowe. Ciasto będzie trochę zbite.
- Rozdziel ciasto równomiernie do foremek na muffinki - wypełnij je po same brzegi. Piec przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 375°F (191°C). Piec przez kolejne 13 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
- Pozostawić muffiny do ostygnięcia przez 10 minut w formie, a następnie przełożyć na stojak, aby ostygły i były gotowe do spożycia.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Muffiny pozostają miękkie, świeże i wilgotne w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez okres do 5 dni. Muffiny dobrze zamrażać do 2-3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i podgrzać (jeśli chcesz) przed ciesząc.
- Jogurt: Możesz również użyć zwykłego jogurtu - zwykłego lub waniliowego.
- Przesiewanie: Przesiewanie suchych składników jest opcjonalne, ale zalecane, aby pozbyć się wszelkich grudek kakao w proszku.
- Tall Muffin Tops: Dlaczego początkowa wysoka temperatura? Gorący wybuch powietrza będzie sprężynować górę muffin szybko, a następnie wewnątrz muffin może piec przez resztę czasu. To pomaga muffiny rosną ładne i wysokie.
- Wartości odżywcze: Według SparkRecipes, te muffiny mają 165 kalorii, 3g tłuszczu i 34g węglowodanów każdy.
Słowa kluczowe: chude muffiny czekoladowe
Przepisy powiązane
- Chude muffinki bananowe z malinami i czekoladą
- Muffiny truskawkowe z kawałkami czekolady
- Chude Muffinki Bananowe z Krówką Czekoladową
- Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiórkami
Komentarze (0)