Post

Dip szpinakowy z pieczonym czosnkiem i boczkiem

Przejdź do przepisu

Kremowy, ciepły dip szpinakowy z dodatkiem pieczonego czosnku, chrupiącego boczku i parmezanu. Ten dip zniknął w kilka minut. Zrób sobie przysługę i podwoić przepis!

Ten dip jest tak dobry, jak się wydaje. Nie, jest nawet lepszy niż to. Pieczony czosnek, chrupiący bekon, kremowy dip szpinakowy, mnóstwo sera. To jest jak zwykła wersja ciepłego dipu szpinakowego, tylko podkręcona. Pieczony czosnek i boczek zmieniają reguły gry. Podaliśmy to i natychmiast zniknęło. Nikt z nas nic nie mówił przez około 2 minuty. Po prostu jedliśmy dip szpinakowy i chrupaliśmy chipsy pita.

Wykonanie dipu szpinakowego jest bardzo proste i zaczyna się od pieczonego czosnku, jednego z moich ulubionych smaków w świecie cząbru. To właśnie od niego pochodzi duża część smaku dipu, więc nie pomijajcie go.

Ugotuj trochę boczku, aż będzie ładny i chrupiący, a następnie zwilż trochę świeżego szpinaku w pozostałym tłuszczu z boczku. Więcej smaku, oczywiście.

Pokrusz boczek i dodaj większość z niego, wraz z całym zwiędniętym szpinakiem, do kremowej mieszanki serka śmietankowego, jogurtu greckiego, parmezanu i majonezu. Kwaśna śmietana może być użyta zamiast jogurtu. Użyłem niskotłuszczowy majonez, który nie lubię na własną rękę, ale nie przeszkadza mu w kremowych dipów, takich jak ten. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, polecam pełnotłusty serek śmietankowy.

Możesz użyć dużego naczynia do serwowania lub patelni do pieczenia dipu szpinakowego, ale użyłem indywidualnych ramekinów dla miłej małej zmiany. Dzięki nim serwowanie i jedzenie dipu stało się nieco bardziej zabawne. Zdaję sobie sprawę, jak nudno brzmię.

Przed włożeniem do piekarnika, nałóż na wierzch trochę tartego parmezanu i pozostały pokruszony boczek. Zapiekaj, aż ser będzie bąbelkowy, a twoja kuchnia będzie fantastycznie pachnieć.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Dip szpinakowy z pieczonym czosnkiem i boczkiem

4,5 z 2 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Wydajność: służy 6
  • Kategoria: Przystawka
  • Metody: Gotowanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Kremowy, ciepły dip szpinakowy z dodatkiem pieczonego czosnku, chrupiącego boczku i parmezanu. Ten dip zniknął w kilka minut. Zrób sobie przysługę i podwoić przepis!


Składniki

  • 5 plasterków bekonu
  • 4 filiżanki świeżego szpinaku*
  • 8 uncji sera śmietankowego w stylu cegły, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/3 szklanki zwykłego jogurtu lub kwaśnej śmietany (użyłam niskotłuszczowego jogurtu greckiego)
  • 1/4 filiżanki majonezu
  • 1/3 szklanki rozdrobnionego parmezanu
  • 1/4 łyże czki soli, lub do smaku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, lub do smaku
  • 2-3 ząbki prażonego czosnku, posiekane
  • 1/2 filiżanki tartego parmezanu (rozdrobniony też działa!)
  • do podania: opiekane krakersy pita, chipsy, marchewki, seler naciowy itp.

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C) stopni.
  2. Na patelni na średnim ogniu usmażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyłączyć ogień, pozostawić tłuszcz na patelni, a ugotowany boczek przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Odstawić boczek na bok.
  3. Zblenduj szpinak na jeszcze ciepłej patelni przez minutę lub dwie. Odstaw na bok.
  4. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubić serek śmietankowy, jogurt i majonez na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Dodać rozdrobniony parmezan, sól, pieprz i prażony czosnek. Ubijać na wysokich obrotach, aż do połączenia. Doprawić do smaku; dodać więcej soli lub pieprzu, jeśli jest to pożądane. Pokruszyć 4 plastry boczku i dodać je do masy serowej wraz ze zwiędniętym szpinakiem. Wmieszać je do masy, aż do połączenia.
  5. Łyżeczką nałożyć mieszankę do 8-calowej (lub podobnej wielkości) zapiekanki/piekarnika. Możesz też rozłożyć ją równomiernie do mniejszych ramek. Ja użyłam czterech 6-cio uncjowych foremek. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojony parmezan. Pokrusz ostatni kawałek bekonu i posyp nim wierzch. Ja posypałem odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, ale jest to opcjonalne.
  6. Piec przez 20-25 minut lub do momentu, aż ser na wierzchu się rozpuści, a na bokach pojawią się bąbelki. Dip najlepiej smakuje natychmiast. Resztki przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 3 dni. Ponownie podgrzać w piekarniku nagrzanym do temperatury 300°F (149°C), aż boki znów będą bulgotać.

Uwagi

  1. Szpinak: Użyj około 4 filiżanek. Przepis jest bardzo wyrozumiały. Jeśli lubisz dużo szpinaku, zapakuj mniej niż 4 filiżanki podczas odmierzania. Jeśli nie lubisz dużo szpinaku, nie pakować go w dół. Można użyć dwóch 10-uncjowe opakowania mrożonego szpinaku zamiast i pominąć krok # 3 (choć będzie stracić trochę smaku). Upewnij się, że mrożony szpinak jest rozmrożony i bardzo, bardzo suchy.

Słowa kluczowe: dip szpinakowy z pieczonym czosnkiem, dip szpinakowy z czosnkiem i bekonem

Przepisy powiązane

  • Gładki hummus z pieczonego czosnku i parmezanu
  • Jak piec czosnek
  • Pizza z białym serem i karczochami
  • Quiche z kozim serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Komentarze (0)

Zostaw komentarz