Post

Szybki chleb brzoskwiniowy

Przejdź do przepisu

Ten przypominający ciasto i wilgotny chleb z brzoskwiniami

składa się z prostego ciasta, soczystych brzoskwiń i posypki z brązowego cukru. Wymieszaj brzoskwinie z cynamonem i cukrem, a następnie włóż je do ciasta, tak jak przyrządza się brzoskwiniowy bundt cake. Podczas gdy trzeba ubrudzić kilka misek, wystarczy garść podstawowych składników i nie trzeba używać miksera.

Czy to będzie chleb? Ciasto kruche? Ciasto deserowe? Ten przepis tańczy w kilku wierszach, ponieważ smakuje wyśmienicie w towarzystwie kawy, jako popołudniowy przysmak lub podgrzany z gałką lodów waniliowych na zakończenie posiłku. Zawsze doceniam wszechstronne wypieki i wiem, że Ty też je docenisz!


Szczegóły chleba brzoskwiniowego

Przepis na ten chleb brzoskwiniowy składa się z 3 składników: Szybkie Ciasto Chlebowe, Brzoskwinie z Cynamonowym Cukrem i Polewa Kruche.

  • Smak: Jeśli potrzebujesz przepisu, w którym Twoje świeżo zebrane brzoskwinie będą błyszczeć, upiecz ten chleb. Słodkie brzoskwinie i cynamon ripple centrum, ale nawet kęsy bez brzoskwiń wyróżniać. Chciałam, aby cała kromka była równie pyszna i ekscytująca, więc doprawiłam chleb wanilią i odrobiną ekstraktu z migdałów, a całość posypałam cynamonową kruszonką z brązowym cukrem. (W każdym kęsie jest mnóstwo aromatycznego i świeżego smaku. W cieście użyjemy tylko 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, ponieważ jego smak może łatwo przytłoczyć delikatne brzoskwinie.
  • Tekstura: Jeśli chodzi o teksturę, ten brzoskwiniowy szybki chlebek plasuje się gdzieś pomiędzy chlebkiem bananowym a białym ciastem. Powiedziałabym, że bliżej mu do jabłkowego chleba cynamonowego i chleba z cukinii. Nie jest ani szczególnie gęsty, ani zbyt lekki. Będziesz cieszyć się jego cudownie miękkim miękiszem, który wytrzymuje ciężkość brzoskwiń w środku. Miękki miękisz otaczający brzoskwinie jest z pewnością wilgotny i z czasem może stać się mokry, dlatego zalecam przechowywanie chleba w lodówce po pierwszym dniu.
  • Łatwość: Obieranie i krojenie śliskich brzoskwiń to prawdopodobnie najtrudniejsza część! Jest to łatwy przepis na letni wypiek, który mogą wykonać piekarze o każdym poziomie umiejętności. Podczas gdy jest kilka misek do mieszania wymagane - mokre składniki, suche składniki, polewa kruche, i brzoskwinie - nie trzeba miksera. Foremka do ciasta jest pomocna przy wyrabianiu kruszonki, ale możesz użyć widelca lub nawet rąk. Nie spiesz się z łączeniem poszczególnych składników, a zostaniesz nagrodzony bochenkiem sukcesu.

Testowanie przepisu na chleb brzoskwiniowy

Zanim zaczniesz ten przepis na szybki chleb z brzoskwiniami, pozwól mi wyjaśnić, jak go przygotowałam. Zaczęłam testować ten przepis z moim brzoskwiniowym ciastem na muffiny jako podstawą, przepisem podobnym do tego jagodowego chleba na muffiny. Część chlebowa była w porządku, ale wszędzie tam, gdzie była brzoskwinia, była ciężka i mokra - nie wilgotna - mokra. Zapewniam was, że była też upieczona. Jest to cieńsze ciasto, co nie sprzyjało ciężkim brzoskwiniom.

Zmieniłam kierunek i przyjrzałam się bliżej temu brzoskwiniowemu bundt cake, które jest na bazie oleju i jest przeskalowaną wersją szybkiego chleba z cynamonowym wigorem. Miękisz jest lekki, ale wystarczająco mocny, by utrzymać owoce. Bawiłam się z zaczynem i 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dały piękny, sprężysty miękisz. Kwaśna śmietana dodaje wilgoci bez rozrzedzania ciasta. Brzoskwinie pozostają uniesione i chociaż miękisz wokół kawałków brzoskwiń jest wilgotny, nie jest mokry. (Pod warunkiem, że pieczesz chleb wystarczająco długo).


