Klasyczne Jabłko Crisp
Przejdź do przepisuŚpiewam wszystkie pochwały dla jabłkowego chrupania
, ponieważ jest to deser sezonu. Ciepłe, słodkie jabłka z cynamonem i brązowa polewa owsiana to klasyk, który zajmuje o połowę mniej czasu i wysiłku niż tradycyjna szarlotka. Potrzebujesz tylko garści podstawowych składników, aby zacząć.Na ile sposobów możemy piec z jabłkami?
Mam nadzieję, że rozsmakowałeś się w słodkich i prostych wypiekach z jabłkami, a nawet zanurzyłeś się w jabłkowo-cynamonowym chlebie i karmelowym cieście z jabłkami do góry nogami. Jest jeszcze jabłkowo-cynamonowa babka, szarlotka i wiele innych przepisów z jabłkami. Trudno się połapać!Ale dziś chcę przejść do podstaw. Oto czysty i prosty jabłkowy chips, ponadczasowy deser podkreślający naturalny smak jabłek. Smakołyk na koniec posiłku, który dostarcza DUŻO smaku przy bardzo małym nakładzie pracy. Bądźmy szczerzy - jeśli potrafisz pokroić jabłka, potrafisz zrobić jabłkową chrupkę.
Apple Crisp - film instruktażowy
Dlaczego warto zrobić ciasto jabłkowe?
- Łatwiejsze niż ciasto: Uwielbiam szarlotkę, ale jest ona pracochłonna. Tutaj zamieniamy ciasto na owsianą polewę streusel. Pomiń całe to chłodzenie ciasta i zostaw swój wałek do ciasta w szafce.
- Podstawowe składniki: Chrupki są dość proste - nie wymagają żadnych dziwnych składników. Większość z nich powtarza się również w obu warstwach.
- Bez jajek: Wielu piekarzy prosili o bezjajeczne przepisy na wypieki, takie jak ten.
- Krótki czas chłodzenia: Tak bardzo, jak kocham domowe ciasto, to przychodzi z długim czasem chłodzenia. Czasami potrzebujemy czegoś nieco szybszego, ale tak samo sezonowe i imponujące.
- I to jest pyszne: Cojest
Przede wszystkim jednak - jeśli masz małe dzieci, ten deser jest wygodny i łatwy
do wykonania. Mając malucha i niemowlę jestem zmęczoną mamą, która może mówić z doświadczenia! Nie trzeba czekać, aż cokolwiek dojdzie do temperatury pokojowej, schłodzi się, czy ostygnie. Moja córka świetnie się bawiła, rozkładając jabłka w naczyniu i posypując je owsianą kruszonką.Przegląd składników Apple Crisp
- Jabłka: Zobacz poniżej, jakie jabłka są najlepsze do użycia. Potrzebujesz około 8 średnich jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki.
- Brązowy cukier: Używamy brązowego cukru, aby osłodzić i przynieść smak do całego dania. Potrzebujesz go zarówno do warstwy jabłek i polewy.
- Mąka: Mąka uniwersalna zagęszcza nadzienie jabłkowe i jest podstawą polewy. Czy potrzebujesz wersji bezglutenowej? Oto moja super aromatyczna bezglutenowa krucha jabłkowa.
- Wanilia i sól: Zrobiłem wiele przepisów na chrupiące jabłka i nic nie porównuje się do sposobu, w jaki robię to teraz (przepis poniżej). Wanilia uzupełnia te ciepłe smaki i sól równoważy całą słodycz. Zaufaj mi, nie chcesz pominąć żadnego z nich - uważam, że smakuje płasko w przeciwnym razie.
- Cynamon i gałka muszkatołowa: Oczywiste podejrzanych. Użyj cynamonu i gałki muszkatołowej w warstwie jabłek i cynamonu ponownie w polewie.
- Masło: Aby uniknąć zbyt szybkiego topnienia i utraty tekstury, użyj bardzo zimnego masła. Weź go prosto z lodówki i pokrój w kostkę. Następnie użyj noża do ciasta lub widelca, aby wymieszać go z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Nie komplikuj zbytnio tego kroku, niech masa będzie niechlujna, krucha i gruboziarnista. Mniej znaczy więcej. (Muzyka dla naszych uszu!)
- Płatki owsiane:
Polewa jest tym samym przepisem, którego używamy do jagodowego ciasta z kruszonką i wiśniowego chrupka z bourbonem, tylko nieco zwiększonym dla większego naczynia. Używam go również do cynamonowej szarlotki z gruszkami.
Czy mogę zrobić Apple Crisp bez owsa?
Tak, absolutnie. Aby zrobić jabłkową kruszonkę bez płatków owsianych, użyjemy polewy z szarlotki, tylko nieco powiększonej. Użyj 3/4 szklanki (150g) brązowego cukru, 1 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szklanki (125g) uniwersalnej mąki i 1/2 szklanki (115g) niesolonego masła, roztopionego i lekko ostudzonego. Wymieszaj razem brązowy cukier, cynamon i mąkę. Używając widelca, wmieszaj przestudzone, roztopione masło, aż masa będzie gęsta i krucha. Nie przesadzaj z mieszaniem - stanie się pastą, jeśli przesadzisz z mieszaniem. Taka sama temperatura piekarnika i czas pieczenia jak poniżej. Wolę roztopione masło, aby kruszonka była bardziej miękka. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą kruszonkę, użyj zimnego masła i wkrój je do masy tak, jak w przepisie poniżej.
