Post

Pavlova

Przejdź do przepisu

Kolejny świeży i ekscytujący przepis dla Was w tym roku! 2018: rok, w którym wychodzimy poza naszą strefę komfortu pieczenia.

Co to jest pavlova?

Pavlova to deser popularny w Nowej Zelandii i Australii. Nie jest tak powszechny tutaj w Stanach, ale mam nadzieję, że pomogę to zmienić! Spełnienie marzeń maniaków tekstury, pavlova jest zrobiona z białek jaj, które są powoli pieczone w stosunkowo chłodnym piekarniku. Białka jaj nabierają chrupiącej tekstury na wierzchu, miękkiej konsystencji pianki w środku i chrupiącej tekstury wokół krawędzi. To trzy zupełnie różne tekstury w jednym kęsie. Chrupiące brzegi przypominają ciasteczka bezowe.

Pavlova uwielbia być ozdabiana różnymi dodatkami, głównie świeżą bitą śmietaną i stosami świeżych owoców. Naturalnie bezglutenowa, pavlova jest lekka, słodka i jest ulubionym ciastem na ciepłą pogodę. Wesołej wiosny, moi przyjaciele, robimy PAWLOWĄ!!!

Film instruktażowy: Jak zrobić Pavlovą

Po raz pierwszy doświadczyłam pavlovej w 2015 roku podczas wycieczki do Wenatchee, miasta pełnego falujących wzgórz i pól uprawnych w stanie Waszyngton. Odwiedziliśmy sady Stemilt, dom jednych z największych, najbardziej soczystych czereśni. Tam spróbowałem go z kawałkami świeżego mango i dużą ilością namoczonych wiśni. Po tej podróży, jedna z czytelniczek wysłała mi swój ulubiony przepis na pavlovą. A 2 i pół roku później, w końcu sama go wypróbowałam.

Aby uzyskać wyjątkową konsystencję pavlovej, musisz trzymać się dokładnie przepisu. Podczas gdy fajnie jest bawić się składnikami, pavlova nie jest czasem, aby odbiegać od tego, co jest na liście. Jest wybredny, ale wybredny nie oznacza trudny. Tak naprawdę do przygotowania pavlovej potrzebujesz tylko 5 składników i założę się, że każdy z nich masz teraz w swojej kuchni:

  • białka jaj
  • cukier
  • kwas, taki jak śmietana lub ocet
  • skrobia kukurydziana
  • ekstrakt waniliowy

Pozwól mi wyjaśnić, dlaczego te składniki są używane.

PRZEZNACZENIE KAŻDEGO Z NICH

  1. Białkajaj - ubite na sztywną pianę, stanowią podstawę i objętość pavlovej.
  2. Cukier - oprócz słodzenia deseru, cukier stabilizuje białka jaj, utrzymując je razem zarówno w piekarniku, jak i podczas stygnięcia całej pavlovej. Bez cukru, cząsteczki białka (nauka!) w białkach jaj ulegną rozpadowi. Dodatkowo, cukier pomaga uzyskać zachwycająco chrupiącą konsystencję. (Cukier jest czymś więcej niż tylko słodzikiem w naszych wypiekach. Uważam, że ten artykuł jest interesujący i Ty też będziesz!) Mówiąc o cukrze, upewnij się, że używasz cukru superfine lub rycynowego. Wystarczy kilka razy zmiksować cukier w robocie kuchennym, aby zmniejszyć wielkość kryształków.
  3. Kwas - możesz użyć 1/2 łyżeczki winnego kamienia lub 1 łyżeczki octu białego, jabłkowego lub nawet soku z cytryny. Pavlova NIE będzie smakować jak ocet, obiecuję. Kwas pomaga białkom jaj zatrzymać powietrze i, podobnie jak cukier, zapobiega zapadaniu się białek. Testowałam z obydwoma i właściwie wolę śmietanę z winogronem. Zauważyłam, że moja pavlova rozprowadziła się nieco bardziej, gdy użyłam płynnego kwasu.
  4. Skrobia kukurydziana - testowałam pavlovę z i bez skrobi kukurydzianej. Stwierdziłam, że środek był bardziej puszysty i bardziej piankowy, gdy użyłam skrobi kukurydzianej. Następnie przetestowałem z 1 łyżeczką skrobi kukurydzianej i 2 łyżeczkami skrobi kukurydzianej. Stwierdziłam, że z 2 łyżeczkami było trochę kredowe w smaku. Trzymam się 1 łyżeczki.
  5. Ekstrakt waniliowy - wyłącznie dla smaku!

