Post

Ciasteczka z orzechami włoskimi Brownie

Przejdź do przepisu

Pierwotnie miałam zamiar podzielić się tym przepisem w połowie września w ramach "tygodnia ciasteczkowego", który planuję z okazji wydania Sally's Cookie Addiction. (11 - 15 września... wszystkie przepisy na ciasteczka... przygotujcie się!!!) Po jednym kęsie... i mam na myśli 1 kęs... wiedziałam, że byłoby źle... nie,*przestępstwem*

kazać wam czekać dłużej niż to konieczne, aby spróbować tych absurdalnie bogatych klejnotów.

A czekoladowe desery, jakiegokolwiek rodzaju, zazwyczaj nie są moją słabością! Wiecie o tym! Zrzuciłabym winę na ciążowe zachcianki, ale w rzeczywistości... te ciasteczka brownie są po prostu NAPRAWDĘ DOBRE.

Aaaaaaa i.... ślinka cieknie.

Wiem, co myślisz. Jaki jest sens brownie... ciasteczka? Dlaczego nie zjeść po prostu brownie? Albo ciasteczko? Dlaczego oba? NO CÓŻ, NO CÓŻ. Pozwól, że podzielę się z tobą moimi przemyśleniami.

Jestem osobą o krawędzi brownie. One mają całą teksturę żucia. Środek brownies jest fajny i w ogóle, ale każdy kęs jest taki sam. Są gęste i puszyste, ale gdzie jest *gryz*? Niektórzy ludzie (może ty!) pragną spójnej tekstury od krawędzi do środka, ale ja nie. Chcę krówkowej konsystencji z dużą ilością żucia.

Ale dlaczego brownie... ciasteczko? Cóż, kiedy pieczesz brownie jako ciasteczka, otrzymujesz to, co najlepsze z obu światów. Super kruchy brzeg i ten znany miękki środek przypominający krówkę, który wszyscy kochają. Ciasteczka brownie > brownies. (Śmiałe stwierdzenie!!!!!)

Ten przepis wywodzi się ze starszego przepisu na mojej stronie internetowej: death by chocolate peanut butter chip cookies. Przepis oparłam na przepisie z America's Test Kitchen sprzed kilku lat. Tym razem, zastąpiłam mąkę odrobiną kakao w proszku. Odkryłam, że ten maleńki wzrost ilości kakao w proszku nadał ciasteczkom brownie jeszcze głębszy czekoladowy smak (oczywiście). A co do tego kakao. Pamiętacie różnicę między naturalnym kakao a kakao z procesu holenderskiego? Sprawa jest dość istotna, kiedy w przepisie używamy sody oczyszczonej (BASE), ponieważ naturalne kakao (ACID) wchodzi z nią w reakcję. Natomiast nie ma to aż tak dużego znaczenia, gdy używamy proszku do pieczenia (jak dzisiaj), ponieważ przepis nie potrzebuje tego dodatkowego kwasu (z naturalnego). Wiem, że to jest zagmatwane. W zasadzie dzisiaj w ciasteczkach brownie możemy użyć albo dutch-process, albo naturalnego.

Ciasteczka to pyszna chemia.

Skoro już mowa o czekoladzie. Podstawą tego przepisu jest... czysta czekolada! Roztopisz 8 uncji tego dobrego produktu i wmieszasz go w ciasto. Tak jak w przypadku każdego przepisu na zwykłe ciasteczka, zaczynamy od ubicia śmietany z masłem i cukrem... ale dodajemy też roztopioną czekoladę. Lubię używać wysokiej jakości czekolady z działu produktów do pieczenia, takiej jak Ghirardelli czy Baker's. Roztopiona czekolada w połączeniu z brązowym cukrem i jajkami tworzy niesamowicie wilgotny środek. Właśnie tego pragniecie wy, miłośnicy brownie!

"Indulgent" nawet nie obejmuje go.

"Nadmiernie dekadenckie" jest bardziej odpowiednie.