- Możesz dodać 1 filiżankę posiekanych orzechów pekan lub włoskich. Dodaj razem z mąką.
Możesz też zrobić z tego jabłkowy cobbler
. Zamiast owsianej polewy, jabłecznik zazwyczaj zwieńczony jest biszkoptem lub polewą przypominającą ciasto. Użyj tego samego nadzienia jabłkowego i tej samej temperatury piekarnika, co w przepisie poniżej, ale zamiast tego użyj polewy i czasu pieczenia z mojego jagodowego cobblera.Jedna rzecz, której nie możesz zmienić?
Lodów waniliowych. To nienegocjowalny element jabłkowego chrupania. Plus odrobina solonego karmelu na dobry początek. Najlepszy jesienny deser w okolicy.Jakie są najlepsze jabłka do pieczenia?
Jędrniejsze jabłka są idealne do pieczenia. Unikaj miękkich, mączystych i mięsistych jabłek. Aby uzyskać głębię smaku, najlepiej jest piec z mieszanką cierpkich i słodkich jabłek. Do chrupania jabłkowego używam zazwyczaj 4 jabłek cierpkich i 4 słodkich.
- Cierpkie jabłka, z którymi uwielbiam piec: Granny Smith (moim zdaniem jest to najlepsze ogólne jabłko do pieczenia), Braeburn, Jonathan i Pacific Rose
- Słodkie jabłka, z którymi uwielbiam piec:
Klasyczne Jabłko Chrupiące
★★★★★ 5 z 35opinii- Autorka: Sally
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Całkowity czas: 1 godzina, 5 minut
- Wydajność: służy 8-10
- Kategoria: Deser
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Ten klasyczny jabłkowy chips łączy w sobie ciepłe, słodkie jabłka z cynamonem i maślaną polewę z brązowego cukru owsianego. Zobacz uwagi do przepisu, aby uzyskać instrukcje dotyczące przygotowania i zamrażania.
Składniki
Nadzienie
- 7-8średnich jabłek, pokrojonych na 1-calowe kawałki (około 10 filiżanek kawałków)
- 1/2 szkl anki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1/4 szkl anki (31g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 1 łyże czka czystego ekstraktu z wanilii
- 1 łyże czka mielonego cynamonu
- 1/2 łyże czki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
Polewa
- 3/4 szklanki (94g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
- 3/4 szkl anki (150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szkl anki (1 laska; 115g) niesolonego masła , zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1 fil iżanka (80g) pełnoziarnistych płatków owsianych
- opcjonalnie:
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Lekko natłuścić formę do pieczenia o wymiarach 9×13 cali. Nadaje się też każde 4-kwartałowe naczynie do pieczenia.
- Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia razem w dużej misce, a następnie rozprowadź w formie do pieczenia.
- Przygotować polewę: Ubij mąkę, brązowy cukier i cynamon razem w średniej misce. Posiekaj masło za pomocą noża do ciasta lub widelca, aż mieszanina staje się bardzo krucha. Wymieszaj z płatkami owsianymi. Posypać nadzienie.
- Piec przez 45 minut lub do momentu, gdy polewa stanie się złotobrązowa, a soki owocowe będą bulgotać wokół krawędzi. Wyjmij z piekarnika, umieść na drucianej półce i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 5 minut przed podaniem. Podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej, lub na zimno - bez dodatków lub z solonym karmelem i/lub lodami waniliowymi.
- Resztki przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania i zamrażania: Upieczony i ostudzony kruchy placek można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, następnie piec (przykryte) w temperaturze 350°F (177°C) przez 30 minut lub do momentu podgrzania. Możesz przygotować chrupki w kroku 3, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na 1 dzień przed pieczeniem. Możesz również zamrozić nie upieczone ciasto do 3 miesięcy. Pozostawić na noc w lodówce do rozmrożenia, a następnie kontynuować krok 4. Czas pieczenia będzie nieco dłuższy, ponieważ chrupki będą zimne.
- Jabłka: Zobacz post na blogu powyżej dla najlepszych jabłek do użycia. Równa mieszanka Granny Smith i Jazz lub Pink Lady jest moim ulubionym dla jabłkowego chrupania.
- Owies: Całe owies są najlepsze, ale można użyć szybkich owsianych w razie potrzeby. Kruszonka będzie po prostu trochę bardziej proszkowata. (Nie daj się skusić do zmniejszenia mąki, choć-polewą może okazać się tłuste). Zamień płatki owsiane w proporcji 1:1 z pełnymi na szybkie. Aby uzyskać polewę bez owsa, zobacz powyższy wpis na blogu.
- Orzechy: Czuj się swobodnie, aby dodać 1 filiżankę posiekanych pekanów lub orzechów włoskich do polewy chrupiącej. Wymieszaj z mieszanką po dodaniu płatków owsianych.
- Przepis na połowę:
Słowa kluczowe:
krupnik jabłkowy, krupnik owocowy, jabłkaPrzepisy powiązane
- Bezglutenowa kruszonka jabłkowa
- Cynamonowe jabłko z gruszką
- Kruche ciasto jabłkowe
- Przepis na ciasto jabłkowe z głębokim dnem