Łatwy Crème Brûlée
Przejdź do przepisuWielu początkujących piekarzy jest ZADOWOLONYCH z tego, jak łatwy jest creme brûlée
! Potrzeba tylko 6 składników, a jeśli zastosujesz się do moich wskazówek, otrzymasz najbardziej gładki i kremowy deser w historii.Przepis na creme brûlée z dodatkiem espresso i czystej wanilii to mój ulubiony przepis na creme brûlée. Wspaniale kremowy krem można uzyskać jedynie poprzez przebicie się przez chrupiący sufit z karmelizowanego cukru. Różnica tekstur pomiędzy tymi dwoma warstwami jest niewiarygodna i odróżnia ten deser od każdego innego. Mówiąc wprost, crème brûlée smakuje jak luksus.
Wspaniała wiadomość jest taka, że nie trzeba stołować się w wytwornej restauracji, aby doświadczyć najlepszych wrażeń z crème brûlée. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak łatwo można go zrobić w domu, nie wspominając o tym, że jest o kilka dolarów tańszy niż 12 dolarów, które trzeba zapłacić w restauracji.
Przegląd: Jak zrobić Crème Brûlée w domu
Pełny przepis do wydrukowania jest dostępny poniżej, ale pozwól mi przejść przez proces, abyś mógł zrozumieć kroki przed rozpoczęciem.
- Zacznij od podstawowych składników kuchennych: śmietany, cukru, żółtek, soli i wanilii. Lubię dodawać odrobinę espresso w proszku, aby uzyskać dodatkowy smak. Jaką to robi różnicę! Wiem, że wiele osób może nie mieć pod ręką espresso w proszku, więc jest to składnik opcjonalny. Ale zaufaj mi, gdy mówię, że espresso w proszku sprawia, że dobry crème brûlée jest najlepszym crème brûlée.
- Gotowanie: Podgrzej śmietanę + sól na kuchence. Wyłącz ogień, dodaj wanilię do smaku. Żółtka i cukier ubić razem. Temperowanie mieszaniny żółtka jaj przez powolne ubijanie w niektórych z ciepłej śmietany. Wlej do foremek i upiecz. Pozwól im ostygnąć, a następnie schładzaj przez co najmniej 4 godziny lub nawet przez noc. (Z dnia na dzień crème brûlée będzie wspaniałym deserem do przygotowania, a goście będą zachwyceni, gdy wyciągniesz palnik kuchenny, aby przygotować polewę).
- Posyp: cukrem, a następnie skarmelizuj go pod brojlerem lub palnikiem kuchennym.
To jest to, skończyłeś. Tak, to naprawdę jest takie proste.
Sukces Crème Brûlée Porady
- Najlepsze proporcje: Ciężka śmietana i żółtka jaj to kluczowe składniki crème brûlée. Potrzeba było trochę testów, aby znaleźć najlepsze proporcje, ale najbardziej podobało mi się 5 żółtek jaj z 3 filiżankami ciężkiej śmietany. W ten sposób powstaje BARDZO kremowy i bujny crème brûlée. Zachowaj resztki białek i dodaj je do omletów i jajecznicy na następne kilka poranków.
- Temperowanie żółtek jaj: Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiłeś, temperowanie żółtek jaj nie jest niczym strasznym - wszystko co robisz to powolne podnoszenie temperatury żółtek jaj, tak aby nie zrobiły się jajecznice. Wbij *nieco* ciepłej śmietany do żółtek + cukru, a następnie wlej wszystko do garnka z ciepłą śmietaną. Możesz zobaczyć jak temperuję żółtka w video tutorialu.
- Czy powinienem go przecedzić? Moim zdaniem, odcedzanie kremu przed gotowaniem jest opcjonalne. Jeśli zauważysz, że krem jest gęsty z jakimiś grudkami, zdecydowanie użyj sitka, aby przecedzić go przed pieczeniem.
- Płytkie ramekiny: Podawaj crème brûlée w pojedynczych ramekinach. Małe ramekiny zapewniają równomierne gotowanie się kremu, choć możesz użyć do tego celu dużego szerokiego naczynia ceramicznego. Patrz moja uwaga do przepisu poniżej. Uwielbiam używać pojedynczych, szerokich, płytkich foremek, dzięki czemu karmelizowany cukier ma większą powierzchnię! Proponuję te owalne foremki lub te okrągłe foremki. (Z tego przepisu wychodzi około 8-10 crème brûlées, więc będziesz potrzebować 2 zestawów owalnych foremek LUB możesz upiec dodatkowy krem w innych foremkach, które możesz mieć).
