Babeczki truskawkowe w polewie czekoladowej
Przejdź do przepisuTe babeczki z truskawkami w polewie czekoladowej łączą w sobie 3 z naszych najbardziej cenionych przepisów. Zaczynamy od naszych najlepszych babeczek czekoladowych. Upieczone i ostudzone babeczki wypełnij truskawkowym lukrem maślanym, a następnie polej czekoladowym ganache. Ganache nie wymaga żadnych dodatkowych składników poza czekoladą i śmietaną, ale musisz pozwolić mu zgęstnieć, aby można go było rozsmarować na babeczce. (Jeśli chcesz, możesz przeczytać więcej na ten temat w tym dogłębnym tutorialu).
Opowiedz mi o tych babeczkach truskawkowych w polewie czekoladowej
- Tekstura: Na pewno spodoba Ci się połączenie tekstur! Kremowy lukier znajduje się wewnątrz puszystej babeczki przypominającej gąbkę. Czekoladowy ganache jest gęsty, gładki i przypomina krówkę.
- Smak: Jeśli kochasz czekoladę i truskawki, nie ma lepszej babeczki dla Ciebie. Czekoladowe babeczki i bogaty ganache zamykają w sobie czysty smak truskawek. Krem maślany jest zrobiony z liofilizowanych truskawek, w ten sam sposób, w jaki robimy lukier do naszego truskawkowego tortu.. (I właściwie tych świątecznych Babeczek z Kupidynem też!).
- Łatwość: Wypełnianie babeczek to z pewnością dodatkowy krok, ale sposób, w jaki to robimy, jest całkiem prosty. Wykonanie czekoladowego ganache zajmuje trochę czasu, ale większość z tego czasu nie wymaga użycia rąk, ponieważ pozwalamy, aby ganache zgęstniało i ostygło.
Przy okazji, jeśli przygotowujesz te babeczki z truskawkami w czekoladzie na deser walentynkowy.możesz podkręcić ich smak, używając ganache z czerwonego wina jako polewy. Pozostaw go do ostygnięcia i zgęstnienia, tak jak w przypadku zwykłego ganache czekoladowego.
Szczegóły dotyczące każdej części przepisu
- Zacznijmy od babeczek czekoladowych. Oczywiście nie musisz korzystać z naszego przepisu na babeczki czekoladowe. - Użyj własnego przepisu lub mieszanki z pudełka, jeśli wolisz. Ja i mój zespół uwielbiamy te domowe babeczki, ponieważ są wyjątkowo wilgotne i mają mnóstwo czekoladowego smaku. Potrzebujesz około 12-14 babeczek.
- Ganache. Dwa składniki: czekolada i ciężka śmietana / ciężka bita śmietana / podwójna śmietana. Aby zrobić ganache, podgrzej śmietanę do temperatury pokojowej i polej nią posiekaną czekoladę. Użyj dobrej jakości czekolady. Znasz te 4 uncjowe tabliczki, które kupujesz w sklepie z artykułami do pieczenia? Używamy i polecamy batoniki Baker's, Ghirardelli, Nestle Toll House lub Lindt.
- Truskawkowe nadzienie kremowe. Liofilizowane truskawki to sekret truskawkowego kremu maślanego.. Zawsze znajdujemy je w zwykłym sklepie spożywczym w dziale z suszonymi owocami. Wegmans i Giant mają je w ofercie, a także Trader Joe's, Walmart i Target. Miej oczy szeroko otwarte, ponieważ liofilizowane truskawki są częściej spotykane, niż Ci się wydaje. Jeśli nie możesz ich znaleźć, użyj bitej śmietany z tych babeczek truskawkowych jako nadzienia.
Babeczki truskawkowe w czekoladzie Porady dotyczące sukcesu
- Wypełnianie babeczek: Weź mały nożyk i wydrąż w babeczce otwór o głębokości 1 cala, nałóż do środka łyżeczką lub rurką nadzienie, a następnie umieść wydrążony kawałek z powrotem na wierzchu. Babeczki mają około 1,5 cala wysokości, więc musisz wyciąć fragment babeczki o głębokości 1 cala. Może to być wartość szacunkowa - trochę mniej niż 1 cal jest jak najbardziej w porządku. Wycięta część babeczki będzie miała kształt stożka (patrz poniżej). Odcinam trochę wąskiego końca stożka, ponieważ nie zmieści się on z powrotem na wierzchu z całym truskawkowym kremem maślanym w środku. Oczywiście nie musisz używać końcówki do dekorowania i worka do napełniania babeczek - możesz również nakładać krem łyżeczką. Ale my uważamy, że końcówka do dekorowania sprawia, że wszystko jest bardziej schludne.
- Oszczędzaj czas przy nakładaniu ganache: Ganache musi ostygnąć i zgęstnieć przed rozprowadzeniem na babeczkach. Aby zaoszczędzić czas, sugerujemy zrobienie ganache zaraz po wyjęciu babeczek z piekarnika. W ten sposób ganache może ostygnąć, gdy babeczki stygną.
Więcej walentynkowych smakołyków
- Brownie z sernikiem malinowym
- Czekoladowe ciastka z lawą
- Ciasteczka z błyszczącymi serduszkami
- Babeczki Kupidynki
- Trufle czekoladowe
Babeczki truskawkowe w czekoladzie
★★★★★ 4,8 z 11 recenzji- Autor: Sally
- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 20 minut
- Całkowity czas: 3 godziny, 40 minut
- Wydajność: 12-14 babeczek
- Kategoria: Babeczki
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Przepysznie czekoladowe babeczki wypełnione truskawkowym kremem maślanym i polane czekoladowym ganache.
