Post

Babeczki truskawkowe w polewie czekoladowej

Przejdź do przepisu

Te babeczki z truskawkami w polewie czekoladowej łączą w sobie 3 z naszych najbardziej cenionych przepisów. Zaczynamy od naszych najlepszych babeczek czekoladowych. Upieczone i ostudzone babeczki wypełnij truskawkowym lukrem maślanym, a następnie polej czekoladowym ganache. Ganache nie wymaga żadnych dodatkowych składników poza czekoladą i śmietaną, ale musisz pozwolić mu zgęstnieć, aby można go było rozsmarować na babeczce. (Jeśli chcesz, możesz przeczytać więcej na ten temat w tym dogłębnym tutorialu).

Opowiedz mi o tych babeczkach truskawkowych w polewie czekoladowej

  • Tekstura: Na pewno spodoba Ci się połączenie tekstur! Kremowy lukier znajduje się wewnątrz puszystej babeczki przypominającej gąbkę. Czekoladowy ganache jest gęsty, gładki i przypomina krówkę.
  • Smak: Jeśli kochasz czekoladę i truskawki, nie ma lepszej babeczki dla Ciebie. Czekoladowe babeczki i bogaty ganache zamykają w sobie czysty smak truskawek. Krem maślany jest zrobiony z liofilizowanych truskawek, w ten sam sposób, w jaki robimy lukier do naszego truskawkowego tortu.. (I właściwie tych świątecznych Babeczek z Kupidynem też!).
  • Łatwość: Wypełnianie babeczek to z pewnością dodatkowy krok, ale sposób, w jaki to robimy, jest całkiem prosty. Wykonanie czekoladowego ganache zajmuje trochę czasu, ale większość z tego czasu nie wymaga użycia rąk, ponieważ pozwalamy, aby ganache zgęstniało i ostygło.

Przy okazji, jeśli przygotowujesz te babeczki z truskawkami w czekoladzie na deser walentynkowy.możesz podkręcić ich smak, używając ganache z czerwonego wina jako polewy. Pozostaw go do ostygnięcia i zgęstnienia, tak jak w przypadku zwykłego ganache czekoladowego.

Szczegóły dotyczące każdej części przepisu

  1. Zacznijmy od babeczek czekoladowych. Oczywiście nie musisz korzystać z naszego przepisu na babeczki czekoladowe. - Użyj własnego przepisu lub mieszanki z pudełka, jeśli wolisz. Ja i mój zespół uwielbiamy te domowe babeczki, ponieważ są wyjątkowo wilgotne i mają mnóstwo czekoladowego smaku. Potrzebujesz około 12-14 babeczek.
  2. Ganache. Dwa składniki: czekolada i ciężka śmietana / ciężka bita śmietana / podwójna śmietana. Aby zrobić ganache, podgrzej śmietanę do temperatury pokojowej i polej nią posiekaną czekoladę. Użyj dobrej jakości czekolady. Znasz te 4 uncjowe tabliczki, które kupujesz w sklepie z artykułami do pieczenia? Używamy i polecamy batoniki Baker's, Ghirardelli, Nestle Toll House lub Lindt.
  3. Truskawkowe nadzienie kremowe. Liofilizowane truskawki to sekret truskawkowego kremu maślanego.. Zawsze znajdujemy je w zwykłym sklepie spożywczym w dziale z suszonymi owocami. Wegmans i Giant mają je w ofercie, a także Trader Joe's, Walmart i Target. Miej oczy szeroko otwarte, ponieważ liofilizowane truskawki są częściej spotykane, niż Ci się wydaje. Jeśli nie możesz ich znaleźć, użyj bitej śmietany z tych babeczek truskawkowych jako nadzienia.

Babeczki truskawkowe w czekoladzie Porady dotyczące sukcesu

  • Wypełnianie babeczek: Weź mały nożyk i wydrąż w babeczce otwór o głębokości 1 cala, nałóż do środka łyżeczką lub rurką nadzienie, a następnie umieść wydrążony kawałek z powrotem na wierzchu. Babeczki mają około 1,5 cala wysokości, więc musisz wyciąć fragment babeczki o głębokości 1 cala. Może to być wartość szacunkowa - trochę mniej niż 1 cal jest jak najbardziej w porządku. Wycięta część babeczki będzie miała kształt stożka (patrz poniżej). Odcinam trochę wąskiego końca stożka, ponieważ nie zmieści się on z powrotem na wierzchu z całym truskawkowym kremem maślanym w środku. Oczywiście nie musisz używać końcówki do dekorowania i worka do napełniania babeczek - możesz również nakładać krem łyżeczką. Ale my uważamy, że końcówka do dekorowania sprawia, że wszystko jest bardziej schludne.
  • Oszczędzaj czas przy nakładaniu ganache: Ganache musi ostygnąć i zgęstnieć przed rozprowadzeniem na babeczkach. Aby zaoszczędzić czas, sugerujemy zrobienie ganache zaraz po wyjęciu babeczek z piekarnika. W ten sposób ganache może ostygnąć, gdy babeczki stygną.

Więcej walentynkowych smakołyków

  • Brownie z sernikiem malinowym
  • Czekoladowe ciastka z lawą
  • Ciasteczka z błyszczącymi serduszkami
  • Babeczki Kupidynki
  • Trufle czekoladowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki truskawkowe w czekoladzie

4,8 z 11 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 40 minut
  • Wydajność: 12-14 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Przepysznie czekoladowe babeczki wypełnione truskawkowym kremem maślanym i polane czekoladowym ganache.


