Ciasteczka z solonym karmelem z ciemnej czekolady
Przejdź do przepisuDekadenckie ciasteczka z ciemnej czekolady nadziewane karmelem i posypane solą morską. Warte każdego kęsa!
Kiedy w zeszłym miesiącu Nestlé Toll House zwróciło się do mnie z prośbą o wzięcie udziału w konkursie "Mroczne inspiracje",
prawie spadłam z krzesła! Widzicie, dzisiejsze ciasteczka brały udział w konkursie wypieków Nestle wraz z innymi wielkimi talentami! Jeśli lubicie ciemną czekoladę, musicie sprawdzić inne przepisy w konkursie.Aktualizacja:
Moje ciasteczka wygrały konkurs! Tak, ciasteczka, które tu widzicie są warte 5,000$ i wygrały konkurs wypieków Nestle. Nie mogę wam wszystkim wystarczająco podziękować za głosowanie! Nazywam je moimi ciasteczkami wartymi 5 000 dolarów. ????Zrobienie ich jest takie proste.
Przepis na czekoladowe ciasteczka jest dość prosty i standardowy. Ja używam dodatkowego kakao w proszku, żeby były jeszcze bardziej puszyste. Im więcej czekolady, tym lepiej. Przed wrzuceniem do piekarnika nadziewam ciasteczka karmelowymi cukierkami w polewie czekoladowej i Nestlé® Toll House® Dark Chocolate Morsels, a każde z nich oprószam solą morską.
Uwielbiam Dark Chocolate Morsels i używam ich na lewo i prawo w moich ostatnich przepisach. Będę łączyć się z niektórych ciemnych receptur czekolady na dole tego postu dla Ciebie.
Aby zrobić czekoladowe ciasteczka, zacznij od masła o temperaturze pokojowej. Ubij masło w misce miksera stojącego lub ręcznego przez około 20 sekund na średniej prędkości przed dodaniem cukru. To sprawi, że będzie ono ładne i kremowe. Dodaj 1/2 szklanki białego cukru i 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru. Brązowy cukier nie musi być pakowany i możesz zamiast niego użyć jasnego brązowego cukru. Wolę ciemny brązowy cukier, ponieważ ma bogatszy, bardziej zdecydowany smak niż jasnobrązowy.
Dodaj 1 jajko i 1 łyżeczkę wanilii. Ubij mieszankę i w razie potrzeby zeskrob szpatułką boki miski. Mokre składniki są gotowe, więc odłóż je na bok. Przejdź do suchych składników...
Lubię przesiewać suche składniki razem. Niesłodzone kakao w proszku może być dość grudkowate i nie chcesz mieć żadnych suchych kieszonek w swoich ciasteczkach, więc przesianie go razem z mąką, sodą oczyszczoną i solą ułatwi jego dodanie do ciasta.
Kiedy suche składniki są już dokładnie wymieszane, dodaj je powoli do mokrych składników. Lubię używać miarki i dodawać około 1/2 szklanki suchych składników na raz, przy niskiej prędkości miksera. Pozwala to na łatwe wymieszanie suchych składników z mokrymi i zapobiega ogromnej eksplozji proszku w całej mojej kuchni!
Nie zapomnij o dwóch ostatnich kluczowych składnikach. Ciasto na ciasteczka jest dość gęste, więc potrzebujesz *jakiegoś* płynu, aby je rozrzedzić. Użyj 2 łyżek stołowych mleka, nie więcej! Więcej sprawi, że ciasto będzie BARDZO lepkie i nie do opanowania. Zaufaj mi, próbowałam. Po ręcznym wymieszaniu mleka, dodaj 1,5 szklanki Nestlé® Toll House® Dark Chocolate Morsels. Lubię dużo kawałków w każdym kęsie.
Schładzaj ciasto przez co najmniej 1-2 godziny. Preferowane są dwie godziny. Im dłużej schładzasz ciasto, tym mniej będzie się ono kleić - dzięki czemu będzie łatwiejsze do wykonania w następnym kroku. Ja, jeśli mam czas, schładzam ciasto nawet przez 4 godziny.
Teraz nadchodzi część zabawy! Chwyć 18 cukierków karmelowych w polewie czekoladowej lub zwykłych miękkich cukierków karmelowych (ja wolę Rolos). Weź 2 łyżki schłodzonego ciasta i podziel je na pół. Każdą z nich zroluj rękami w kulkę. W 1 kulkę wetknij karmel, coś w rodzaju kołyski. Mam zdjęcie jak to robię w tym przepisie na podobne ciasteczka. Na karmel nałóż drugą kulkę ciasta i zamknij boki tak, aby karmel był bezpiecznie upchnięty w środku.
