Szybki chleb brzoskwiniowy
Przejdź do przepisuTen przypominający ciasto i wilgotny chleb z brzoskwiniami
składa się z prostego ciasta, soczystych brzoskwiń i posypki z brązowego cukru. Wymieszaj brzoskwinie z cynamonem i cukrem, a następnie włóż je do ciasta, tak jak przyrządza się brzoskwiniowy bundt cake. Podczas gdy trzeba ubrudzić kilka misek, wystarczy garść podstawowych składników i nie trzeba używać miksera.Czy to będzie chleb? Ciasto kruche? Ciasto deserowe? Ten przepis tańczy w kilku wierszach, ponieważ smakuje wyśmienicie w towarzystwie kawy, jako popołudniowy przysmak lub podgrzany z gałką lodów waniliowych na zakończenie posiłku. Zawsze doceniam wszechstronne wypieki i wiem, że Ty też je docenisz!
Szczegóły chleba brzoskwiniowego
Przepis na ten chleb brzoskwiniowy składa się z 3 składników: Szybkie Ciasto Chlebowe, Brzoskwinie z Cynamonowym Cukrem i Polewa Kruche.
- Smak: Jeśli potrzebujesz przepisu, w którym Twoje świeżo zebrane brzoskwinie będą błyszczeć, upiecz ten chleb. Słodkie brzoskwinie i cynamon ripple centrum, ale nawet kęsy bez brzoskwiń wyróżniać. Chciałam, aby cała kromka była równie pyszna i ekscytująca, więc doprawiłam chleb wanilią i odrobiną ekstraktu z migdałów, a całość posypałam cynamonową kruszonką z brązowym cukrem. (W każdym kęsie jest mnóstwo aromatycznego i świeżego smaku. W cieście użyjemy tylko 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, ponieważ jego smak może łatwo przytłoczyć delikatne brzoskwinie.
- Tekstura: Jeśli chodzi o teksturę, ten brzoskwiniowy szybki chlebek plasuje się gdzieś pomiędzy chlebkiem bananowym a białym ciastem. Powiedziałabym, że bliżej mu do jabłkowego chleba cynamonowego i chleba z cukinii. Nie jest ani szczególnie gęsty, ani zbyt lekki. Będziesz cieszyć się jego cudownie miękkim miękiszem, który wytrzymuje ciężkość brzoskwiń w środku. Miękki miękisz otaczający brzoskwinie jest z pewnością wilgotny i z czasem może stać się mokry, dlatego zalecam przechowywanie chleba w lodówce po pierwszym dniu.
- Łatwość: Obieranie i krojenie śliskich brzoskwiń to prawdopodobnie najtrudniejsza część! Jest to łatwy przepis na letni wypiek, który mogą wykonać piekarze o każdym poziomie umiejętności. Podczas gdy jest kilka misek do mieszania wymagane - mokre składniki, suche składniki, polewa kruche, i brzoskwinie - nie trzeba miksera. Foremka do ciasta jest pomocna przy wyrabianiu kruszonki, ale możesz użyć widelca lub nawet rąk. Nie spiesz się z łączeniem poszczególnych składników, a zostaniesz nagrodzony bochenkiem sukcesu.
Testowanie przepisu na chleb brzoskwiniowy
Zanim zaczniesz ten przepis na szybki chleb z brzoskwiniami, pozwól mi wyjaśnić, jak go przygotowałam. Zaczęłam testować ten przepis z moim brzoskwiniowym ciastem na muffiny jako podstawą, przepisem podobnym do tego jagodowego chleba na muffiny. Część chlebowa była w porządku, ale wszędzie tam, gdzie była brzoskwinia, była ciężka i mokra - nie wilgotna - mokra. Zapewniam was, że była też upieczona. Jest to cieńsze ciasto, co nie sprzyjało ciężkim brzoskwiniom.
Zmieniłam kierunek i przyjrzałam się bliżej temu brzoskwiniowemu bundt cake, które jest na bazie oleju i jest przeskalowaną wersją szybkiego chleba z cynamonowym wigorem. Miękisz jest lekki, ale wystarczająco mocny, by utrzymać owoce. Bawiłam się z zaczynem i 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dały piękny, sprężysty miękisz. Kwaśna śmietana dodaje wilgoci bez rozrzedzania ciasta. Brzoskwinie pozostają uniesione i chociaż miękisz wokół kawałków brzoskwiń jest wilgotny, nie jest mokry. (Pod warunkiem, że pieczesz chleb wystarczająco długo).
Na zdjęciach: Jak zrobić chleb brzoskwiniowy
W przepisie do wydrukowania poniżej, polecam najpierw zrobić kruszonkę i umieścić ją w lodówce, aż będzie potrzebna. Im zimniejsza będzie, tym bardziej prawdopodobne jest, że zachowa swoją kruchą konsystencję. Jeśli polewa będzie ciepła i trafi do piekarnika, rozpuści się i praktycznie zniknie w skórce chleba. Następnie przygotuj ciasto na szybki chleb i brzoskwinie, a potem złóż chleb przed pieczeniem.
