Post

Ciasto czekoladowe

Przejdź do przepisu

Ciastoczekoladowe

z wiórkami smakuje wyjątkowo wilgotno i jest pełne wiórków czekoladowych w każdym kęsie. To proste ciasto maślane jest poręczne i wygodne, ponieważ jest mniejsze i szybsze niż tradycyjny tort warstwowy lub blaszany. Nie wymaga skomplikowanej dekoracji, a każdy kawałek ciasta jest udekorowany czekoladowym masłem orzechowym przypominającym krówkę. Można je podawać na specjalne okazje, takie jak Dzień Matki, Dzień Ojca, Walentynki lub kiedy tylko masz ochotę na smakołyk do kawy, herbaty lub wysokiej szklanki mleka!

Czy kiedykolwiek próbowałeś smakołyków w stylu Entenmann's lub TastyKake? Znasz te kupowane w sklepach słodycze, takie jak ciastka śniadaniowe, pączki, donut holes, ciasta deserowe itp. Cóż, stworzyliśmy domową wersję tych masowo produkowanych smakołyków. Stworzyliśmy domową wersję tych masowo produkowanych smakołyków. Zupełnie nie celowo - celem było zrobienie prostego i pomniejszonego ciasta czekoladowego, ale skosztowanie go przypomniało nam dzieciństwo spędzone na podjadaniu czekoladowych pączków z lukrem.

Bardzo szczęśliwy i pyszny przypadek, jeśli można tak powiedzieć.


Czekoladowe ciasto bochenkowe Szczegóły

  • Tekstura: Jest to w zasadzie super wilgotne ciasto maślane, zmniejszone tak, aby zmieściło się w bochenku. Luźno zaadaptowałam przepis z naszego malinowego ciasta biszkoptowego, ale dzisiejsza wersja jest znacznie lżejsza. Zauważysz mniejszą ilość jajek i masła oraz dodatek mleka, aby rozjaśnić ciasto. Uważaj, że jest to BARDZO lekkie ciasto ucierane. Zalecamy krojenie go, gdy jest jeszcze trochę ciepły, więc chipsy czekoladowe są ekstra roztopione.
  • Smak: Jeśli kochasz masło i czekoladę, spodoba Ci się ten bochenek ciasta z wiórkami czekoladowymi. Zalecamy użycie mini wiórków czekoladowych, dzięki czemu każdy kęs będzie zawierał kilkadziesiąt wiórków. Możesz zostawić ciasto bochenek zwykły, ale na pewno nie żałowaliśmy przyozdobienia go błyszczącą polewą czekoladową z masłem orzechowym. Tak, to ciasto jest prawie idealne.
  • Łatwość: Mamy podstawowe ciasto na bazie masła na naszych rękach i wspaniałą wiadomością jest to, że nie ma szalony montaż lub skomplikowane dekoracje wymagane. Wszystkie urządzenia (mikser, bochenek) i składniki są dość standardowe dla przepisów na pieczenie. Zawsze doceniamy łatwe desery, które dostarczają duże.
  • Czas: Odłóż kilka godzin na wykonanie tego przepisu, który obejmuje przygotowanie ciasta, pieczenie i chłodzenie.

Film instruktażowy

Ciasto na bochenek czekoladowy

Chcemy, abyś czuł się pewnie, gdy przyjdzie Twoja kolej na wypróbowanie tego przepisu na ciasto bochenkowe, więc wyjaśniamy każdy składnik. Jeśli będziesz kontynuować przewijanie, znajdziesz pełny przepis do wydrukowania.