Na koniec posyp ciasteczko solą morską. Uwielbiam słone, słodkie ciasteczka! Czekolada, karmel i sól to zwycięska kombinacja, która doskonale smakuje w tym gęstym, miękkim ciasteczku.
Teraz czas na pieczenie. Około 12-13 minut w piekarniku. Czekoladowe ciasteczka są dość duże i po wyjęciu z piekarnika będą wydawać się nierozdrobnione i bardzo miękkie. Nie szkodzi, obiecuję. Ciasteczka będą się dalej piekły, gdy ostygną na blasze.
Ja zawsze lekko niedopiekam ciasteczek, aby pozostały miękkie. Te czekoladowe ciasteczka pięknie się przechowują, a nawet stają się jeszcze bardziej miękkie drugiego dnia. I pozostały miękkie przez całe 7 dni. Wytrzymały tak długo tylko dlatego, że zapomniałam o jednym samotnym ciasteczku w moim słoiku. ????
Tylko poczekaj, aż spróbujesz jednego świeżo wyjętego z piekarnika!
Przyjrzyjmy się teraz punktom sprzedaży:
- Rozpływający się wszędzie karmel.
- Roztopiona ciemna czekolada.
- Wnętrze przypominające krówkę brownie.
- Sól morska na wierzchu dla podkreślenia słodyczy.
- Niebiańskie!
Grube ciasteczka, ciągnąca się warstwa zewnętrzna, miękka konsystencja wypieku. Wszystkie moje ciasteczkowe wymagania! Wiem, że pokochacie te czekoladowe ciasteczka. A do tego są zaskakująco łatwe do zrobienia.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychCiasteczka z solonym karmelem i ciemną czekoladą
★★★★★ 5 z 8 opinii- Autor: Sally
- Prep Time: 2 godziny, 15 minut
- Czas gotowania: 13 minut
- Całkowity czas: 3 godziny
- Plon: 16-18 ciasteczek
- Kategoria: Ciasteczka
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Dekadenckie ciasteczka z ciemnej czekolady nadziewane karmelem i posypane solą morską. Warte każdego kęsa!
Składniki
- 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1/2szklanki (100g) granulowanego cukru
- 1/2filiżanki (100g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
- 1 fil iżanka (125g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 2/3 szklanki (55g) niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1/8 łyżeczki sól
- 2 łyżki stołowe (30ml) mleka
- 1 i 1/2 szklanki(270g) Nestlé® Toll House® Dark Chocolate Morsels
- 16-17 karmelków w polewie czekoladowej, np. Rolos
- gruboziarnista sól morska
Instrukcje
- Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatką, miksujemy masło na średnich obrotach przez około 20 sekund. Dodajemy cukier i mieszamy na średnich obrotach. Wszystko razem ubijemy na jasną i puszystą masę. Wbij jajko i dodaj wanilię. W razie potrzeby zeskrobać boki miski.
- W osobnej misce średniej wielkości przesiej razem mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól. Powoli dodaj do mokrych składników. Wymieszaj z mlekiem, a następnie wmieszaj kawałki gorzkiej czekolady. Ciasto będzie gęste i bardzo klejące. Schładzaj przez co najmniej 1-2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odłóż na bok.
- Weź 2 łyżki schłodzonego ciasta, podziel na pół i zroluj każdą z nich w kulkę. W jedną kulkę ciasta wetknij karmel. Na karmel nałóż drugą kulkę ciasta i uszczelnij boki, tak aby karmel był bezpiecznie umieszczony w środku. Powtórz czynność z resztą ciasta i 18 karmelowymi cukierkami. Przed włożeniem do piekarnika posypać solą morską.
- Piecz przez 12-13 minut. Ciasteczka będą wydawały się niegotowe i bardzo miękkie. Pozostawić do ostygnięcia na blasze przez co najmniej 5 minut, a następnie przenieść na stojak do drucianego stolika, aby ostygły całkowicie.
Uwagi
- Przygotowanie i zamrażanie: Ciasteczka pozostają świeże w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia. Możesz zrobić ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 3 dni. Pozwól, aby dojść do temperatury pokojowej, a następnie kontynuuj krok 4. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka dobrze zamrozić do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Kliknij tutaj, aby poznać moje wskazówki i sztuczki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
- Koniecznie sprawdź też moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek oraz 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.
Słowa kluczowe: ciasteczka karmelowo-czekoladowe, solony karmel, ciasteczka z ciemnej czekolady
Przepisy powiązane
- Solone ciasteczka z ciemnej czekolady
- Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem i orzechami pekan
- Czekoladowe ciasteczka z solonym karmelem
- Czekoladowe ciasteczka żółwiki
Komentarze (0)