DSC_0301

GĘŚ PIECZONA (UDA+ PIERSI)

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Sztuk
    • 1

Gęś, gęsina…ostatnio głośno i często o niej, może to za sprawą SLOW FOOD’u. Jakby nie patrzeć jest to bardzo pozytywne zjawisko. Szczerze mówiąc pierwszy raz miałam okazję przygotowywać gęś. Dostałam ją od przyjaciół rodziny hodujących gęsi w sposób ekologiczny. Ważyła około 6 kg. Naturalnie, że nie piekłam jej w całości ponieważ po prostu nie zostałaby zjedzona. Upiekłam piersi oraz uda natomiast resztę pozostawiłam w zamrażarce i jakiś czas później przygotowałam rosół. Od hodowczyni dostałam cenną radę:  świeżą gęś przez kilka dni przechowuj w zamrażarce wtedy mięso będzie dużo smaczniejsze bo skruszeje. I tak też zrobiłam. Przygotowaliśmy ją na niedzielny obiad w gronie dziadków.

Warto wiedzieć, że gęsie mięso jest bardzo chude, zawiera tylko ok. 5 % tłuszczu. Gęsi tłuszcz wytapiający się w czasie pieczenia warto zebrać i przygotować z niego smalec który idealnie nadaje się do smażenia.

Składniki:

  • piersi gęsie
  • uda gęsie
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 nieduże jabłka

Wykonanie:

  • Dzień wcześniej natrzyj dobrze mięso solą, pieprzem i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Pozostaw w chłodnym miejscu aby smaki dobrze się połączyły.
  • Wstaw je w naczyniu żaroodpornym, zalej wodą i włoż do piecyka nagrzanego do 200°C, piecz 50 minut po czym zmniejsz  temperaturę do 130°C i piecz jeszcze 120 minut. Co jakiś czas obracaj mięso w piekarniku.
  • Masło rozpuść na patelni, duś na nim cebulę. Po kilku minutach dodaj pokrojone w księżyce obrane jabłka. Gdy jabłka zaczną delikatnie mięknąć zalej wszystko sokiem z pomarańczy i duś kolejne kilka minut tak aby sos nieco się zredukował (jabłka nie powinny się rozpaść).
  • Mięso podawaj polane sosem, najlepiej smakuje z ziemniakami. Smacznego!

Ocena przepisu

  • (2 Ocen)

Oceń ten przepis

DSC_0301
  • 2 Ludzi oceniło ten przepis

  • Średnia ocen

    (5 / 5)

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Społeczność

Autor

alesmaki

Przygoda z kuchnią zaczęła się od…. KUCHNI a mianowicie od znalezienia na strychu kilkudziesięciu miesięczników KUCHNIA które moja mama zbierała od ok. 1996 gdy ja byłam biegającą po kuchni 5 ...

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress