Pełnoziarniste Muffiny Jabłkowo-Cynamonowe
Przejdź do przepisuObfite, zdrowe i sycące pełnoziarniste muffiny wypełnione słodkimi jabłkami i dużą ilością cynamonowej przyprawy!
A tak przy okazji, bez
dodatku cukru rafinowanego. (!!!)Tak, poszłam tam. Passa zdrowej dobroci trwa. I zgadnijcie co? Kevin uwielbiał te muffiny. Ani przez chwilę nie zdawał sobie sprawy, że hello... są (1) pełnoziarniste, (2) wypełnione owocami i (3) nie zawierają cukru.
Ale zanim przejdę do muffinek: czy tylko mi się wydaje, czy ten tydzień przeleciał mi w żółwim tempie? Skrobnij. Bardziej jak ślimak. Niezależnie od tempa, bądźmy wszyscy wdzięczni, że weekend już jest i czas się rozgrzać i wylegiwać ze zdrowymi jabłkowo-cynamonowymi muffinkami na talerzach.
Zimny niezbędnik pogodowy właśnie tutaj! ↓
Jak już pewnie wiecie, nie przepadam za muffinami. Zwłaszcza jeśli chodzi o muffiny zdrowej odmiany. Czekoladowo-bananowe przypominające brownies (serio, próbowaliście ich?), truskawkowo-czekoladowe z szokująco niską liczbą kalorii i te chude bananowo-borówkowe muffiny, które o tej porze roku zyskują coraz więcej zwolenników. Rozświetlone muffiny są jak masło orzechowe do mojej galaretki. Posypka do mojego tortu urodzinowego. Maratony Netflixa do moich weekendów. Krótko mówiąc: nie mogę bez nich żyć.
Pozwólcie więc, że pokażę Wam nowy sposób na ich przygotowanie, w stylu jabłkowo-cynamonowym.
Dzisiejsze muffiny zostały zaadaptowane z moich prostych porannych muffinów chałwowych, które mają w sobie mnóstwo smakołyków, takich jak starte jabłka, starta marchewka, rodzynki, orzechy itp. Gęste: ciasto marchewkowe, ale rozjaśnione. W dzisiejszej wersji jabłkowo-cynamonowej pomijamy tartą marchewkę i zmieniamy kilka innych składników. Aby utrzymać je na lżejszej stronie, używam mieszanki sosu jabłkowego i oleju. W ten sposób muffiny zachowują swoją wilgotną, bogatą konsystencję, ale nie są obciążone tłuszczem. Czasami zauważam, że zastąpienie całego
tłuszczu w przepisach na muffiny skutkuje gumowatą konsystencją. Używam w nich roztopionego oleju kokosowego, ale możesz użyć oleju rzepakowego lub roślinnego.Inne zdrowe supergwiazdy: mąka pełnoziarnista (tak dla tego!) i jabłka. Muffinki zyskują dużo smaku i słodyczy dzięki startym jabłkom, więc sugeruję użyć słodszej odmiany. I, oczywiście, odmiany, którą uwielbiasz, ponieważ będziesz czuć dużo jabłek. Ja używam Pink Lady lub Fuji.
Również w środku: czysty syrop klonowy. Żaden z tych syropów śniadaniowych! Prawdziwy, dla skoncentrowanego smaku. Syrop klonowy w muffinach to moja nowa rzecz. Zastępuje potrzebę rafinowanego cukru. Nie są to super słodkie
muffiny, więc jeśli uwielbiasz wysokocukrowe rzeczy, tutaj będziesz za nimi tęsknić. Dużo słodyczy pochodzi z jabłek, więc ponownie - dlatego namawiam Was do użycia słodszej odmiany.Mamy też dużo cynamonu, trochę ziela angielskiego i posiekane pekany, które dodają pysznych przypraw i dobroci.
Wiecie, że pełnoziarniste muffiny smakują zupełnie nieciekawie? Nie chcesz nawet tracić czasu. Albo kalorii. W tym przypadku tak nie jest. Z tymi wszystkimi słodkimi kawałkami jabłek przepełniającymi każdy kęs, magicznym syropem klonowym, mocnym zielem angielskim, wirującym cynamonem i redukującym tłuszcz sosem jabłkowym... jest tak wiele do kochania. W każdym pojedynczym ciepłym, przytulnym, zdrowym, nierafinowanym cukrem, pełnoziarnistym kęsie. Właśnie opisałam je jako przytulne .
