Post

Ciasto cytrynowe z jagodami

Przejdź do przepisu

Słonecznie-słodki cytrynowo-borówkowy tort

z soczystymi jagodami, przełożony kremowym lukrem. Jeden z najbardziej popularnych przepisów na tort na tej stronie!

Co u licha robi na moim stole kuchennym w lutym tak soczyście owocowy przepis jak ten? Kocham śnieg, ale niech mi ktoś poda widelec. Zanurzam się w tym słodkim jak słońce, wiosennym cieście warstwowym i nie wychodzę z niego, dopóki nie będzie kwietnia.

Jak zrobić ciasto cytrynowe z jagodami

  • Świeże cytryny. Użyj świeżego soku z cytryny i skórki cytrynowej w cieście. Żadnego ekstraktu z cytryny! Jak wybierać cytryny w sklepie? Upewnij się, że cytryny, które wybierasz mają gładką skórkę i są ciężkie jak na swój rozmiar. Dzięki temu będziesz wiedział, że są wyjątkowo soczyste.
  • Maślanka. Znana z tego, że zapewnia wyjątkową wilgotność wypiekom, maślanka pozostawia każdy kęs delikatnym i soczystym. Jeśli nie masz maślanki, możesz zamiast niej użyć pełnego mleka.
  • Brązowy cukier i 4 jajka: Przekonałam się, że ciasta cytrynowe mogą łatwo być suche i ziarniste, więc dodaj kilka nawilżających składników, takich jak brązowy cukier, jajka i maślanka. Maślanka, odrobina brązowego cukru i 4 jajka zapewniają, że produkt końcowy jest tak wilgotny, jak to tylko możliwe, nie będąc mokrym.
  • Świeże lub mrożone borówki: Świeże lub mrożone borówki są w porządku. Jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich.

Uwielbiam to cytrynowe ciasto z jagodami, ponieważ jagody NIE zapadają się na dno ciasta. Dlaczego? Ciasto jest gęste. Kiedy masz rzadkie ciasto, ciężkie owoce lub dodatki opadną na dno. Polecam również obtoczyć borówki w odrobinie mąki - jest to dodatkowe zabezpieczenie, że nie opadną na dno!


Film instruktażowy


Kremowy lukier serowy

To ciasto jest wilgotne i miękkie, gdzieś pomiędzy waniliowym ciastem warstwowym a ciastem francuskim. Jedwabisty kremowy lukier serowy jest idealnym wykończeniem - dosłownie smakuje jak sernik do smarowania. Kremowy lukier serowy tak łatwo rozprowadza się na cieście, że jest to naprawdę proste ciasto do dekoracji. Nie musi być schludny - jego przypadkowość dodaje mu uroku, nie sądzisz?

Udekoruj borówkami, skórką cytrynową, plasterkami cytryny, czym tylko chcesz!

Więcej cytrynowych przepisów dla Ciebie

  • Batoniki cytrynowe
  • Cytrynowe ciasto bezowe
  • Jagodowe ciasto cytrynowe
  • Babeczki cytrynowe z jagodami
  • Domowe babeczki cytrynowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto cytrynowe z jagodami

4,8 z 228 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 21 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Słodki jak słońce cytrynowy tort z soczystymi borówkami, przełożony kremowym lukrem. Do tego ciasta możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych borówek. Jeśli użyjemy mrożonych, nie trzeba ich rozmrażać.


Składniki

  • 1 filiżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki(250g) granulowanego cukru
  • 1/2 filiżanki (100g) pakowanego jasnego brązowego cukru
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej*.
  • 1 łyżka stołowa czysty ekstrakt waniliowy
  • 3 szklanki (354g) przesianej mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)*.
  • 1 łyżka stołowa proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 szklanka (240ml) maślanki*
  • 2 łyżki skórki cytrynowej*
  • 1/2 szkl anki (120ml) soku z cytryny(3 średnie cytryny)*.
  • 1 i 1/2 szklanki borówek, świeżych (258g) lub mrożonych (nie rozmrażać - 275g)
  • 1 łyżka stołowa mąka uniwersalna