Ponieważ tekstura wyraźnie rządzi wszystkim, wrzuciłem hojną ilość orzechów włoskich. Jeśli masz dodatkowe kilka minut, daj posiekanym orzechom włoskim szybki tost w piekarniku, aby dodać im smaku. Rozłóż posiekane orzechy włoskie na wyłożonej papierze do pieczenia i piecz przez około 8 minut w temperaturze 300°F (149°C).

I może się wydawać, że to przesada, by dodawać więcej czekolady do i tak już mega puszystego ciasta, ale czy to naprawdę deser, jeśli nie ma w nim przesady?! Więc tak, dodasz też garść wiórków czekoladowych.

W końcu to piątek.

TGIF. (I cieszcie się na wrześniowy tydzień ciasteczkowy!)

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc lita ikona serc lita

Ciasteczka Brownie Walnut Chunk Cookies

4,9 z 17 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 30 minut
  • Wydajność: 24 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Super puszyste, grube, kruche i bogate ciasteczka brownie z dużymi kawałkami czekolady i orzechów włoskich!


Składniki

  • 2 czterouncjowe tabliczki(226g) półsłodkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 1 filiżanka (125g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/3 fil iżanki (27g) naturalnego niesłodzonego lub holenderskiego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/3 szklanki(5 łyżek stołowych; 72g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 fil iżanki (150g) jasnego brązowego cukru
  • 1/4 filiżanki (50g) cukru granulowanego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 fil iżanka(125g) posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl anki (90g) półsłodkich wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Czekoladę roztopimy w podwójnym kotle lub w mikrofalówce. Gotować w mikrofalówce w 20 sekundowych odstępach, mieszając po każdym, aż do całkowitego roztopienia. Odstawimy do lekkiego ostygnięcia (aby nie roztopić masła i nie ugotować jajek!).
  2. Ubij razem mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło, brązowy cukier i cukier granulowany razem na średnich obrotach, aż będą gładkie i kremowe, około 2 minuty. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj na wysokiej prędkości do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać po bokach i na dnie miski i ponownie ubić, jeśli trzeba, aby połączyć. Wlać lekko przestudzoną, roztopioną czekoladę i wymieszać na średnich obrotach, aż do połączenia.
  4. Na niskich obrotach, dodaj suche składniki. Zwiększyć prędkość miksera do średnio-wysokiej i ubijać do połączenia. Na koniec wmieszaj orzechy włoskie i wiórki czekoladowe. Przykryć i schłodzić ciasto przez co najmniej 45-60 minut w lodówce (lub do 4 dni). W przypadku chłodzenia dłuższego niż kilka godzin, pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed wałkowaniem i pieczeniem, ponieważ ciasto będzie dość twarde.
  5. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia.
  6. Zroluj ciasto w kulki, około 1,5 łyżki stołowej każda. Umieść je w odległości 3 cali od siebie na blasze i piecz przez 11-12 minut lub do momentu, aż brzegi będą twarde. Środek będzie wyglądał na nieco miękki.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak do drucianego ciasta, aby całkowicie ostygły. Kiedy ciasteczka są jeszcze ciepłe, lubię wcisnąć na wierzch kilka dodatkowych wiórków czekoladowych lub kawałków orzechów włoskich - to tylko dla wyglądu!

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasteczka pozostają świeże w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia. Możesz zrobić ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 4 dni. Pozwól, aby dojść do temperatury pokojowej, a następnie kontynuuj krok 5. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Kliknij tutaj po moje wskazówki i sztuczki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Narzędzia specjalne: KitchenAid Stand Mixer | Hershey's Cocoa Powder | Baker's Semisweet Chocolate Bars | Silpat Baking Mat | Blachy do pieczenia | Stojak na ciasteczka | Czarne talerze.
  3. Koniecznie sprawdź moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a także 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka z kawałkami czekolady Mocha Mint
  • Ciasteczka z kawałkami czekolady Mocha Mint
  • Ciasteczka z kawałkami czekolady
  • Ciasteczka z kawałkami czekolady Mocha Mint

Komentarze (0)

Zostaw komentarz