Najważniejszym krokiem w tym przepisie na chleb brzoskwiniowy jest ułożenie i zawirowanie brzoskwiń. Jak zaznaczono w przepisie do wydrukowania poniżej, wymieszaj kawałki brzoskwiń z cukrem i cynamonem. W przygotowanej brytfannie rozłóż połowę ciasta na chleb, wszystkie brzoskwinie (z płynem, który wytworzyły), a następnie pozostałe ciasto. Wszystko razem wymieszaj, aby uzyskać pyszną wstęgę cynamonu, cukru i brzoskwiń. Dokładnie w ten sam sposób składamy jabłkowy chleb cynamonowy.
Możesz pominąć posypkę (lub pozostawić ją!), a upieczony i ostudzony chlebek polać lukrem waniliowym.
Brzoskwiniowy Szybki Chleb Porady Sukcesu
- Najlepsza dojrzałość: Najlepsze świeże brzoskwinie do szybkiego chleba brzoskwiniowego są lekko jędrne (nie twarde) z zerową ilością siniaków lub miękkich miejsc. Najlepiej jest kupić lub zebrać około 4 jędrnych brzoskwiń, a następnie pozostawić je w papierowej torbie na 1-2 dni, aby dojrzały. Niektóre z nich mogą mieć miękkie plamy po tym czasie, dlatego sugeruję mieć kilka sztuk więcej niż potrzebujesz. Zjedz pozostałe!
- Pokrój brzoskwinie na kawałki wielkości kęsów i nie mieszaj ich z mąką. W tym chlebie jest tylko około 2 brzoskwiń, ale jeśli pokroisz je wystarczająco drobno, będziesz cieszyć się dziesiątkami kawałków w całym chlebie. Polecam obrać i pokroić brzoskwinie na kawałki wielkości 3/4 cala. Nie mieszaj kawałków brzoskwiń z mąką, aby były bardziej suche lub uniesione w środku chleba - chleb będzie lepki.
- Chleb rozpadnie się, jeśli będziesz go kroić na ciepło. Brzoskwinie sprawiają, że chleb jest delikatny, więc kromki rozpadną się, jeśli pokroisz je ciepłe. Pozwól chlebowi całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem i podaniem. Jeśli chcesz się nim cieszyć na ciepło, podgrzej kromki w mikrofalówce.
Szybki chleb brzoskwiniowy
★★★★★ 5 z 10 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 25 minut
- Czas gotowania: 1 godzina
- Całkowity czas: 3 godziny (w tym chłodzenie)
- Wydajność: 1 bochenek
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Ten kruchy i wilgotny chleb z brzoskwiniami składa się z prostego ciasta, soczystych brzoskwiń i posypki z brązowego cukru. Z tego przepisu można zrobić muffinki lub mini bochenki. Patrz uwagi do przepisu poniżej.
Składniki
Polewa kruszonkowa
- 2 łyżki stołowe(25g) cukierjasny lub ciemny brązowyw proszku
- 3 ły żki stołowe(24g) mąki uniwersalnej
- 1/4 łyżeczki mielony cynamon
- 2 łyżki stołowe(30g) niesolone masło, zimne i pokrojone w kostkę
Chleb
- 2 filiżankis(250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- 3/4 filiżanki(150g) cukier granulowany
- 1/3 filiżanki (80ml) olej roślinny
- 1/2 szklanki (120g) kwaśnej śmietany (lub zwykłego jogurtu/jogurtu greckiego), w temperaturze pokojowej*.
- 1/2 filiżanki (120ml) pełne mleko, w temperaturze pokojowej*
- 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
- 1/2 łyżeczki ekstrakt migdałowy
Warstwa brzoskwiniowa
- 1 i 1/2 szklanki (około 230g) obranych i pokrojonych brzoskwiń (około 2 średnich brzoskwiń)
- 1 łyżka stołowa(12g) cukru granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielony cynamon
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Posmaruj bochenek o wymiarach 9×5 cali sprayem zapobiegającym przywieraniu.
- Polewa kruszonkowa: Najpierw przygotujemy polewę kruchą. Wymieszaj razem brązowy cukier, mąkę i cynamon. Dodaj zimne masło i używając noża do ciasta lub widelca, posiekaj masło w brązowej mieszance cukru, aż powstanie groch wielkości okruchów. Możesz również użyć rąk, aby wymieszać całość. Odstaw do lodówki (lub zamroź), aż będzie gotowe do użycia w kroku 5. (Im zimniejsze jest masło, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zapadnie się w chleb i straci swoją kruchą konsystencję).