Kremowy lukier serowy

  • 8 uncji(224g) pełnotłustego sera śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej*.
  • 1/2 szklanki (115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3 i 1/2 szklanki (420g) cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki stołowe (15-30ml) śmietany*
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Nasmarować trzy okrągłe tortownice 9-cio lub 8-mio calowe (w 8-mio calowych tortownicach powstają grubsze ciasta), dno wyłożyć papierem pergaminowym, a następnie nasmarować papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomaga ciastu płynnie odchodzić od patelni.
  2. Przygotuj ciasto: Używając miksera ręcznego lub stojącego z przystawką łopatkową, ubij masło na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji - około 1 minuty. Dodaj cukier granulowany i brązowy i ubijaj na średnio-wysokiej prędkości do uzyskania kremowej konsystencji, około 2-3 minuty. Dodaj jajka i wanilię. Ubijaj na średnich obrotach, aż wszystko będzie całkowicie połączone, około 2 pełnych minut. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski.
  3. W dużej misce, ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli dodać suche składniki do mokrych składników. Ubijać na niskich obrotach przez 5 sekund, następnie dodać mleko, skórkę z cytryny i sok z cytryny, aż do połączenia. Wrzucić borówki z 1 łyżką mąki i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto jest bardzo gęste. Nie mieszać zbyt mocno. Zbyt długie mieszanie doprowadzi do powstania twardego, gęstego ciasta.
  4. Łyżeczką równomiernie rozłóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz przez około 21-25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. (8-calowe ciasta potrzebują mniej więcej 25 minut.) Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na patelni przed złożeniem i polaniem lukrem.
  5. Zrobić lukier: Używając ręcznego lub stojącego miksera z przystawką łopatkową, ubij ser kremowy i masło razem na średniej prędkości, aż nie pozostaną grudki, około 3 pełne minuty. Dodaj cukier puder, 1 łyżkę śmietany, ekstrakt waniliowy i sól, mieszając na niskich obrotach. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 minuty. Dodaj jeszcze 1 łyżkę śmietany, aby rozrzedzić ciasto, jeśli chcesz.
  6. Złóż i zamroź: Najpierw, używając dużego ząbkowanego noża, przytnij wierzchy warstw ciasta, aby stworzyć płaską powierzchnię. Umieść 1 warstwę na podstawce do tortów. Równomiernie pokryj wierzch kremowym lukrem serowym. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę, więcej lukru, a następnie trzecią warstwę. Na wierzchu położyć lukier i rozprowadzić go po bokach. Przepis nie wymaga dużej ilości lukru, wystarczy go tylko na lekki szron. Top z jagodami lub cytryny garnirunek, jeśli chcesz. Odstaw do lodówki na co najmniej 45 minut przed krojeniem, w przeciwnym razie ciasto może się rozpaść podczas krojenia.
  7. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Przygotować ciasto i lukier 1 dzień wcześniej. Ciasta przechowywać w temperaturze pokojowej, szczelnie przykryte. Przechowywać w lodówce przygotowany lukier w szczelnym pojemniku, aż będzie gotowy do użycia. Doprowadź lukier do temperatury pokojowej przed rozprowadzeniem, ponieważ po schłodzeniu będzie on dość sztywny. (Dodaj odrobinę śmietany lub mleka, aby rozcieńczyć, jeśli to konieczne.) Mrożone lub nie mrożone ciasta mogą być zamrożone do 2 miesięcy, rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej, jeśli chcesz przed podaniem.
  2. Ciasto na blachę: Z tego ciasta można zrobić idealne ciasto na blachę! Wystarczy rozprowadzić w 12×17 cala pół arkusza / żelki rolki patelni i piec przez około 20 minut lub aż gotowane przez. Pasuje również ładnie do tortownicy 9×13 cali. Piec przez około 40-45 minut lub do momentu, aż ciasto się upiecze.
  3. Ciasto Bundt: Nie testowałem tego jako ciasto bundt, ale prawdopodobnie będzie nieco gęstsze niż oryginalna wersja warstwowa, ponieważ jest to jedna wysoka warstwa. To zajmie znacznie dłużej do pieczenia. Mam również przepis na cytrynowe ciasto makowe bundt cake. Możesz pominąć mak i dodać 1 i 1/2 szklanki jagód. Mam też cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe przepis. Ty możesz używać wszystkie borówki.
  4. Babeczki: Tutaj jest mój przepis na babeczki cytrynowe. Można dodać 1 filiżankę jagód do ciasta i góry z kremowym serem frosting.
  5. 6-calowy tort: Użyj tych cytrynowych babeczek z borówkami ciasto i postępuj zgodnie z moimi 6-calowymi instrukcjami pieczenia ciast. Możesz użyć zwykłych cytryn zamiast cytryn Meyer (jak babeczki wezwanie dla) w razie potrzeby.
  6. Jajka: Jajka w temperaturze pokojowej są zalecane, ponieważ łatwo i szybko mieszają się do ciasta, zmniejszając ryzyko nadmiernego mieszania (i zbyt gęstego ciasta!). Umieść jajka w misce z ciepłą wodą na 5 minut przed użyciem lub odłóż jajka na bok, gdy przygotowujesz serek śmietankowy/masło do przepisu.
  7. Mąka: Uważaj, aby nie przesadzić z odmierzaniem mąki. Spowoduje to ciężkie ciasto.
  8. Maślanka: Maślanka pomaga wytworzyć wyjątkowo wilgotne ciasto. Jeśli nie masz maślanki, użyj mleka pełnego zamiast niej. Możesz użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka bezmlecznego w szczyptę, ale ciasto nie będzie smakować prawie tak bogaty i wilgotny.
  9. Serek śmietankowy: Użyj serka śmietankowego w stylu cegły, a nie serka śmietankowego do smarowania.
  10. Śmietana: Ciężka śmietana z 30% lub więcej tłuszczu mlecznego preferowana w lukrze, aby uzyskać najbardziej kremową konsystencję. Mleko działa w szczyptę!

Słowa kluczowe: cytrynowe ciasto z jagodami, cytrynowe ciasto, ciasto, cytryna

Oto mój przepis na babeczki cytrynowe z jeżynowym kremowym lukrem serowym - ulubieniec czytelników!

Przepisy powiązane

  • Ciasto cytrynowe z cytrynowym kremem serowym
  • Jagodowo-cytrynowy tort lodowy
  • Lukrowane ciasto cytrynowe
  • Łatwe 5-warstwowe ciasto lodowe

Komentarze (0)

Zostaw komentarz