Na zdjęciach: Jak zrobić chleb brzoskwiniowy

W przepisie do wydrukowania poniżej, polecam najpierw zrobić kruszonkę i umieścić ją w lodówce, aż będzie potrzebna. Im zimniejsza będzie, tym bardziej prawdopodobne jest, że zachowa swoją kruchą konsystencję. Jeśli polewa będzie ciepła i trafi do piekarnika, rozpuści się i praktycznie zniknie w skórce chleba. Następnie przygotuj ciasto na szybki chleb i brzoskwinie, a potem złóż chleb przed pieczeniem.

Najważniejszym krokiem w tym przepisie na chleb brzoskwiniowy jest ułożenie i zawirowanie brzoskwiń. Jak zaznaczono w przepisie do wydrukowania poniżej, wymieszaj kawałki brzoskwiń z cukrem i cynamonem. W przygotowanej brytfannie rozłóż połowę ciasta na chleb, wszystkie brzoskwinie (z płynem, który wytworzyły), a następnie pozostałe ciasto. Wszystko razem wymieszaj, aby uzyskać pyszną wstęgę cynamonu, cukru i brzoskwiń. Dokładnie w ten sam sposób składamy jabłkowy chleb cynamonowy.

Możesz pominąć posypkę (lub pozostawić ją!), a upieczony i ostudzony chlebek polać lukrem waniliowym.


Brzoskwiniowy Szybki Chleb Porady Sukcesu

  1. Najlepsza dojrzałość: Najlepsze świeże brzoskwinie do szybkiego chleba brzoskwiniowego są lekko jędrne (nie twarde) z zerową ilością siniaków lub miękkich miejsc. Najlepiej jest kupić lub zebrać około 4 jędrnych brzoskwiń, a następnie pozostawić je w papierowej torbie na 1-2 dni, aby dojrzały. Niektóre z nich mogą mieć miękkie plamy po tym czasie, dlatego sugeruję mieć kilka sztuk więcej niż potrzebujesz. Zjedz pozostałe!
  2. Pokrój brzoskwinie na kawałki wielkości kęsów i nie mieszaj ich z mąką. W tym chlebie jest tylko około 2 brzoskwiń, ale jeśli pokroisz je wystarczająco drobno, będziesz cieszyć się dziesiątkami kawałków w całym chlebie. Polecam obrać i pokroić brzoskwinie na kawałki wielkości 3/4 cala. Nie mieszaj kawałków brzoskwiń z mąką, aby były bardziej suche lub uniesione w środku chleba - chleb będzie lepki.
  3. Chleb rozpadnie się, jeśli będziesz go kroić na ciepło. Brzoskwinie sprawiają, że chleb jest delikatny, więc kromki rozpadną się, jeśli pokroisz je ciepłe. Pozwól chlebowi całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem i podaniem. Jeśli chcesz się nim cieszyć na ciepło, podgrzej kromki w mikrofalówce.
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflagaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterestpinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona serce stałe ikona

Szybki chleb brzoskwiniowy

5 z 10 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 3 godziny (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten kruchy i wilgotny chleb z brzoskwiniami składa się z prostego ciasta, soczystych brzoskwiń i posypki z brązowego cukru. Z tego przepisu można zrobić muffinki lub mini bochenki. Patrz uwagi do przepisu poniżej.


Składniki

Polewa kruszonkowa

  • 2 łyżki stołowe(25g) cukierjasny lub ciemny brązowyw proszku
  • 3 ły żki stołowe(24g) mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki mielony cynamon
  • 2 łyżki stołowe(30g) niesolone masło, zimne i pokrojone w kostkę

Chleb

  • 2 filiżankis(250g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 filiżanki(150g) cukier granulowany
  • 1/3 filiżanki (80ml) olej roślinny
  • 1/2 szklanki (120g) kwaśnej śmietany (lub zwykłego jogurtu/jogurtu greckiego), w temperaturze pokojowej*.
  • 1/2 filiżanki (120ml) pełne mleko, w temperaturze pokojowej*
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt migdałowy