- Kąpiel wodna: Umieść ramekiny w dużym naczyniu do pieczenia (użyłam formy do pieczenia o wymiarach 9×13 cali), wlej do każdej z nich krem, a następnie napełnij naczynie gorącą wodą. Kąpiel wodna tworzy wilgotne środowisko dla crème brûlée, co jest niezbędne dla ich tekstury. (To samo dotyczy cytrynowych ciastek budyniowych.) Zwykły, gorący piekarnik zazwyczaj daje gumowate w smaku crème brûlée o popękanej powierzchni.
- Najlepszy czas pieczenia: Za pierwszym razem prawdopodobnie przesadzisz z pieczeniem crème brûlée. To właśnie powiedział mi mój przyjaciel, zanim zacząłem swoją przygodę z crème brûlée. Powiedział, że kluczem jest szukanie nierównego środka. Brzegi będą twarde, a środek będzie się trząsł jak galareta (oglądał ktoś kiedyś "Wesele mojego najlepszego przyjaciela" z Julią Roberts? Crème brûlée nigdy nie może być galaretką. TY nigdy nie możesz być galaretką). Aby uzyskać dokładniejszą odpowiedź, użyj termometru do natychmiastowego odczytu. Ciasto jest gotowe, gdy termometr zarejestruje 170°F (77°C).
Przy okazji... moja przyjaciółka miała rację, za bardzo je przypiekłam przy pierwszej próbie. Następne kilka prób, na zdjęciu w tym poście, to tekstura idealna. Chcesz mieć kremowy krem. Naucz się na moim błędzie i wyjmij kremówki z piekarnika wcześniej.
Polewa z palonego cukru
Crème = śmietana. Brûlée = spalony. Przypalona śmietana. Więc tyle razy ile mówię "karmelizowany cukier", to tak naprawdę jest to spalony cukier. To jest CRUNCH na śmietanie i to jest tak bardzo smaczne!
Po upieczeniu, ostudzeniu i schłodzeniu kremów, nadszedł czas na to specjalne wykończenie. Wszystko, co robimy, to posypanie powierzchni granulowanym cukrem. Niektóre przepisy nalegają na super drobny cukier do posypki, a inne na gruby. Przetestowałam przepis z obydwoma, ale ostatecznie użyłam zwykłego cukru granulowanego - tego samego, którego użyjemy w samym custardzie. Uzyskałam grubą i mocną karmelizowaną polewę cukrową, dokładnie taką, jaką chcemy! Jedna ważna uwaga:
Przykryj całą powierzchnię cienką warstwą granulowanego cukru. Nie ma odsłoniętego kremu. W kontakcie z ciepłem, schłodzony krem zsiada się.Palnik kuchenny czy brojler do piekarnika?
Do karmelizacji potrzebujesz intensywnego ciepła. Palnik kuchenny to magia. Palniki kuchenne są zaskakująco niedrogie i kilka razy w roku, kiedy ich potrzebuję, cieszę się, że je mam. To naprawdę robi różnicę. Inne przepisy, w których używam mojego palnika kuchennego:
- Babeczki S'mores Brownie
- Alaska pieczona w brownie
- Ciasto S'mores bez pieczenia
- Tartaletki S'mores
Zobacz moje uwagi dotyczące przepisów na używanie brojlera w piekarniku zamiast.
Palony cukier na kremowym custardzie = proste piękno i dekadencja. Czy to nie sprawia, że czujesz się fantazyjnie? Powinnyśmy nosić perły i jeść nasze crème brûlées kryształowymi łyżkami, siedząc na naszych złotych tronach i dzwoniąc do siebie przez nasze inkrustowane diamentami telefony, rozmawiając o tym, jak bardzo jesteśmy fantazyjne.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychŁatwy Crème Brûlée
★★★★★ 4.8 z 62 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 15 minut
- Czas gotowania: 35 minut
- Całkowity czas: 4 godziny, 50 minut
- Wydajność: służy 8
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Francuska
Opis
To jest najlepszy i najbardziej kremowy przepis na creme brûlée! Z dodatkiem espresso i wanilii, potrzebujesz tylko 6 prostych składników i są gotowe do pieczenia w zaledwie 15 minut.
Składniki
- 5 dużych żółtek jaj
- 3/4 szklanki(150g) granulowanego cukru, podzielone
- 3 filiżanki (720 ml) gęstej śmietany lub gęstej bitej śmietany*
- 1/2 łyże czki espresso w proszku (opcjonalnie, ale zalecane)*.
- 1/4 łyżeczki sól
- 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii*.
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C).
- Żółtka i 1/2 szklanki (100g) cukru kryształu ubijemy razem. Odstawimy na bok. (W tym momencie lub przed temperowaniem żółtek w następnym kroku, doprowadzimy do wrzenia mały czajnik lub garnek z wodą. Będziesz potrzebował gorącej wody, aby wlać ją na blachę do pieczenia w kąpieli wodnej).
