Post

Czy detoks na pewno ma sens?

Detoks nie jest bynajmniej fanaberią i wymysłem osób chcących się odchudzać, chociaż czasami przekształcany jest w formy urągające powadze tego medycznego procesu. Zadaniem każdego detoksu jest skuteczne usuwanie z organizmu toksyn i sprawianie, by się w nim ponownie nie gromadziły, co jest zadaniem do wdrażania w życie bardziej na co dzień, niż na jednorazowe akcje raz na jakiś czas.

Woda i jej znaczenie

Ogromne znaczenie przy codziennym detoksie ma woda. Wpływa ona korzystnie na proces przemiany materii i ułatwia transport wszystkich substancji, w tym toksyn. Jeśli pijemy jej za mało, będziemy cierpieć na bóle głowy i zaparcia, a praca organizmu, w tym przy usuwaniu toksyn, będzie znacznie mniej skuteczna. Organizm traci wodę na milion sposobów i trzeba ją regularnie uzupełniać. Poza wodą przyjmowaną w postaci pokarmów stałych, konieczne jest też picie około 2 litrów samej wody w postaci czystej lub jako herbata lub soki. Więcej w czasie praktykowania diety. Co więcej, szklanka wody przed posiłkiem zmniejszy nasz apetyt.

Cytryna

Ważnym elementem codziennego detoksu jest też cytryna. Pomaga w dbaniu o odpowiednią racę wątroby i chociaż jest kwaśna, obniża kwasowość organizmu, co sprzyja detoksowi. Najlepiej jest ją pić na czczo ze szklanką wody, dzięki czemu wspomożemy pracę jelit.

Zielona herbata

Składniki zielonej herbaty wspomagają układ trawienny oraz wzmacniają działanie wątroby w zakresie walki z toksynami. Są tutaj też istotne składniki wspomagające rozkładanie zmagazynowanych w organizmie tłuszczów. Polifenole w niej zawarte to silne antyoksydanty, ale są niszczone w sypkiej temperaturze, więc należy zaparzać zielona herbatę ze szczególna ostrożnością.

Żurawina

Owoc o silnym działaniu antybakteryjnym. Skutecznie zwalcza bakterie w układzie wydalniczym. Jej działanie moczopędne wspiera detoks organizmu, a duże ilości błonnika wspierają usuwanie resztek pokarmowych z jelita grubego.

Dostarczanie odpowiednich witamin

Buraki

Popularne buraki to rośliny o silnym działaniu alkalizującym i oczyszczającym. Ich czerwony barwnik jest potężnym antyoksydantem.

Kapusta

W formie kiszonej zawiera dużo siarki zmniejszającej kwasowość organizmów; w każdej formie wspiera pracę jelit i jest skutecznym probiotykiem.