I jest mi z tym dobrze.Więcej ulubionych przepisów na muffiny
- Muffiny jagodowe z polewą Streusel
- Muffiny bananowe
- Muffiny czekoladowe
- Muffiny czekoladowo-bananowe pełnoziarniste
- Muffiny z kruchego ciasta dyniowego
- Muffiny Morning Glory
Muffinki pełnoziarniste jabłkowo-cynamonowe
★★★★★ 4.8 z 34 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 15 minut
- Czas gotowania: 24 minuty
- Całkowity czas: 40 minut
- Plon: 15 muffinów
- Kategoria: Muffiny
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Te zdrowe, proste i niesamowite pełnoziarniste jabłkowo-cynamonowe muffiny są zrobione bez rafinowanego cukru.
Składniki
- 2 szklanki(245g) mąki pełnoziarnistej*(łyżka i wyrównana)
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamon mielony
- 1/2 łyżeczki ziele angielskie
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 filiżanki(64g) posiekanych pekanów*
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki (160ml) czystego syropu klonowego (nie syropu śniadaniowego, prawdziwego)*.
- 1/3 szkl anki (80ml) oleju roślinnego, rzepakowego lub roztopionego olejukokosowego
- 1/3 szklanki (60g) gładkiego niesłodzonego sosu jabłkowego*
- 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 2 filiżanki (240g) rozdrobnionego/ startego jabłka (około 2 jabłek)*.
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 425°F (218°C)6. Spryskaj formę do muffinów z 12 otworami sprayem zapobiegającym przywieraniu lub użyj foremek do babeczek. Z tego przepisu wyjdzie 15 muffinów, więc przygotuj drugą formę do muffinów z 3 foremkami.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie, sól i orzechy pekan razem, aż do połączenia. Odłóż na bok. W średniej misce, ubij jajka, syrop klonowy, olej, applesauce i wanilię razem, aż do połączenia. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać kilka razy, a następnie dodać starte jabłko. Wszystko razem delikatnie złożyć, aż do połączenia i nie pozostaną kieszenie z mąki.
- Łyżeczką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je aż do samej góry. Piec przez 5 minut w temperaturze 425, a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 23-24 minuty, mniej więcej. (W przypadku mini muffinek, piecz 11-14 minut w temperaturze 350°F (177°C)). Pozwól muffinom ostygnąć przez 5 minut w formie, a następnie przenieś je na druciany stojak, aby kontynuować chłodzenie.
- Muffiny zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a następnie można je przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi
- Instrukcja zamrażania: Dla dłuższego przechowywania, zamrozić muffiny na okres do 3 miesięcy. Pozostawić do rozmrożenia na noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, jeśli chcesz.
- Mąka: 2 filiżanki białej mąki pszennej, mąki pszennej pełnoziarnistej lub uniwersalnej mąki również.
- Pekany: Zamiast pekanów, spróbuj posiekane orzechy włoskie lub nawet nasiona słonecznika. Lub pominąć całkowicie. Jeśli używasz orzechów, to opiekaj je przez 10 minut w temperaturze 300°F (148°C).
- Substancja słodząca: Możesz użyć miodu zamiast syropu klonowego, ale smak będzie inny. Klon świetnie współgra z jabłkowym cynamonem!
- Sos jabłkowy: Zamiast sosu jabłkowego użyj dodatkowo 1/3 szklanki oleju.
- Jabłka: Użyj słodszej odmiany jabłek, które kochasz. Używałem Pink Lady i Fuji. Oba fantastyczne w tych.
- Dlaczego początkowa wysoka temperatura? Gorący wybuch powietrza będzie wiosna górę muffin szybko, a następnie wewnątrz muffin może piec przez resztę czasu. Dzięki temu muffinki urosną ładne i wysokie.
- Informacje żywieniowe: Używając kalkulatora SparkRecipes, te muffiny wychodzą na 184 kalorii, 8g tłuszczu, 25g węglowodanów każdy.
- Zaadaptowane z Prostych muffinów Morning Glory.
Słowa kluczowe: jabłkowo-cynamonowe muffiny, pełnoziarniste muffiny jabłkowe
Przepisy powiązane
- Pełnoziarniste muffiny bananowo-orzechowe
- Pełnoziarniste mini muffiny dyniowe
- Wegańska granola jabłkowo-cynamonowa
- Pełnoziarniste Muffiny Bananowe z Podwójną Czekoladą
Komentarze (0)