- W średnim rondelku na średnim ogniu podgrzać śmietanę, espresso w proszku i sól. Gdy tylko zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Wymieszać z ekstraktem z wanilii. Odciągnij ok. 1/2 szklanki ciepłej śmietany i powoli, równym strumieniem wlej do żółtek. Utrzymuj żółtka w ruchu, aby nie powstały jajecznice. W powolnym i stałym strumieniu, wlać i ubić mieszaninę żółtek jaj do ciepłej ciężkiej śmietany.
- Umieść ramekiny w dużej formie do pieczenia. Jeśli nie masz jednej wystarczająco dużej formy, upiecz je w kilku formach. Rozdziel krem pomiędzy ramekiny, wypełniając je po same brzegi. Ostrożnie napełnij patelnię gorącą wodą na około 1/2 cala. Patelnia będzie gorąca, więc użyj rękawicy do pieczenia, aby ostrożnie przenieść patelnię do piekarnika.
- Piec, aż krawędzie są ustawione i centra są trochę jiggly. Czas zależy od głębokości ramekinów. Moje ramekiny są 1-calowe, a krem trwa 35 minut. Zacznij sprawdzać je po 30 minutach. Dla dokładniejszego określenia, krem jest gotowy, gdy termometr do natychmiastowego odczytu zarejestruje 170°F (77°C).
- Wyjmij patelnię z piekarnika i używając rękawicy do pieczenia, wyjmij ramekiny z patelni. Umieść na drucianym stojaku do ostygnięcia przez co najmniej 1 godzinę. Wstaw do lodówki, luźno przykryte, i schładzaj przez co najmniej 4 godziny i do 2 dni przed nałożeniem polewy.
- Używając pozostałego granulowanego cukru, posyp cienką warstwą całą powierzchnię schłodzonych kremów. Skarmelizuj cukier za pomocą palnika kuchennego i podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do 1 godziny przed podaniem. (Karmelizowaną polewą najlepiej delektować się od razu).
Uwagi
- Instrukcja przygotowania: Przygotować masę budyniową do kroku 4. Przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 1 dnia przed pieczeniem. Możesz upiec krem do 2 dni przed czasem. Patrz krok 6.
- Narzędzia specjalne: Robot kuchenny Ninja | Szklana miarka | Proszek do espresso | Owalne foremki | Palnik kuchenny | Paliwo butanowe
- Ciężka śmietana: 3 szklanki pół na pół mogą być zastąpione śmietaną. Konsystencja kremu będzie nieco lżejsza.
- Espresso w proszku: Wiem, że wiele osób może nie mieć espresso w proszku w gotowości, więc jest to składnik opcjonalny. Ale zaufaj mi, kiedy mówię, że espresso w proszku sprawia, że dobry crème brûlée najlepszy crème brûlée. Pozostawia wspaniały aromat, ale krem niekoniecznie smakuje kawą. Jest raczej wyczuwalny posmak espresso. Zamiast espresso w proszku, można użyć 2 łyżeczek wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej.
- Czysty ekstrakt zwanilii: Czysty ekstrakt z wanilii miesza się z ciężką śmietaną po jej podgrzaniu. Możesz użyć nasion zeskrobanych z 1/2 ziaren wanilii lub 1 łyżeczkę pasty z ziaren wanilii zamiast. Albo może być ubijany do ciężkiej śmietany po dodaniu soli i espresso w proszku.
- Ramekiny: Małe ramekiny zapewniają równomierne gotowanie się kremu, choć zamiast tego możesz użyć dużego szerokiego naczynia ceramicznego. Uwielbiam używać indywidualnych szerokie i płytkie ramekins więc nie ma więcej powierzchni do karmelizowanego cukru. Proponuję te owalne lub okrągłe ramekiny. Jeśli nie masz ramekinów, użyj dużego, szerokiego naczynia ceramicznego lub szklanego. Nie używaj metalowego. Czas pieczenia wzrośnie z większym rozmiarze patelni.
- Wskazówki dotyczące pieczenia w piekarniku: Jeśli nie masz palnika kuchennego, użyj brojlera w piekarniku, aby skarmelizować cukier w kroku 7. Po custard schłodził się jak wskazano w kroku 6, posypać wierzchy z odłożonym cukru kryształu, a następnie umieścić je na blasze do pieczenia na stojaku piekarnika bezpośrednio pod brojlerem. Piecz na dużym ogniu, aż się skarmelizują. Miej na to oko.
- Zobacz wszystkie moje wskazówki dotyczące sukcesu opisane w powyższym poście.
Zaadaptowane z Allrecipes i Marka Bittmana
Przepisy powiązane
- Owsiane placki z dyni
- Arbuzowe ciasteczka cukrowe
- Owsiane placki z dyni
- Domowe ciastka owsiane z kremem
Komentarze (0)