Warstwa brzoskwiniowa

  • 1 i 1/2 szklanki (około 230g) obranych i pokrojonych brzoskwiń (około 2 średnich brzoskwiń)
  • 1 łyżka stołowa(12g) cukru granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Posmaruj bochenek o wymiarach 9×5 cali sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  2. Polewa kruszonkowa: Najpierw przygotujemy polewę kruchą. Wymieszaj razem brązowy cukier, mąkę i cynamon. Dodaj zimne masło i używając noża do ciasta lub widelca, posiekaj masło w brązowej mieszance cukru, aż powstanie groch wielkości okruchów. Możesz również użyć rąk, aby wymieszać całość. Odstaw do lodówki (lub zamroź), aż będzie gotowe do użycia w kroku 5. (Im zimniejsze jest masło, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zapadnie się w chleb i straci swoją kruchą konsystencję).
  3. Chleb: Ubij mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól razem w dużej misce. W średniej misce, ubij jajko i cukier granulowany razem, aż do połączenia. Whiskey w oleju, śmietany, mleka, ekstraktu waniliowego i ekstraktu migdałowego. Wlej mokre składniki do suchych składników, a następnie ubijaj do całkowitego połączenia. Unikaj nadmiernego mieszania. Będziesz mieć około 3 filiżanki ciasta.
  4. Brzoskwinie: Wymieszaj razem składniki warstwy brzoskwiniowej.
  5. Wlać / rozprzestrzeniać połowę ciasta do przygotowanej formy do bochenka. Łyżka / rozłożone brzoskwinie (i wszelkie soki) równomiernie na wierzchu. Ostrożnie wylej/rozłóż pozostałe ciasto równomiernie na wierzchu. Używając noża, zawiruj ciasto na środku bochenka. Równomiernie posyp wierzch kruszonką.
  6. Piecz chleb przez 60-65 minut, w połowie pieczenia przykrywając luźno folią, aby zapobiec nadmiernemu zarumienieniu wierzchu. Nakłuj środek chleba wykałaczką. Jeśli wyjdzie czysta, chleb jest gotowy. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od piekarnika. Mój chleb potrzebuje zazwyczaj 1 godziny. Ostudź chleb całkowicie w naczyniu ustawionym na drucianej podstawce.
  7. Po całkowitym ostudzeniu, pokrój w plastry i podawaj. Porcje chleba wokół brzoskwiń mogą mieć gumowaty smak, ponieważ brzoskwinie są tak mokre, ale podgrzanie kromki w mikrofalówce przez 10 sekund pomoże. Przykryj i przechowuj resztki chleba w temperaturze pokojowej przez 1 dzień lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczony i ostudzony chleb dobrze się zamraża do 3 miesięcy. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
  2. Brzoskwinie: Pokrój obrane brzoskwinie na (około) 3/4 cala kawałki. Oto obieraczka do warzyw, której używam i kocham. Świeże brzoskwinie są najlepsze, ale można użyć mrożonych posiekanych brzoskwiń, jeśli chcesz. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, najpierw rozmroź brzoskwinie. Osusz je tak bardzo, jak tylko możesz, zanim zmieszasz z cukrem i cynamonem w kroku 4. Możesz zastąpić je nektarynkami lub morelami. Nie używaj brzoskwiń z puszki, ponieważ są one zbyt mokre.
  3. Kwaśna śmiet ana i mleko: Najlepiej jest użyć mieszanki kwaśnej śmietany (lub jogurtu) i mleka pełnego tutaj. Nie polecam używania 1 szklanki maślanki do zastąpienia obu, ponieważ ciasto będzie rzadkie i chleb będzie miał mokry smak. W razie potrzeby, zamiast 1/2 szklanki (120ml) mleka pełnego można użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka bez zawartości nabiału.
  4. Muffiny: Zapraszam do wypróbowania moich muffinów z brzoskwiniami streusel, które są wyjątkowo ciastowate i maślane. Możesz również użyć dzisiejszego ciasta na chleb do zrobienia muffinek z brzoskwiniami. Nasmaruj tłuszczem 12-tu foremek do muffinów lub wyłóż je wkładkami. Będziesz potrzebować drugiej patelni na 2-3 dodatkowe muffiny, ponieważ z tego przepisu wychodzi około 14-15. (Lub piec w partiach.) Zamiast mieszania brzoskwiń z cynamonem i cukrem i wirowania do ciasta, jak wspomniano w przepisie powyżej, wymieszać posiekane brzoskwinie tylko z cynamonem i złożyć bezpośrednio do ciasta po zmieszaniu mokrych i suchych składników razem w kroku 3. Wypełnij foremki do muffinów do samej góry ciastem z brzoskwiniami. Wciśnij okruchy polewy lekko na wierzch każdego z nich. Piecz muffiny przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 15-17 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 20-22 minuty, mniej więcej. Studzić muffiny przez 5 minut w foremce, następnie przełożyć na druciany stojak do dalszego chłodzenia. Robi się 14-15 muffinów.
  5. Mini chlebki: Możesz użyć tego ciasta, aby zrobić mini chlebki brzoskwiniowe. Postępuj zgodnie z przepisem powyżej, jak napisano, dzieląc ciasto / brzoskwinie / polewa między mini bochenek patelni. Wymieszaj ciasto i brzoskwinie razem, zgodnie z instrukcjami powyżej. Czas pieczenia i wydajność zależy od wielkości foremek do mini chlebków. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.

Słowa kluczowe: chleb z brzoskwiniami

Przepisy powiązane

  • Chleb z cukinii
  • Muffiny brzoskwiniowe Streusel
  • Świeży brzoskwiniowy szewc
  • Szybki chleb z cynamonowymi wiśniami

Komentarze (0)

Zostaw komentarz