- Chleb: Ubij mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól razem w dużej misce. W średniej misce, ubij jajko i cukier granulowany razem, aż do połączenia. Whiskey w oleju, śmietany, mleka, ekstraktu waniliowego i ekstraktu migdałowego. Wlej mokre składniki do suchych składników, a następnie ubijaj do całkowitego połączenia. Unikaj nadmiernego mieszania. Będziesz mieć około 3 filiżanki ciasta.
- Brzoskwinie: Wymieszaj razem składniki warstwy brzoskwiniowej.
- Wlać / rozprzestrzeniać połowę ciasta do przygotowanej formy do bochenka. Łyżka / rozłożone brzoskwinie (i wszelkie soki) równomiernie na wierzchu. Ostrożnie wylej/rozłóż pozostałe ciasto równomiernie na wierzchu. Używając noża, zawiruj ciasto na środku bochenka. Równomiernie posyp wierzch kruszonką.
- Piecz chleb przez 60-65 minut, w połowie pieczenia przykrywając luźno folią, aby zapobiec nadmiernemu zarumienieniu wierzchu. Nakłuj środek chleba wykałaczką. Jeśli wyjdzie czysta, chleb jest gotowy. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od piekarnika. Mój chleb potrzebuje zazwyczaj 1 godziny. Ostudź chleb całkowicie w naczyniu ustawionym na drucianej podstawce.
- Po całkowitym ostudzeniu, pokrój w plastry i podawaj. Porcje chleba wokół brzoskwiń mogą mieć gumowaty smak, ponieważ brzoskwinie są tak mokre, ale podgrzanie kromki w mikrofalówce przez 10 sekund pomoże. Przykryj i przechowuj resztki chleba w temperaturze pokojowej przez 1 dzień lub w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi
- Instrukcja zamrażania: Upieczony i ostudzony chleb dobrze się zamraża do 3 miesięcy. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
- Brzoskwinie: Pokrój obrane brzoskwinie na (około) 3/4 cala kawałki. Oto obieraczka do warzyw, której używam i kocham. Świeże brzoskwinie są najlepsze, ale można użyć mrożonych posiekanych brzoskwiń, jeśli chcesz. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, najpierw rozmroź brzoskwinie. Osusz je tak bardzo, jak tylko możesz, zanim zmieszasz z cukrem i cynamonem w kroku 4. Możesz zastąpić je nektarynkami lub morelami. Nie używaj brzoskwiń z puszki, ponieważ są one zbyt mokre.
- Kwaśna śmiet ana i mleko: Najlepiej jest użyć mieszanki kwaśnej śmietany (lub jogurtu) i mleka pełnego tutaj. Nie polecam używania 1 szklanki maślanki do zastąpienia obu, ponieważ ciasto będzie rzadkie i chleb będzie miał mokry smak. W razie potrzeby, zamiast 1/2 szklanki (120ml) mleka pełnego można użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka bez zawartości nabiału.
- Muffiny: Zapraszam do wypróbowania moich muffinów z brzoskwiniami streusel, które są wyjątkowo ciastowate i maślane. Możesz również użyć dzisiejszego ciasta na chleb do zrobienia muffinek z brzoskwiniami. Nasmaruj tłuszczem 12-tu foremek do muffinów lub wyłóż je wkładkami. Będziesz potrzebować drugiej patelni na 2-3 dodatkowe muffiny, ponieważ z tego przepisu wychodzi około 14-15. (Lub piec w partiach.) Zamiast mieszania brzoskwiń z cynamonem i cukrem i wirowania do ciasta, jak wspomniano w przepisie powyżej, wymieszać posiekane brzoskwinie tylko z cynamonem i złożyć bezpośrednio do ciasta po zmieszaniu mokrych i suchych składników razem w kroku 3. Wypełnij foremki do muffinów do samej góry ciastem z brzoskwiniami. Wciśnij okruchy polewy lekko na wierzch każdego z nich. Piecz muffiny przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 15-17 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 20-22 minuty, mniej więcej. Studzić muffiny przez 5 minut w foremce, następnie przełożyć na druciany stojak do dalszego chłodzenia. Robi się 14-15 muffinów.
- Mini chlebki: Możesz użyć tego ciasta, aby zrobić mini chlebki brzoskwiniowe. Postępuj zgodnie z przepisem powyżej, jak napisano, dzieląc ciasto / brzoskwinie / polewa między mini bochenek patelni. Wymieszaj ciasto i brzoskwinie razem, zgodnie z instrukcjami powyżej. Czas pieczenia i wydajność zależy od wielkości foremek do mini chlebków. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.
Słowa kluczowe: chleb z brzoskwiniami
Przepisy powiązane
- Chleb z cukinii
- Muffiny brzoskwiniowe Streusel
- Świeży brzoskwiniowy szewc
- Szybki chleb z cynamonowymi wiśniami
Komentarze (0)