  1. Masło i cukier: Jak wiele przepisów na ciasta, masło i cukier stanowią podstawę tego przepisu. Upewnij się, że używasz właściwego masła o temperaturze pokojowej. To nie znaczy bardzo miękkie masło - raczej, temperatura pokojowa masło jest chłodny w dotyku. Jeśli jest w najmniejszym stopniu roztopione, Twoje ciasto jest skazane na zagładę od samego początku. Zapoznaj się z naszym trikiem na szybkie zmiękczenie masła.
  2. Jajka: 2 jajka dodają ciastu struktury i delikatności.
  3. Kwaśna śmietana: Kwaśna śmietana ciężko pracuje w przepisach na ciasta, sprawiając, że każdy okruch jest wilgotny i delikatny. Nawet niewielka ilość (1/4 szklanki) robi wielką różnicę.
  4. Ekstrakt waniliowy: Ekstra kt waniliowy dodaje smaku. Jeśli masz domowej roboty ekstrakt waniliowy na rękę, to ciasto czekoladowe jest doskonałym miejscem do wykorzystania go!
  5. All-Purpose Flour: Przetestowaliśmy przepis przy użyciu mąki tortowej, ale okazało się, że jest zbyt lekki - ciasto straciło większość struktury. All-purpose mąka jest idealnym wyborem. Nie testowaliśmy żadnych bezglutenowych wariantów.
  6. Proszek do pieczenia: Pro szek do pieczenia dodaje lekkości, dzięki czemu nie jest to super gęsty bochenek.
  7. Sól: Sól równoważy słodycz.
  8. Mleko: Większość przepisów na ciasta zawiera mleko, które ma za zadanie rozrzedzić ciasto, aby uzyskać kruchy placek. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj pełnego mleka. Niższej zawartości tłuszczu lub nie mleczne mleka pracy w szczyptę. Jeśli chcesz użyć maślanki, absolutnie możesz, ale zalecamy zastąpienie mleka i śmietany maślanką. Użyj 3/4 szklanki maślanki.
  9. Mini chipsy czekoladowe: Możesz użyć zwykłych wiórków czekoladowych, ale tak jak w przypadku naszych podpłomyków z wiórkami czekoladowymi, wolimy używać mini, ponieważ cieszysz się większą ilością w każdym kęsie. Używamy półsłodkie, ale mlecznej czekolady lub ciemnej czekolady pracy zbyt. Jesteśmy pewni, że biała czekolada lub kawałki mascarpone również byłyby smaczne.

UWAGA:

Ciasto jest trochę gęste i grudkowate. Podczas procesu mieszania, zauważysz, że mokre składniki nie emulgują się razem bardzo gładko - to jest ok! Nie ma się czym przejmować, ponieważ po dodaniu suchych składników, wszystko się połączy.

Pokochasz tę czekoladową polewę z masła orzechowego

Nie krępuj się podawać tego czekoladowego ciasta bez dodatków, ale jeśli jest okazja, aby dodać do niego czekoladę i masło orzechowe, powinniśmy z niej skorzystać. To jest ta sama polewa, której używamy do naszych batoników bez pieczenia z masłem orzechowym. Zrobiona z zaledwie 2 składników, jest gęsta, błyszcząca i w końcu zastyga w konsystencji przypominającej krówkę.

Inne opcje to czekoladowy ganache (zmniejsz przepis o połowę), solony karmel (zmniejsz przepis o połowę lub zachowaj resztki) lub podawaj każdy kawałek ze świeżą bitą śmietaną i jagodami.

Ciesz się większą ilością deserów czekoladowych

  • Nasz ulubiony przepis na Brownie
  • Ciasto Brookie
  • Oatmeal Chocolate Chip Cookies
  • Ciasto z musem z ciemnej czekolady
  • Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona flagi ikona foldera ikona foldera ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych ikona

Ciasto czekoladowe

4,9 z 50 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 65 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: służy 8-10
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To super wilgotne i maślane ciasto biszkoptowe z kawałkami czekolady wykorzystuje podstawowe składniki do wypieku i smakuje niewiarygodnie z dwuskładnikową polewą krówkową na wierzchu.


Składniki

  • 1 i 3/4 filiżanki(219g) uniwersalna mąka (łyżka i wyrównane)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3/4 filiżanki(1,5 laski; 170g) niesolone masło, zmiękczone do temperatury pokojowej
  • 3/4 filiżanki(150g) cukru granulowanego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 filiżanki (60g) kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (120ml) mleka pełnego
  • 1 filiżanka (180g) mini wiórków czekoladowych

Opcjonalna polewa

  • 1/2 fil iżanki (90g) małych wiórków czekoladowych
  • 2 łyżki stołowe(30g) kremowe masło orzechowe

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) i natłuść obficie formę do pieczenia bochenków o wymiarach 9×5 cali.
  2. Zrobimy ciasto: Ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  3. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na średniej prędkości, aż będą gładkie i kremowe, około 2 minut. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj jajka i ubijaj na wysokich obrotach przez 1 minutę, następnie dodaj kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Mieszanina będzie bardzo grudkowata i będzie wyglądała na zsiadłą - to jest ok. Wlać suche składniki do mokrych składników. Włączyć mikser na niską prędkość i w trakcie pracy miksera, powoli wlewać mleko. Ubijać na niskich obrotach tylko do momentu połączenia wszystkich składników. Nie mieszać zbyt mocno. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma dużych grudek. Ciasto będzie lekko gęste. Delikatnie wmieszaj wiórki czekoladowe.
  4. Wlej i rozprowadź ciasto równomiernie do przygotowanej formy.
  5. Piec przez około 60-75 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Ten czas jest orientacyjny -wszystkie piekarniki różnią się od siebie, więc uważnie obserwuj ciasto po 55 minutach. Jeśli ciasto zbyt szybko brązowieje na wierzchu, przykryj je luźno folią aluminiową w trakcie pieczenia.
  6. Ostudź ciasto w naczyniu ustawionym na stojaku przez co najmniej 1 godzinę przed wyjęciem z naczynia. Możesz kontynuować studzenie bezpośrednio na stojaku lub pokroić w plastry i delektować się nim później. (Możesz polać ciasto polewą, gdy jest jeszcze lekko ciepłe po 1 godzinie chłodzenia lub poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie, aby je polać.
  7. Opcjonalna polewa: Wymieszaj i rozpuść chipsy czekoladowe i masło orzechowe razem w małym rondelku na średnim ogniu na kuchence lub w żaroodpornej misce używając mikrofalówki. Zazwyczaj używamy mikrofalówki i topimy w 30 sekundowych odstępach, mieszając po każdym, aż do uzyskania gładkiej masy. Polej ciasto. Polewa zastyga w konsystencji przypominającej krówkę po kilku godzinach.
  8. Resztki przykryj szczelnie i przechowuj ciasto (z polewą lub bez) w temperaturze pokojowej przez 3 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Ciasto z polewą lub bez zamraża się dobrze do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej lub podawać na zimno.
  2. Kwaśna śmietana i mleko: Możesz zastąpić kwaśną śmietanę niskotłuszczowym jogurtem. Dla najlepszych rezultatów, użyj pełnego mleka. Niższa tłuszczu lub bezmleczne mleka pracy w szczyptę. Jeśli chcesz użyć maślanki, absolutnie można, ale zalecamy zastąpienie mleka i śmietany z maślanką. Użyj 3/4 szklanki maślanki.
  3. Chipsy czekoladowe: 1 standardowa torba 12 uncji jest wystarczająca dla tego przepisu. Można użyć regularnych wiórków czekoladowych rozmiar zarówno w ciasto i polewy. Wolimy używać mini, ponieważ masz więcej w każdym kęsie i na polewę, topią się łatwiej. Używamy półsłodkiej, ale mleczna lub ciemna czekolada też się nada. Jesteśmy pewni, że biała czekolada lub masło orzechowe byłyby również smaczne.
  4. Masło orzechowe: Aby uzyskać najlepsze wyniki, użyj przetworzonego kremowego masła orzechowego, takiego jak Jif lub Skippy. Nie zalecamy tłuste lub naturalne masło orzechowe styl, ponieważ polewa będzie oddzielone.
  5. Opcje polewy: Zobacz post na blogu dla innych opcji polewy.
  6. Babeczki/Muffiny: Nie testowaliśmy tego przepisu jako babeczki, muffiny, lub mini muffiny, więc daj nam znać, jeśli to zrobisz. Wyobrażamy sobie, że będzie działać tak samo dobrze, ale nie jesteśmy pewni co do ilości. Zalecamy przestrzeganie tych samych instrukcji pieczenia (krok 1 i 3), co w przypadku muffinów bananowych.
  7. Ciasto 1 warstwowe: To ciasto zmieści się w 9-calowej natłuszczonej kwadratowej blasze i zajmie około 45 minut, aby się upiec w temperaturze 350°F (177°C). Ciasto nie zmieści się i nie upiecze się równomiernie w 9-calowej okrągłej tortownicy.
  8. Ciasto biszkoptowe: Nie testowaliśmy tego przepisu jako ciasta na bundt, ale zalecamy podwojenie ciasta i użycie formy do bundt cake o pojemności 10-12 filiżanek. Piecz w temperaturze 350°F (177°C). Nie jesteśmy pewni, jaki jest najlepszy czas pieczenia. Ciasto, bez podwojenia, dałoby bardzo krótki bundt cake.
  9. Dlaczego wszystko jest w temperaturze pokojowej? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto dobrze się wymieszało. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Słowa kluczowe: ciasto biszkoptowe z wiórkami czekoladowymi

Powiązane przepisy

  • Ciasto czekoladowe z wiórkami
  • Ciasto czekoladowe z ciasteczkami
  • Bananowo-czekoladowe kruche ciasto
  • Czekoladowe Chip Scones

Komentarze (0)

Zostaw komentarz