(Nie sponsorowane przez żadną z tych firm, ale tutaj jest dokładnie to, czego używam).

Składniki są proste, a metoda nie wymaga wysiłku. Podczas robienia pavlovej jest mnóstwo czasu wolnego. Wszystko, co naprawdę musisz zrobić, to obserwować, jak ubija się w mikserze, a następnie sprawdzać ją w piekarniku. Podnieś nogi do góry!

Tak jak w przypadku naszych czekoladowych ciasteczek bezowych i bezów na naszym cytrynowym torcie bezowym, ubij białka na bardzo sztywną pianę. Na tyle sztywną, że możesz trzymać trzepaczkę nad głową i mieć pewność, że ubite białka nie opadną. ???? Następnie rozprowadź masę pavlova na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Możesz użyć papieru pergaminowego lub silikonowej maty do pieczenia. Nie natłuszczaj formy do pieczenia - użyj do tego celu powierzchni nieprzywierającej. Rozłóż masę na kształt koła o średnicy około 8-9 cali. Możesz to zrobić na oko lub odrysować ołówkiem. Ja po prostu robię to na oko. Tak jak w filmie o bezie cytrynowej, użyj tylnej części łyżki, aby stworzyć dekoracyjne szczyty. Upewnij się, że krawędzie są wysokie, a w środku masz ładne wgłębienie. To właśnie tam umieścimy naszą bitą śmietanę i owoce!

Alternatywnie, możesz zrobić mini pavlovas. Tutaj wyłożyłam masę na 6 mini pavlovas używając Ateco 849. Końcówka do dekoracji nie jest konieczna - możesz po prostu nałożyć masę łyżką. Ponownie, upewnij się, że w środku pozostało miejsce na dodatki.

Stosunkowo chłodny piekarnik jest niezbędny do prawidłowego upieczenia pavlovej, ale zacznijmy piec ją w temperaturze 350°F (177°C), a następnie zmniejszmy ją do 200°F (93°C). Robię to, aby szybko "ustawić" zewnętrzną skórkę. Ta sztuczka pomaga ograniczyć rozprzestrzenianie się ciasta.

Prawidłowo upieczona pavva ma blady kolor. Pęknięcia i nierówności są normalne, ale pavlova nie powinna się całkowicie rozpadać. Zwłaszcza jeśli postępujesz zgodnie z dokładnymi pomiarami i instrukcjami zawartymi w przepisie. Możesz pomóc uniknąć zbyt wielu pęknięć, studząc pavlovą w piekarniku. Nagła zmiana temperatury (wewnątrz piekarnika na zewnątrz) jest szokiem dla pavlovej, dlatego najlepiej jest ją schłodzić w piekarniku.

Czy to ma sens?

Swoją pavlovę lub mini pavlovę możesz polać w dowolny sposób, ale oto kilka moich propozycji polew:

  • Bita śmietana jest niezbędna. Możesz stać się trochę kreatywny i nadać smak swojej bitej śmietanie. Oto kilka zabawnych aromatyzowanych bitych śmietan.
  • Domowy lemon curd. I tak pozostaną Ci dokładnie 4 żółtka.
  • Świeże jagody
  • Jadalne kwiaty i zioła
  • Truskawkowa polewa deserowa
  • Wiórki czekoladowe
  • Owoce sezonowe jak mango, kiwi, passiflora, pomarańcze

Nie musisz się wysilać artystycznie, po prostu ułóż wszystko na wierzchu w masywną górę pavlovej.

Rzeczy są zobowiązane do dostać trochę bałaganu podczas krojenia, ale jeśli gotowane pavlova wystarczająco długo, tak, że spód jest chrupiące i krawędzie są ustawione, będzie trzymać kształt plastra ciasta. Ta duża rzecz wystarczy dla około 8-10 osób!

Jeśli nadal wahacie się czy spróbować pavlovej, przypomnę Wam, że środek smakuje jak pianki marshmallows. ♥ ♥ ♥

Miłej zabawy!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Pavlova

4,9 z 52 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 20 minut
  • Czas gotowania: 90 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Plon: służy 8-10
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Nowa Zelandia
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis:

Pavlova jest chrupiąca na brzegach, chrupiąca na wierzchu, a w środku miękka i kremowa jak pianka marshmallow. Podawać z lemon curd, bitą śmietaną i świeżymi owocami, aby stworzyć naturalnie pyszny, bezglutenowy deser!


Składniki

  • 4 duże białka jaj (żółtka użyć do lemon curd!)*.
  • 1 filiżanka (200g) drobnego cukru*
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyże czki kremu winnego*
  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana

Polewy

  • Domowa bita śmietana, świeże owoce, polewa truskawkowa, lemon curd lub dowolna polewa (propozycje w poście)

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia(Uwaga: w kroku 4. szybko zmniejszymy temperaturę piekarnika do 93°C( 200°F)).
  2. Za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij białka, aż do uzyskania miękkiej piany, około 5 minut. Dodaj cukier w dwóch porcjach, ubijając przez 30 sekund, a następnie kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach, aż powstaną błyszczące, sztywne szczyty, jeszcze przez około 2 minuty. Szczyt powinien być na tyle sztywny, że można trzymać trzepaczkę pionowo, a szczyt nie będzie się ruszał. Dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Pianki powinny być nadal bardzo sztywne. Jeśli nie, kontynuuj miksowanie na wysokich obrotach. Używając gumowej łopatki, wmieszaj krem winny i skrobię kukurydzianą.
  3. Rozprowadź masę pavlova w 8-9-calowym okręgu (patrz uwaga dotycząca rozmiaru mini). Jeśli chcesz, możesz zrobić dekoracyjne szczyty grzbietem dużej łyżki. Upewnij się, że krawędzie są stosunkowo wysokie, a w środku jest ładny dip.
  4. Wstaw pavlovę do piekarnika. Jak tylko zamkniesz drzwiczki piekarnika, zmniejsz temperaturę do 93°C (200°F). Pavlova pozostanie w piekarniku, gdy ostygnie do temperatury 200°F (93°C). Piecz, aż pavlova będzie twarda i sucha, łącznie około 90 minut. Jeśli zauważysz, że niektóre miejsca brązowieją, obróć blachę. Postaraj się ograniczyć liczbę otwarć piekarnika, ponieważ chłodne powietrze będzie przeszkadzać w pieczeniu.
  5. Wyłącz piekarnik i pozwól pavlovej ostygnąć w piekarniku. Kiedy pavlova będzie już chłodna, możesz ją przechowywać przykrytą szczelnie w temperaturze pokojowej do 2 dni. Możesz też podawać od razu.
  6. Po ostygnięciu, polej pavlovę bitą śmietaną i różnymi dodatkami. Pokroić w plastry i podawać.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Aby przygotować pavlovą z wyprzedzeniem, patrz krok 5. Pavlova jest najlepiej smakuje zaraz po przyozdobieniu. To nie zamrażać dobrze.
  2. Specjalne narzędzia: KitchenAid Stand Mixer | KitchenAid Hand Mixer | Baking Sheet | Marble Cake Stand.
  3. Białka jaj: (1) Białka o temperaturze pokojowej ubijają się szybciej niż białka zimne. (2) Białka o temperaturze pokojowej ubijają się w większej objętości niż białka zimne. Więc upewnij się, że twoje białka są w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem.
  4. Cukier: Cukier super drobny łatwiej rozpuszcza się w białkach. Aby uniknąć posmaku granulek cukru, zmiel 1 szklankę cukru granulowanego kilka razy w robocie kuchennym. Teraz masz super drobny cukier, który możesz wykorzystać w przepisie.
  5. Zakwas: Możesz użyć 1/2 łyżeczki kremu winnego lub 1 łyżeczki białego octu, octu jabłkowego lub soku z cytryny.
  6. Mini Pavlovas: Podziel masę pavlova na pojedyncze porcje zamiast rozprowadzania w jeden duży 8-9-calowy okrąg. Na zdjęciach, użyłam pipety Ateco 849 do wyciśnięcia masy na 6 mini pavlovas. Końcówka do dekoracji nie jest konieczna - możesz po prostu nakładać masę łyżką. Upewnij się, że w środku pozostało wgłębienie, w którym zmieszczą się dodatki. Czas pieczenia zależy od rozmiaru, zobacz krok 4, aby dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę. Jeśli robisz 6 mini pavlovas, tak jak ja, piecz przez 35-40 minut w temperaturze 200°F (93°C). Piecz je w piekarniku nagrzanym do 350°F (177°C), tak jak ja to robię w tym przepisie.
  7. Baza do pavlova od czytelniczki Laurel. Dzięki Laurel!

Powiązane przepisy

  • Bezglutenowe ciasteczka krówki bez pieczenia
  • Bezglutenowe ciasteczka krówki bez pieczenia
  • Bezglutenowa kruszonka jabłkowa
  • Czekoladowy kremowy lukier serowy

Komentarze (0)

Zostaw komentarz