Czy chlorofil to utajnione źródło zdrowia i urody?

Właściwie każdy chyba wie o tym jak dobroczynny wpływ na nasza psychikę i samopoczucie mają promienie słoneczne.

Regularne „kąpiele” słoneczne wpływają pozytywnie na zdrowie i psychikę, w ciepłe dni lepiej się czujemy i mamy większy zasób energii na codzienne sprawy. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że przez cały rok mamy do dyspozycji inną formę słonecznego dobra, a jest nim chlorofil znajdujący się w roślinach.

Życie na Ziemi jest uzależnione w od energii słonecznej, ale olbrzymie znaczenie ma także właśnie chlorofil. Jest to substancja inaczej zwana „zielonym słońcem” lub też płynną energią słoneczną, i są to nazwy jak najbardziej trafione.

Dlaczego tak jest?

Ponieważ picie zielonych drinków, zawierających zielone rośliny, działa jak kąpiele słoneczne – nasza skóra nabiera oliwkowego odcienia, organizm czerpie z nich energie i zdrowie jak podczas letnich dni z promieni słonecznych. Nasze organy wewnętrzne lepiej funkcjonują, procesy życiowe regulują się, a ogólna kondycja fizyczna i psychiczna znacznie się poprawia. Chlorofil pomaga w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów jakie pojawiają się w naszych organizmach. Jest także zbawienny w profilaktyce nowotworowej i pomocny w zwalczaniu komórek rakowych. Chlorofil zawiera elementy podobne do hemu, który jest składnikiem krwi ludzkiej, a tym samym jest doskonale przyswajany przez nasz organizm.

Dla kogo szczególnie polecane są większe dawki chlorofilu?

Przede wszystkim dla osób pracujących w wielkich biurach, gdzie jest ograniczony dostęp do światła słonecznego, oraz dla osób mieszkających w dużych miastach, gdzie także dostęp do promieni słonecznych jest utrudniony. O odpowiednią dawkę chlorofilu powinny zadbać także osoby podatne na stres, mające ciężka prace fizyczną i ogólnie dla osób przemęczonych swoimi zajęciami codziennymi.

Poprawa kondycji fizycznej

Chlorofil znajdziemy w zielonych roślinach, które są również darem dla nas w postaci wielu minerałów i witamin. Dzięki nim utrzymamy prawidłowe pH organizmu i przeciwdziałamy zakwaszeniu.

Chlorofil to pigment roślin, który absorbuje promienie słoneczne i wytwarza energię, dziki której na skutek wielu procesów powstają węglowodany w roślinach. Węglowodany znajdują się w owocach, korzeniach, liściach roślin, a wraz z nimi obecne są także cenne składniki odżywcze, które nie powstałyby bez obecności chlorofilu.

O serwisie

Dzielimy się wiedzą związaną ze zdrowym stylem życia

Jak walczyć z zakwaszeniem organizmu?
Dlaczego warto sięgnąć po sok z aloesu?
Jakie produkty naturalne powinniśmy wprowadzić do codziennej diety?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u nas

 

Kontakt

kontakt@alesmaki.com.pl

Galeria