Składniki

  • 1 partia babeczek czekoladowych

Truskawkowy lukier

  • 1/2 szklanki (około 12-13g) liofilizowanych truskawek*.
  • 1/2szklanki (1 kostka; 115 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 fil iżanki (240 g) cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe gęsta śmietana
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • sól, do smaku

Ganache czekoladowe

  • 1/2 szklanki (120 ml) gęstej śmietany
  • jedna tabliczka półsłodkiej czekolady o wadze 4 uncji (113g), grubo posiekana*.

Instrukcje

  1. Upiec babeczki czekoladowe. Gdy babeczki ostygną, proponuję przygotować ganache czekoladowy w kroku 2. W ten sposób ganache może się schłodzić i zgęstnieć w trakcie stygnięcia babeczek. Oszczędza to czas!
  2. Zrób ganache, gdy babeczki stygną: Umieść posiekaną czekoladę w misce. Podgrzej śmietankę w małym rondelku, aż zacznie się delikatnie gotować na wolnym ogniu. (Nie dopuść do gwałtownego wrzenia - będzie zbyt gorąca!) Zalej czekoladę i pozostaw na 2-3 minuty, aby czekolada delikatnie zmiękła. Następnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady. Przykryj i odstaw do lodówki, aż masa stanie się gęsta i będzie nadawać się do smarowania, na około 1-2 godziny. Nie chcesz, aby była płynna. Im dłużej będzie schłodzona, tym gęstsza będzie.
  3. Przygotuj lukier: Używając blendera lub robota kuchennego, zmiel liofilizowane truskawki na proszek. Powinno ich być około 1/4 szklanki. Odstaw na bok. W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji (około 2 minuty). Dodaj cukier puder, proszek truskawkowy, śmietanę i wanilię. Ubijać na niskich obrotach przez 30 sekund, a następnie przejść na wysokie obroty i ubijać przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Jeśli lukier jest zbyt słodki, dodać szczyptę soli. Odstawić na bok.
  4. Wypełnić babeczki: Używając ostrego noża, wyciąć okrąg/otwór w środku schłodzonych babeczek, aby utworzyć małą kieszonkę o głębokości ok. 1 cala. Wycięty kawałek będzie miał kształt stożka. Łyżeczką lub rurką nałóż lukier do środka każdej wyrzeźbionej babeczki - użyj tyle lukru, ile się zmieści. (Ja używam końcówki do dekoracji Wilton #12 do wypełniania babeczek). Odetnij spiczasty koniec "stożkowego" kawałka babeczki, który usunąłeś, tak aby zmieścił się na wierzchu nadzienia. Umieścić na wierzchu nadzienia.
  5. Każdą babeczkę polać gęstym ganache czekoladowym. Ja używam do tego małej szpatułki do lukru. Jeśli wolisz, aby ganache był nakładany rurką na wierzch, pozwól mu się schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aby uzyskać gęstszą konsystencję do nakładania.
  6. Resztki babeczek przechowuj w lodówce do 3-4 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Przygotuj babeczki z jednodniowym wyprzedzeniem. Przechowywać babeczki szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej i napełniać/rozmrażać w dniu podania. Truskawkowy lukier i czekoladowy ganache można przygotować również dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Ganache będzie gęste i smaczne! Nieprzemrożone babeczki można zamrozić na okres do 2 miesięcy. Rozmroź przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej przed polaniem lukrem, nadzieniem i podaniem.
  2. Narzędzia specjalne (linki partnerskie): Szklana miseczka do mieszania | Mała szpatułka do lukru | Foremki do babeczek | Torebki do lukru | Okrągła końcówka do lukru #12 | Robot kuchenny KitchenAid | Mikser stojący KitchenAid | Mikser ręczny KitchenAid | Liofilizowane truskawki
  3. Krem truskawkowy: Tutaj znajdziesz osobny post o tym, jak zrobić truskawkowy krem maślany. W tym wpisie możesz przeczytać wszystkie szczegóły na temat tego kremu. Liofilizowane truskawki są sekretem. Gdzie można kupić liofilizowane truskawki? Zawsze znajduję je w moim zwykłym sklepie spożywczym w dziale z suszonymi owocami. Mają je w ofercie Wegmans i Giant, a także Trader Joe's i Target. Miej oczy szeroko otwarte - są częściej spotykane, niż myślisz! Jeśli nie możesz znaleźć liofilizowanych truskawek, spróbuj zamiast nich truskawkowej bitej śmietany.
  4. Czekolada: Używaj prawdziwej, wysokiej jakości czekolady. Tabliczki czekolady o wadze 4 uncji znajdziesz w dziale z artykułami do pieczenia. Ja lubię używać czekolady Ghirardelli lub Baker's brand. Możesz użyć 4 uncji (2/3 szklanki) wysokiej jakości wiórków czekoladowych, ale ganache nie będzie tak gładkie.
  5. Na wierzchu połóż plasterki truskawkowego serca! To bardzo proste. Obejrzyj ten film, aby dowiedzieć się, jak pokroić truskawki w serduszka. Ja zaokrągliłam górną część serca i pokroiłam każde z nich na cienkie plasterki, które posłużą jako wierzch babeczek.
  6. Zanim zaczniesz piec babeczki, koniecznie sprawdź 10 wskazówek, jak upiec najlepsze babeczki!

Przepisy powiązane

  • Babeczki z białą czekoladą
  • Babeczki z białej czekolady
  • Babeczki z białej czekolady
  • Muffinki truskawkowe w czekoladzie

Komentarze (0)

Zostaw komentarz