Post

Młody jęczmień w walce z zakwaszeniem

 

Jęczmień

Młody jęczmień znamy od stosunkowo niedawna, ale bardzo szybko zyskuje sobie bardzo licznych zwolenników. Jest to produkt pochodzenia roślinnego, wykorzystywany przede wszystkim do suplementacji diety w postaci różnego rodzaju napojów, które przywracają siły, dodają energii i ułatwiają dbanie o dobrą sylwetkę.

Zielona żywność, w której sok z jęczmienia jest ważnym elementem, to nieodzowny składnik życia ludzi sławnych, tych w kraju i tych za granicą, a koktajle na bazie młodego jęczmienia biją rekordy popularności wśród osób podążających za zdrowymi modami. Nie byłoby to oczywiście możliwe, gdyby popularność suplementu opierała się tylko na modzie. Broni go realna skuteczność i fakt że jest wyjątkowo zdrowym dodatkiem w diecie.

Młody jęczmień

Najważniejszą cechą młodego jęczmienia jest jego skuteczność w walce z toksynami zagnieżdżonymi w organizmie. Najlepiej detoks zrobić sobie zaraz po zimie, by wyeliminować braki energii oraz przewlekłe zmęczenie. Pomoże nam w tym pyszny sok z młodego jęczmienia.

Młody jęczmień zaliczany jest do grupy produktów super foods, czyli do tak zwanej zielonej żywności. Dostępny jest zazwyczaj do kupienia w formie sproszkowanej przygotowywanej z jęczmienia mającego około siedem dni. Proces suszenia odbywa się na zimno, by nie zniszczyć delikatnych substancji znajdujących się w roślinie. Wszystko tu jest dokładnie przemyślane. Kiełki wykorzystywane są dlatego, że jest to faza wczesnego wzrostu rośliny i siłą rzeczy znajduje się w nich koncentrat substancji odżywczych.

Właściwości lecznicze jęczmienia

Spożywanie takiego proszku najlepiej jest zorganizować w postaci płynnej, czyli po dosypaniu proszku do wody lub najlepiej do świeżo wyciskanych soków owocowych. Po zmieszaniu z wodą sok będzie miał charakter gęstej, ciemnozielonej cieczy.

Co bardzo istotne, młody jęczmień jest skuteczny w leczeniu nowotworów. Nie jest to lek na raka i nie należy go w ten sposób traktować, ale jest to substancja mająca wielki udział w profilaktyce tej choroby oraz istotny element wspomagania organizmu w czasie prowadzenia konwencjonalnego leczenia nowotworu. Organizm wspomagany młodym jęczmieniem jest silniejszy, a czynniki ryzyka choroby nowotworowej występują w znacznie mniejszym stopniu i stanowią tym samym mniejsze zagrożenie.