Składniki
- 1 partia babeczek czekoladowych
Truskawkowy lukier
- 1/2 szklanki (około 12-13g) liofilizowanych truskawek*.
- 1/2szklanki (1 kostka; 115 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 2 fil iżanki (240 g) cukru pudru
- 2 łyżki stołowe gęsta śmietana
- 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
- sól, do smaku
Ganache czekoladowe
- 1/2 szklanki (120 ml) gęstej śmietany
- jedna tabliczka półsłodkiej czekolady o wadze 4 uncji (113g), grubo posiekana*.
Instrukcje
- Upiec babeczki czekoladowe. Gdy babeczki ostygną, proponuję przygotować ganache czekoladowy w kroku 2. W ten sposób ganache może się schłodzić i zgęstnieć w trakcie stygnięcia babeczek. Oszczędza to czas!
- Zrób ganache, gdy babeczki stygną: Umieść posiekaną czekoladę w misce. Podgrzej śmietankę w małym rondelku, aż zacznie się delikatnie gotować na wolnym ogniu. (Nie dopuść do gwałtownego wrzenia - będzie zbyt gorąca!) Zalej czekoladę i pozostaw na 2-3 minuty, aby czekolada delikatnie zmiękła. Następnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady. Przykryj i odstaw do lodówki, aż masa stanie się gęsta i będzie nadawać się do smarowania, na około 1-2 godziny. Nie chcesz, aby była płynna. Im dłużej będzie schłodzona, tym gęstsza będzie.
- Przygotuj lukier: Używając blendera lub robota kuchennego, zmiel liofilizowane truskawki na proszek. Powinno ich być około 1/4 szklanki. Odstaw na bok. W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji (około 2 minuty). Dodaj cukier puder, proszek truskawkowy, śmietanę i wanilię. Ubijać na niskich obrotach przez 30 sekund, a następnie przejść na wysokie obroty i ubijać przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Jeśli lukier jest zbyt słodki, dodać szczyptę soli. Odstawić na bok.
- Wypełnić babeczki: Używając ostrego noża, wyciąć okrąg/otwór w środku schłodzonych babeczek, aby utworzyć małą kieszonkę o głębokości ok. 1 cala. Wycięty kawałek będzie miał kształt stożka. Łyżeczką lub rurką nałóż lukier do środka każdej wyrzeźbionej babeczki - użyj tyle lukru, ile się zmieści. (Ja używam końcówki do dekoracji Wilton #12 do wypełniania babeczek). Odetnij spiczasty koniec "stożkowego" kawałka babeczki, który usunąłeś, tak aby zmieścił się na wierzchu nadzienia. Umieścić na wierzchu nadzienia.
- Każdą babeczkę polać gęstym ganache czekoladowym. Ja używam do tego małej szpatułki do lukru. Jeśli wolisz, aby ganache był nakładany rurką na wierzch, pozwól mu się schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aby uzyskać gęstszą konsystencję do nakładania.
- Resztki babeczek przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
Uwagi
- Przygotowanie z wyprzedzeniem: Przygotuj babeczki z jednodniowym wyprzedzeniem. Przechowywać babeczki szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej i napełniać/rozmrażać w dniu podania. Truskawkowy lukier i czekoladowy ganache można przygotować również dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Ganache będzie gęste i smaczne! Nieprzemrożone babeczki można zamrozić na okres do 2 miesięcy. Rozmroź przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej przed polaniem lukrem, nadzieniem i podaniem.
- Narzędzia specjalne (linki partnerskie): Szklana miseczka do mieszania | Mała szpatułka do lukru | Foremki do babeczek | Torebki do lukru | Okrągła końcówka do lukru #12 | Robot kuchenny KitchenAid | Mikser stojący KitchenAid | Mikser ręczny KitchenAid | Liofilizowane truskawki
- Krem truskawkowy: Tutaj znajdziesz osobny post o tym, jak zrobić truskawkowy krem maślany. W tym wpisie możesz przeczytać wszystkie szczegóły na temat tego kremu. Liofilizowane truskawki są sekretem. Gdzie można kupić liofilizowane truskawki? Zawsze znajduję je w moim zwykłym sklepie spożywczym w dziale z suszonymi owocami. Mają je w ofercie Wegmans i Giant, a także Trader Joe's i Target. Miej oczy szeroko otwarte - są częściej spotykane, niż myślisz! Jeśli nie możesz znaleźć liofilizowanych truskawek, spróbuj zamiast nich truskawkowej bitej śmietany.
- Czekolada: Używaj prawdziwej, wysokiej jakości czekolady. Tabliczki czekolady o wadze 4 uncji znajdziesz w dziale z artykułami do pieczenia. Ja lubię używać czekolady Ghirardelli lub Baker's brand. Możesz użyć 4 uncji (2/3 szklanki) wysokiej jakości wiórków czekoladowych, ale ganache nie będzie tak gładkie.
- Na wierzchu połóż plasterki truskawkowego serca! To bardzo proste. Obejrzyj ten film, aby dowiedzieć się, jak pokroić truskawki w serduszka. Ja zaokrągliłam górną część serca i pokroiłam każde z nich na cienkie plasterki, które posłużą jako wierzch babeczek.
- Zanim zaczniesz piec babeczki, koniecznie sprawdź 10 wskazówek, jak upiec najlepsze babeczki!
Przepisy powiązane
- Babeczki z białą czekoladą
- Babeczki z białej czekolady
- Babeczki z białej czekolady
- Muffinki truskawkowe w czekoladzie
Komentarze (0)